Slagersvak nr3-2024 Online

SLAGERSVAK NR 3 2024 13 “Het behouden van de voor de slagersbranche belangrijke vakwedstrijden trouwens ook.” De Slavakto-bezoeker kan een andere beursbeleving verwachten. Rick: “Wat de slager zal opvallen, is dat er veel minder machinerie te vinden is. Vakbeurs Foodspecialiteiten is echt een versbeurs. Grote machines ga je er dus niet vinden. We beseffen dat machines belangrijk zijn voor slagers, dus deze beslissing is niet over één nacht ijs gegaan. We hebben het goed doorgesproken, ook met een aantal leveranciers. Gezamenlijk kwamen we tot de conclusie dat machines zeker wel een rol hebben op de beurs, maar dan in een andere vorm.” Marian vult Rick aan: “Het slagersvak is een ambacht, waarbij de slager zelf producten maakt uit vers vlees. Machines zijn om die reden belangrijk voor hen en daarvoor is ook nog steeds aandacht op de beursvloer. Er staan geen tientallen machines meer opgesteld, maar we denken wel met de standhouders mee hoe we de toepassingen toch kunnen laten zien op een stand. Denk aan het tonen van een video of het gebruik van een virtual reality-bril. Op die manier worden mensen toch getriggerd om eventueel een vervolgafspraak te maken, maar hoeven leveranciers geen machines meer te verslepen naar de beursvloer of veel kostbare vierkante meters te boeken.” Een smeltkroes van smaken en geuren Wie straks over de beursvloer van vakbeurs Foodspecialiteiten wandelt wordt telkens verrast. Alle exposanten zijn namelijk door elkaar gehusseld op de beursplattegrond, waardoor alle disciplines door elkaar staan. Geen kaaseiland, vleeswarenplein of wijnhoek dus. Een hele bewuste keuze, verklaart Evelien, die zich dagelijks bezig houdt met de beursorganisatie. “Veel bezoekers maken van te voren een planning en bezoeken dan alleen de geselecteerde stands. Als deze dan ook allemaal nog in één hal staan, missen ze veel van de andere mooie producten. We willen de beursbezoekers, met welke achtergrond dan ook, juist continu prikkelen met nieuwe impulsen. Nu zullen ze zich door de hal heen bewegen en worden ze geïnspireerd door wat ze onderweg tegenkomen.” Rick voegt toe: “Wie vakbeurs Foodspecialiteiten bezoekt, kan zijn of haar neus achterna lopen. Het is een smeltkroes van geuren, verschillende zintuigen worden geprikkeld. Niet alleen liggen de mooiste producten uitgestald, we sporen de standhouders ook aan om actief met hun producten aan de gang te gaan op de stand. Voor elk product is wel iets te bedenken om de beleving te verhogen. Denk aan live cooking, de geur van versuikerde noten en bijvoorbeeld een heerlijk stuk vlees op de barbecue. We willen slagers graag ‘infecteren’ met andere mooie producten dan ze gewend zijn en tegelijkertijd willen we andere versondernemers laten zien wat je allemaal met vlees kan in de winkel. Met deze opzet willen we iedereen graag stimuleren om van hun eigen eilandje af te komen.” Openingstijden gewijzigd Het moge duidelijk zijn dat Vakbeurs Foodspecialiteiten dit jaar vele primeurs kent. Des te meer reden om continu in gesprek te blijven met de bezoeker en de exposant om voor iedereen een fijne beurservaring te creëren. “De nieuwe samenwerking brengt veel nieuwe elementen mee voor ons, maar ook voor de bezoekers en de leveranciers”, legt Rick uit. “De nieuwe combinatie trekt nieuwe standhouders aan, een grotere en meer diverse groep bezoekers en vooral een groot aanbod voor versspecialisten om zich in te verdiepen. We gaan na afloop uiteraard uitgebreid evalueren hoe de vernieuwde beursformule bevalt.” Dat de beursorganisatie de feedback serieus neemt, blijkt uit de gewijzigde openingstijden in de aankomende editie. Evelien vertelt over de wens van beursbezoekers om ook ’s ochtends de beurs te kunnen bezoeken. “De beursvloer van Vakbeurs Foodspecialiteiten was op beide dagen van 13.00 uur tot 22.00 uur open. We merkten echter dat het op de dinsdagavond vrij rustig bleef en dat er behoefte was aan een moment in de ochtend. Daarom hebben we het dit jaar anders gedaan: op maandag zijn we open van 12.00 uur tot 22.00 uur en dinsdag van 10.00 tot 19.00 uur.” Als we beide vragen hoe ze naar de nieuwe samenwerking kijken, reageert Rick: “Met een glimlach van oor tot oor. Het is een hele prettige samenwerking, voor mijn gevoel zitten we helemaal op één lijn. Het afstemmen van de verschillende belangen ging heel vlot en we vertrouwden op elkaars kennis en kunde.” Marian knikt instemmend mee en zegt tot slot: “Ik kan niet anders dan dit beamen. We luisteren naar elkaar en zien vooral kansen. Wellicht hadden we dit wel eerder moeten doen, maar tegelijkertijd is het goed dat we het zorgvuldig aangepakt hebben. Wij kijken in elk geval ontzettend uit naar de eerste editie in deze nieuwe vorm!” Vakwedstrijden Slavakto mag dan wel onderdeel worden van Vakbeurs Foodspecialiteiten, de beroemde vakwedstrijden blijven overeind. Ook andere versspecialisten kunnen vanaf nu deelnemen, bijvoorbeeld in de categorieën voor traiteurproducten, zoals salades, maaltijden en snacks. De feestelijke uitreiking vindt op dinsdag 1 oktober plaats op de beurs. Vakbeurs Foodspecialiteiten vindt plaats op 30 september en 1 oktober in Expo Houten. Meer informatie over de beurs vind je op www.vakbeursfoodspecialiteiten.nl.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4