16 SLAGERSVAK NR 3 2024 VAKBEURS FOODSPECIALITEITEN ‘ONZE MACHINES EN OPLOSSINGEN WORDEN BREED INGEZET VOOR MAALTIJDBEREIDINGEN’ “Onze ketels vinden al langer hun weg naar bedrijven die soepen, sauzen, maar bijvoorbeeld ook kroketten en snacks maken. Niet enkel industriële bedrijven zien de voordelen van onze machines. Ook zorginstellingen kloppen bij ons aan. Onze standaardmachines zijn robuust en sterk. Het grootste voordeel is dat foodproducenten hiermee verder kunnen automatiseren. Tegelijkertijd zorgt het voor een betere hygiëne, stabielere kwaliteit en een hogere voedselveiligheid”, weet Seelen. “Ook de ergonomie is verder verbeterd, waarbij de infeed en het kantelen van de normwagens semiautomatisch gebeurt. Het aantal manuele handelingen is hierdoor drastisch geminimaliseerd.” Processen en besturing verbeteren De ontwikkelingen binnen Spako zorgen ervoor dat de machines helemaal voldoen aan de wensen van de huidige foodsector. “Automatisering is een belangrijke pré, maar we zijn ook ons besturingsplatform aan het verbeteren. Het aanwerven van personeel is lastig, dus klanten willen dat de besturing van machines zo eenvoudig mogelijk gemaakt wordt. Dit zorgt ervoor dat iedereen ermee kan werken”, legt Seelen uit. “Maar onze besturing geeft bedrijven ook de data waarmee zij hun processen kunnen verbeteren en optimaliseren. Denk bijvoorbeeld aan temperaturen die gehaald moeten worden.” Procesoptimalisatie is één van de aspecten waarmee Spako Food Machinery zich onderscheidt. “We hebben onlangs een grote kookketel geplaatst bij een bedrijf dat voorheen een machine had staan waarmee veel handwerk gemoeid was. Onze ketel werkt met directe stoominjectie, waardoor je heel weinig verlies van warmte hebt. Het water gaat erin en wordt aan de kook gebracht, waardoor het kookproces snel wordt uitgevoerd. Vervolgens wordt het automatisch uitgedoseerd in kratten of normwagens.” Samen met directeur-eigenaar Thomas Waals is Seelen binnen Spako verantwoordelijk voor ‘Special Projects’. “We zitten midden in de transitie van machinebouwer voor beenhouwers en slagerijen in de Benelux, naar een internationale producent van oplossingen die gericht ingezet kunnen worden in de gehele vlees- en foodsector. Natuurlijk gebruiken we onze expertise in de vleesindustrie om maatwerk te kunnen leveren, maar de oplossingen voor koken, roken, drogen en bakken die wij aandragen, worden ontwikkeld voor de gehele voedingsmiddelensector. Wij zijn op dit moment onze range standaardmachines aan het uitbreiden zodat ze voor een nog groter publiek toegankelijk worden.” Robuust en sterk Een mooi voorbeeld van deze oplossingen is de kookketel KRHSI 825. “Deze ketel werd al langer ingezet voor het koken van beenderen, vleeswaren en hammen, maar de ketel is ook ideaal om sauzen, pasta’s en rijst te koken”, verzekert Seelen, die aangeeft dat een groeiende vraag naar dergelijke machines is. Spako Food Machinery is een bekende speler binnen de Nederlandse vleessector. Bij veel slagerijen en vleesverwerkende producenten in ons land staan één of meerdere machines die in Asten zijn ontwikkeld. Ook na de overname in 2020 is Spako uitstekend in staat gebleken om slagerijen, die hun productie willen automatiseren of maaltijden en soepen willen bereiden, te voorzien van een oplossing op maat. “Onze machines en oplossingen worden breed ingezet voor maaltijdbereidingen”, vertelt commercieel manager Bram Seelen van Spako Food Machinery.
RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4