Special Guest 32 SLAGERSVAK NR 3 2024 SPECIAL GUEST “De blurring die nu al gaande is, zal alleen nog maar toenemen. Dat is al zo’n 25 jaar geleden begonnen in kaasland: de kaaswinkel werd een delicatessenwinkel, met onder andere noten, wijn, chocolade en brood. Nu zie je dat die foodspecialisten steeds vaker de transitie maken naar het traiteurschap. Slagers zijn daar ook al een lange tijd naartoe aan het bewegen. Denk aan maaltijden en kleinschalige catering. Toch moet de slager een stap verder denken om het verdienmodel te kunnen bestendigen. Vlees wordt namelijk steeds vaker in de supermarkt gekocht. Hoe trigger je de klant om naar jouw winkel te komen en een trouwe klant te worden?” “De verschuiving van de traditionele slager naar versspecialist wordt onder andere veroorzaakt door het gebrek aan opvolging. Het is moeilijk om de jeugd van tegenwoordig enthousiast te krijgen om zes dagen in de week, tien tot twaalf uur per dag te werken en vieze handen te krijgen. Maar daarnaast is het ook de klant die steeds veeleisender wordt. De klant wil producten waar een verhaal achter zit. Als je kijkt naar Vakbeurs Foodspecialiteiten zie je dat bezoekers komen om zich te oriënteren. Ze zijn op zoek naar een mooie toevoeging op het huidige assortiment in de winkel. Net als kaaswinkels, vormt de slagerij de perfecte plek om meer productgroepen aan te bieden. Men verwacht premiumkwaliteit bij de slager en vindt het maar wat mooi als ze daar een mooie fles wijn of versgebakken noten bij aangeraden krijgen. Vakbeurs Foodspecialiteiten is een weerspiegeling van die visie.” “De groei aan versspecialisten vraagt mijns inziens om een allesomvattende beurs, waar diverse mooie disciplines gerepresenteerd worden. Dat laat niet alleen zien waar het naartoe gaat; je geeft ze ook handvatten voor de toekomst. Laat je informeren door een wijnhandel die precies weet hoe je de mooiste wijnen kunt presenteren op de toonbank of een notenleverancier die een luxe notenhoek voor je kan inrichten. Maak gebruik van hun expertise. Biedt meerwaarde voor de klant die voor een kerstdiner een mooi stuk vlees komt halen, maar ook gebaat is bij een lekkere dessertwijn om de avond af te sluiten.” “Ik ben zelf ondernemer geweest en heb een versspeciaalzaak gehad. Als ik in de schoenen van de slager zou staan dan zou ik zeggen: dít is het moment om deze beurs te gaan bezoeken. Niet alleen omdat er vanaf dit jaar herkenbare elementen en leveranciers van SlaVakto te zien zijn, maar juist ook omdat je je kunt laten ‘besmetten’ met de kruisbestuiving die je daar kunt vinden om je zaak nog leuker te maken en waarmee je je klanten extra kan verwennen. Ga de samenwerking aan met andere ondernemers en verhoog je omzet. Er zijn veel mooie producten om aan te bieden in je winkel, zoals Vakbeurs Foodspecialiteiten zal laten zien. Als ondernemer in de slagersbranche zal je hiermee aan de slag moeten. De trein die rijdt. Spring je erop of blijf je op het perron staan? Maar hoe langer je op het perron staat, des te kleiner die trein in de verte wordt.” “DE TREIN RIJDT. SPRING JE EROP OF BLIJF JE OP HET PERRON STAAN?” “Als ik naar de toekomst kijk, heb ik een duidelijke visie. Het verslandschap gaat flink veranderen. We hebben straks geen slagers, bakkers, groenten, viswinkels en kaaswinkels meer. We spreken dan alleen nog maar over versspecialisten, die zich uiteraard wel kunnen specialiseren in bijvoorbeeld vlees, vleeswaren, maaltijden, kaas, vis, AGF of brood.” In de rubriek ‘Special Guest’ vertelt een branchegenoot vanuit zijn expertise over de special van de uitgave. Rick Brantenaar, directeur van Stichting Foodspecialiteiten Nederland, vertelt in deze editie waarom de slager juist nu de Vakbeurs Foodspecialiteiten (30 september & 1 oktober) zou moeten bezoeken. Rick Brantenaar Directeur van Stichting Foodspecialiteiten Nederland
RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4