Slagersvak nr3-2024 Online

SLAGERSVAK NR 3 2024 9 Feiten en fabels Varkensvlees wordt soms ten onrechte gezien als ongezond, met name door de associatie met vet. Linda legt uit: "Er is een tijd geweest dat gezegd werd dat varkensvlees vet is, maar het bevat juist essentiële vetten en hoogwaardige eiwitten. Varkensvlees is net als elk ander soort vlees onderdeel van een gezond voedingspatroon." Ze benadrukt het belang van onbewerkt vlees in een gezond voedingspatroon. "Bewerkt vlees bevat meer zout en toevoegingen, dat is veel ongezonder. Slagers zijn trots op het onbewerkte product en bieden dit in hoge kwaliteit aan." De leefomgeving van varkens Dierenwelzijn is een belangrijk thema. Linda legt uit dat er in Nederland verschillende systemen zijn waarin varkens worden gehouden. "De leefomgeving van varkens is vrij divers. Ze worden doorgaans in stallen gehouden waar we een zo goed mogelijk klimaat voor de dieren kunnen realiseren en hun gezondheid kunnen waarborgen. Daarnaast zijn er concepten waarbij varkens deels of volledig naar buiten kunnen." De Nederlandse varkenshouderij loopt volgens Linda voorop in het beperken van emissies zoals ammoniak en methaan. "We proberen ook te zorgen dat de overlast naar de omgeving minimaal is. Het varken is bij uitstek een kringloopdier; het eet veel verschillende reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie, zoals koekjesresten en aardappelschillen." De missie van The Pig Story Met The Pig Story wil de POV het ware verhaal over de varkenshouderij vertellen. "We hebben zichtstallen waar burgers 24/7 naar binnen kunnen kijken om te zien hoe varkens worden gehouden", legt Linda uit. "Daarnaast organiseren we boerderijeducatie, waarbij boeren klassen ontvangen en lesgeven over het houden van varkens in Nederland. Ook zijn er filmpjesreeksen over actuele onderwerpen zoals dierenwelzijn, voer en huisvestingssystemen." Het jaarlijkse Weekend van het Varken is een ander initiatief waarbij varkenshouders hun bedrijven openstellen voor het publiek. "In de tweede week van september openen varkensbedrijven hun deuren en kunnen mensen in gesprek gaan met de boeren, dit jaar op 14 en 15 september. We proberen ook aanwezig te zijn op festivals, markten en andere bijeenkomsten om te vertellen en laten zien hoe wij in Nederland varkens houden en hoe wij elke dag werken aan duurzaam, gezond en veilig varkensvlees." Samenwerking met slagers en varkenshouders Linda onderstreept het belang van samenwerking tussen slagers en varkenshouders. "Nederlandse varkenshouders voelen zich enorm verantwoordelijk voor duurzaam, welzijnsvriendelijk varkensvlees van hoge kwaliteit", zegt ze. "We lopen wereldwijd voorop en proberen elke dag te verbeteren." Voor slagers is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over het product dat ze verkopen. "Consumenten zijn snel beïnvloedbaar door onwaarheden", waarschuwt Linda. "Ik zie slagers als vakmensen die een vraagbaak moeten kunnen zijn voor consumenten. Als slagers informatie aangereikt willen krijgen, staan wij daar heel erg voor open. The Pig Story kan daar zeker een rol in spelen." “Ga met elkaar in gesprek” Aan het einde van het interview doet Linda een oproep aan zowel slagers als boeren om meer met elkaar in contact te komen. "Ga als slager twee keer per jaar in de stal kijken waar het vlees vandaan komt, en andersom ook. Ga met elkaar in gesprek, zodat je elkaars wereld goed begrijpt en elkaar daarop aanvult." Met The Pig Story hoopt Linda niet alleen de consument, maar ook slagers en boeren dichter bij elkaar te brengen, en zo bij te dragen aan een beter begrip, waardering en een duurzame toekomst voor de varkenshouderij in Nederland. Meer informatie: The Pig Story www.thepigstory.nl

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4