SLAGERSVAK NR 3 2025 17 zitten te wachten. Als ik kijk naar de inschrijvingen van exposanten voor de komende beursvloer, waar een heleboel voor ons nieuwe bedrijven zich aanmelden die zich voornamelijk op de slagersbranche richten, dan heb ik de indruk dat we vorig jaar een goede basis hebben neergezet. Dat deze beurs een goed platform is voor een coalitie die tot in lengte van dagen kan blijven bestaan.” Onder de exposanten zijn er traditiegetrouw ook aanbieders uit het buitenland. Een trend lijkt te zijn dat de organisatie steeds meer in contact staat met ambassades. Het gaat dan om promotie van alle producten uit een land, waarvan wordt gedacht dat deze interessant zijn voor de Nederlandse foodspecialiteitenmarkt. Borrelplank- en kerstpakketwedstrijden De vakwestrijden van Slavakto omvatten van oorsprong een brede range aan productgroepen. Afgelopen jaar vond tijdens de vakbeurs de complete wedstrijd plaats. “Het vergt veel van de branches om mee te doen en in te schrijven”, weet Marian. “Om dit jaarlijks te herhalen, is best intensief. Daarom hebben we dit jaar gekozen om een van de rubrieken centraal te stellen: namelijk “schotels” met als thema de ultieme borrelplank. Het is een actueel en populair product, toegankelijk voor alle vers-sectoren. Een aansprekende vakwedstrijd, wat ons betreft.” Er zijn vijf borrelplank-rubrieken: borrelplank charcuterie; borrelplank kaas; borrelplank vega of vegan; borrelplank tapas en tot slot een borrelplank vrije categorie. Deelnemers kunnen zich inschrijven tot en met dinsdag 23 september via www.slagerswedstrijden.nl Tijdens de Vakbeurs Foodspecialiteiten kunnen bezoekers stemmen op wat zij het mooiste kerstpakket vinden. Voor de ‘kaasdeelnemers’ is er, zoals elk jaar, de kaaskeuring van het Nederlands Nationaal Kaaskeurconcours (NNKC). Werken áán je zaak “Het is onze taak als brancheverenigingen om ondernemers er veel meer bewust van te maken om áán hun winkel te werken”, stelt Rick. “Iedereen weet wel hoe zij ín hun winkel moeten werken, maar werk ook áán je winkel. Wat kunnen een kaasboer en een slager van elkaar leren om te excelleren en zo een unieke positie in hun winkelstraat te realiseren? Zodat klanten zich realiseren dat wanneer ze het beste van beide werelden willen, waar ze moeten zijn. De beurs is een van de middelen om ons ultieme doel te behalen: het borgen van het specialisme en het ambacht in de winkelstraat.” De organisatie vat de beurs in enkele kernwoorden samen: het gaat om inspiratie, innovatie, motivatie en ontmoeten. Het is dan ook niet gek dat een deel van de bezoekers twee dagen komt, weet Evelien: “Er zijn bezoekers die een dag met hun partner komen en een dag met hun team. Sowieso nemen veel ondernemers medewerkers mee. Zodat zij ook de kennis opdoen achter de producten die ze vanuit de winkel wellicht gaan verkopen.” Je moet maar durven Rick vat samen: “Kom leren om áán je winkel te werken en niet alleen ín je winkel te werken. Kom eens kijken, buiten je comfortzone, welke inspiratie je kunt vinden en mee kunt nemen naar je eigen slagerij. En luister wat meer naar je medewerkers, in plaats van dat je het allemaal zelf wilt doen en bedenken. Ik zie zo vaak dat medewerkers heel vaak leuke ideeën hebben, waar door de ondernemer niets mee wordt gedaan. Doe dat wel! En kijk hoe je die mooie producten die je ziet, kunt integreren in je slagerswinkel.” Marian geeft nog mee: “Durf de vernieuwing op te zoeken. Laat de inspiratie toe. Sta ervoor open, laat het binnenkomen.” Vakbeurs Foodspecialiteiten wordt gehouden op maandag 29 en dinsdag 30 september in Expo Houten. De beurs is beide dagen geopend van 12.00 tot 22.00 uur. Meer informatie: www.vakbeursfoodspecialiteiten.nl | info@foodspecialiteiten.nl DEZE VAKBEURS IS EEN VAN DE MIDDELEN OM ONS ULTIEME DOEL TE BEHALEN: HET BORGEN VAN HET SPECIALISME EN HET AMBACHT IN DE WINKELSTRAAT
RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4