SLAGERSVAK NR 3 2025 35 Gilles is een van de weinige leveranciers die ál zijn afspraken nakomt. Dat is voor ons heel erg belangrijk. Of je hem nu om 6.00 uur belt of om 19.00 uur of zaterdagmiddag om 15.00 uur, ik krijg altijd contact met hem. Bij Gilles is een afspraak een afspraak en lukt iets om de een of andere reden niet, dan komt er toch linksom of rechtsom altijd een oplossing. Hij denkt altijd mee. Het is een van de weinige leveranciers waar ik alleen maar positieve dingen over kan zeggen. Ik kan op Volfood bouwen. Eigenlijk zorgt Gilles er mede voor dat wij geen fouten maken. Om een voorbeeld te noemen: Duroc moet een week van tevoren besteld worden en dan belt hij: “heb je nog wat nodig?” En Volfood blijft vernieuwen, waardoor wij ons ook weer kunnen onderscheiden. Bovendien kan ik mijn klanten garanderen dat ik de producten in huis heb, dat is ook veel waard.” Dichterbij eten en drinken Gilles: “Wij zien steeds meer het belang van de basic dingen van het leven. We moeten veel dichterbij eten en drinken staan, dat is belangrijk. Wanneer je daar met mensen over praat en je laat wat proeven, dan onthouden mensen dat. Dan willen ze dat vaker proeven en volgen er herhalingsaankopen.” Een nieuw product in het assortiment opnemen, doet Volfood alleen wanneer het beter is dan hetgeen ze al hebben. “Het moet echt een toevoeging zijn. Wij verkopen bijvoorbeeld Bahlmann kalfsvlees, uit Duitsland, van net over de grens. Nou, we worden echt wel benaderd door andere leveranciers om hun kalfsvlees te verkopen, maar dat ligt bijna overal. Wij willen een ander product bieden dan een ander heeft. Natuurlijk is prijs belangrijk, maar wij kijken eerst naar het product en de kwaliteit en vervolgens naar de prijs/kwaliteitverhouding. Daarom leveren wij ook niet aan grote ketens, waar het eigenlijk alleen maar om de prijs gaat. Dit betekent dat wij nooit heel groot zullen worden en waarschijnlijk ook niet de goedkoopste zijn. Toch blijven nagenoeg alle klanten gelukkig bij ons kopen. Alles is maximaal vers, afspraak is afspraak en dat vinden mensen belangrijk. Ik kan verscheidene van onze klanten best wel eigenwijs en eigenzinnig noemen, die gaan niet mee in de grote meute. Dat past wel bij ons.” Veel persoonlijk contact Pepijn Putman vormt de vijfde generatie van Slagerij Putman, gevestigd in het centrum van Arnhem. Putman is een volambachtelijke slager die heel veel zelf maakt. Hoe lang de slagerij al producten van Volfood en de voorgangers daarvan afneemt, weet hij niet. Zijn ouders werkten er al mee. Pepijn neemt Iers Angusvlees, alle kip en gevogelte, salades en in het najaar het wild van Volfood af. “Volfood doet het goed. Er is veel persoonlijk contact en áls er eens een keer wat mis zou gaan, dan wordt het altijd goed en snel opgelost. Ook aan de kwaliteit is niets op te merken.” De Arnhemse slager geeft z’n bestellingen het liefst telefonisch door. “Volfood belt ons elke maandag en woensdag voor de bestellingen van de dag erna. Tussendoor heb ik ook best weleens contact met Gilles vanwege een vraag of speciale vraag van een klant. De samenwerking bevalt mij heel goed, wat mij betreft mogen ze doorgaan op deze ingeslagen weg.” Zuiver Duroc Volfood levert onderscheidende producten die elders niet of lastig verkrijgbaar zijn. “Bahlmann kalfsvlees, ik noemde het al eerder, is heel bijzonder. Dat is top of the bill. De dieren voldoen aan de strengste Duitse eisen van dierenwelzijn, hebben een goed leven en hoeven niet op transport. Ze worden alleen in de regio geslacht en komen geportioneerd verpakt naar Nederland. Sowieso koop ik geen vlees in uit Noord- of Zuid-Amerika, wij houden alles binnen Europa op een prikje Nieuw-Zeelands lamsvlees na en dan overigens alleen diepvries. Het raszuivere Batallé Duroc varkensvlees uit Spanje is een heel mooi product. Het zuivere Duroc vlees kenmerkt zich door het intramusculaire vet dat het vlees supermals en waanzinnig van smaak is. Het is beduidend duurder, maar de prijskwaliteitverhouding vinden de klanten stukken beter. Het Franse verse gevogelte is echt wel onderscheidend en ik moet zeggen, de Villani vleeswaren uit Italië zijn erg mooi. Dat, in combinatie met de A-merken die je als versgrossier gewoon móet hebben. Zoals Bieze, Bonfait, De Spiegeleire, TerBeke en nog andere. Die combinatie maakt het voor de klant zinvol om bij jou te kopen, want je kunt aan zijn basisbehoeften voldoen én je hebt specials. Voor onze klanten in het hogere segment is dit interessant, want die hebben weer klanten die geïnteresseerd zijn in een bijzonder stuk vlees en daar echt serieus geld voor neertellen. Slagers die precies weten bij wie ze kunnen zeggen: ‘ik heb nú iets heel bijzonders voor je.’ Dat is eigenlijk het spel waarbij wij onze klanten helpen en dat is hartstikke leuk.” Hoger segment Volgend jaar viert Traiteurslagerij Van Norden ook een jubileum; het bedrijf uit Amersfoort bestaat dan 25 jaar. “Wij zijn een volambachtelijk bedrijf en maken 98% van de producten in onze toonbank zelf”, vertelt Richard van Norden. “Maaltijden, gehaktballen, grillworsten, bijna alles wat in onze toonbank ligt. We zijn tussentijds een tijdje voor administratieve en vervoersredenen overgestapt naar een andere partij, maar inmiddels zijn wij alweer jaren terug bij Gilles. Volfood is wat persoonlijker en kleinschaliger en dat vinden we beter bij ons passen. Bij de grotere leveranciers word je op een gegeven moment een nummer, moet je bestellen via een website en word je bijvoorbeeld niet meer gebeld, mocht iets niet meer voorradig zijn. Ik zeg niet dat dit verkeerd is, maar bij ons past het persoonlijke beter. Wij informeren onze klanten, onze gasten zeg ik altijd, wanneer iets er vandaag niet is, maar morgen wel. Dat verwacht ik ook van onze grossier. Misschien is dat wat ouderwets, maar ik vind het een verlengstuk van service, die we bij Volfood wel krijgen. Van Norden koopt bij Volfood wat vleeswaren in en maaltijdcomponenten voor de maaltijden. Ook een kookworst, nu in de stad niet meer gerookt mag worden. Daarnaast wat diepvriesspullen. “Alles wat we zelf niet kunnen, kopen we bij Volfood. Hun producten zitten in het hogere segment en ook dat past goed bij ons. We kennen elkaar al meer dan 25 jaar en dat praat heel gemakkelijk en heel fijn.” Toekomst Gilles werpt desgevraagd een blik in de toekomst van zijn bedrijf en de sector. “De kunst is om actief te blijven, om kwaliteitsproducten producten aan te blijven bieden tegen een faire prijs en te zorgen voor goede service met daarbij de menselijke factor. Onze orderverwerkingsprocessen zijn zeer ver gedigitaliseerd en geautomatiseerd, maar in het communicatieve blijven we persoonlijk: dus geen keuzemenu’s wanneer je belt en geen digitale chatbot als je een vraag of iets ander hebt. Daar blijft een markt voor, zeker in het kwaliteitssegment, daar ben ik van overtuigd.” Meer informatie: Volfood Tel. +31 (0)342-452030 | verkoop@volfood.nl | www.volfood.nl
RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4