Slagersvak Nr4-2021 Online

s l a g e r s v a k n r 4 2 0 2 1 41 Van der Meer is een geijkte naam in slagersland. Een bedrijf dat telkens van vader op zoon, en de laatste keer, van vader op zoons is overgegaan. De productie voor de winkels vindt plaats in een centrale slagerij op een industrieterrein aan de rand van Roelofarendsveen. “Onze specialiteit is gekookte worsten. We produceren voor een aantal slagerijgroothandels, Keurslagers en een gedeelte voor de retail. We hebben zo’n tien medewerkers.” SPECIFIEKE OPLOSSING GEVRAAGD De productie van verschillende worstensoorten komt bij Van der Meer heel nauw. “Wij werken namelijk niet met kunstdarmen, maar met natuurdarmen. Bij ons zijn de worsten nooit allemaal even groot en dik. We hebben geen standaard maten. De één is 43 centimeter breed, de andere 50 en weer een ander 48 centimeter. Wij draaien de worsten met de hand, op gevoel dus. Er mag een minimaal verschil zichtbaar zijn. Juist wel, want onze klanten willen een natuurlijk, ambachtelijk product. We hebben wel eens geprobeerd dit te realiseren in een kunstdarm, maar het resultaat was een stuk minder. Toen zijn we dus snel teruggegaan naar natuurdarmen. Dat zorgt toch voor een mooier en ambachtelijk uiterlijk.” Waar de Vemag HP10L vaak wordt neergezet bij slagerijen die de worstenmakerij willen (semi)automatiseren, ligt dat in dit geval dus iets anders. Zodoende kreeg Lemmerling huiswerk mee om een oplossing te vinden. “Insteek is om altijd een oplossing te vinden waarmee de klant het proces verder kan verbeteren”, verduidelijkt Lemmerling. “In dit specifieke geval, konden we meteen twee vacuümmachines aanbieden die ingezet kunnen worden voor de toepassingen die gewenst zijn door Van der Meer. Dus enerzijds een machine die de hele dag gebruikt wordt voor het clippen van gekookte worsten, grillworsten en andere worstproducten, plus een kleinere machine die bijvoorbeeld gemakkelijk aan een hamburgermachine gekoppeld kan worden. Bovendien moesten beide machines uitwisselbaar zijn en alle werkzaamheden kunnen uitvoeren” “De HP10L was een jong gebruikte vacuümmachine, die voor trainingsdoeleinden was gebruikt bij Vemag Duitsland. Die was dus zo goed als nieuw, maar omdat de machine al wat vlieguren op de teller had, konden we deze tegen een scherpe prijs aanbieden. De andere machine is de Vemag HP1L vacuümvuller, die geen heffer heeft en daarmee een kleinere trechter. Het was de wens van Van der Meer een tweede vuller erbij te hebben om zodoende heel flexibel te zijn. Deze kleinere machine is verrassend compleet voor een zeer aantrekkelijke prijs, al is de pompcapaciteit wel minder dan van de grotere HP10L”, legt Lemmerling uit. Vanwege de klantspecificaties en het ambachtelijke karakter van de producten, paste Vemag ook de kniehendel aan, waarmee het afdraaien van de worst telkens kort stopgezet en weer hervat wordt. “Tijdens het proefdraaien ontdekten we dat een langere kniehendel gewenst was, zodat de mensen die erachter staan geen rare capriolen hoeven uit te halen om overal bij te kunnen. Een simpele aanpassing, maar wel eentje die ertoe bijdraagt dat het gebruik van de machine plezierig verloopt. Overigens beschikt de machine over een automatisch in te stellen gewichtscorrectie, waardoor er heel strak op gewicht geportioneerd kan worden.” PROBLEEMLOOS VERLOPEN OVERGANG Van der Meer geeft aan dat de overgang van het ene naar het andere merk vacuümmachines ‘probleemloos is verlopen’. “Het is altijd spannend, omdat we gewend waren aan de machines die we gebruikten en je nog niet weet wat je krijgt. Er zijn bij ons meerdere slagers die met de machine werken en dus na twintig jaar op dezelfde manier dingen doen even moesten wennen. Ik vond het erg prettig dat Vemag bij de installatie twee dagen meeliep en er ook ondersteuning vanuit Duitsland aanwezig was om ervoor te zorgen, dat we probleemloos konden starten”, vertelt hij. Lemmerling vult aan: “Onze dubbele wormenmachines hebben een ander pompsysteem dan andere vacuümvullers. Wennen is het altijd. Een vuller heeft nu eenmaal veel meer variabelen dan een gehaktmolen, die gewoon doet wat-ie moet doen. Bij Vemag draaien we niet alleen mee tijdens de installatie, maar we komen altijd in een later stadium nog een keertje terug om alles te finetunen. Extra begeleiding en ondersteuning is voor ons een tweede natuur.” Lemmerling geeft tot slot aan dat de vacuümvuller het hart is van Vemag Maschinenbau. Binnen de vleesverwerkende industrie is het Duitse merk in alle delen van de wereld bekend. In de Nederlandse ambachtelijke slagersbranche begint de naamsbekendheid inmiddels flink te groeien. “De HP10L en HP1L zijn prachtige machines voor ambachtelijke slagers, die mooie producten willen maken waarmee ze zich kunnen onderscheiden. Het mooie van onze vacuümvullers is bovendien dat ze compatible zijn met elk merk clipper of zoals in dit voorbeeld een hamburgermachine. Tel daar de technische ondersteuning bij op en dat maakt dat er steeds meer slagers zijn die contact met ons zoeken en vragen wat Vemag voor hen kan betekenen”, zegt Lemmerling tot slot. Meer informatie: Vemag Nederland Tel. +31 (0)412-640858 , lemmerling@vemag.nl www.vemag.nl Vemag HP1L

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4