Slagersvak nr4-2022 Online

SLAGERSVAK NR 4 2022 23 De producten werden aanvankelijk gemaakt voor de high-end horeca, sinds corona vinden onze burgers ook gretig aftrek bij slagers. “We hadden de lijn nog niet staan toen corona uitbrak en alle horecaklanten in één klap wegvielen. Daarop zijn we zo’n 400 slagers in de regio fysiek gaan bezoeken. De helft stuurde ons meteen weg, de andere helft had gelukkig wel interesse in onze veganproducten. Via de slagersgroothandels versAlert, Vink, Haarsma en VDB Divers hebben we inmiddels een landelijke dekking en het aandeel veganproducten dat BBQ.nl verkoopt, is in twee jaar tijd gegroeid van 0,5 naar vier procent”, verduidelijkt Lettinga. Buwalda onderstreept: “De momenten dat de consument aan vegetarisch denkt, is júist bij de slager. Als ze denken aan vlees, denken ze ook aan vegan. Niet elke slager realiseert zich dat. Daar liggen dus mooie kansen. Waarom doorverwijzen naar de supermarkt, als je zelf lekkere vegan alternatieven kunt aanbieden? Tegelijkertijd zijn wij blij met de slager, omdat zij heel kritisch kijken naar smaak en kwaliteit. Als zij het lekker vinden, dan is het dus ook lekker.” BIJZONDERE SAMENWERKING Accountmanager Laurien Flohil spreekt over een ‘bijzondere’ samenwerking tussen Sparckitchen en Verbufa. “Het kopen van een lijn is niet altijd een reële mogelijkheid voor startups of scaleups, zoals voor Sparckitchen. Daarom verhuren wij ook machines voor een korte of langere termijn. Sparckitchen huurt onze machines voor vijf jaar tegen een vast maandbedrag. Dat is inclusief opleiding, installatie, service en onderhoud. Wij zijn vooral bekend met vlees, vleeswaren en snacks, vega(n) is een echte groeitak binnen Verbufa. In het begin liepen we tegen wat praktische zaken aan, zoals het stansen van het product. Dat is met een machine toch anders dan met de hand. We hebben bij Sparckitchen een Handtmann VF608 vulmachine en VHM-1 (hamburger-vormmachine) staan, enkelbaans. De vormmachine werkt ook vier- of zesbaans voor het geval een klant wilt opschalen. Als het in het klein kan, kan het ook altijd in het groot”. Ook de aftersales zijn van groot belang, verzekert Flohil. “Wij leveren aan klanten in verschillende sectoren. Onze technologen zijn breed geschoold en delen graag hun kennis met foodproducenten. Als een klant eenmaal met onze lijn werkt, komen we vaak nog een keer terug om uit te leggen wat je nog meer met een machine kunt doen. Je kunt nu eenmaal niet alles weten als een machine net is neergezet. Maar vaak kun je met één en dezelfde machine vier verschillende producten maken, zoals een burger in een speciale vorm, een balletje, worstje of een medaillon. Op die manier rendeert een investering nog meer.” Buwalda zegt tot slot: “Het zijn mogelijkheden waar we nu nog geen gebruik van maken, maar waarnaar we zeker kijken, omdat wij ook altijd op zoek zijn naar doorontwikkeling van onze producten. Dan is het fijn dat we zoiets op dezelfde lijn kunnen realiseren.” Meer informatie: Verbufa-Handtmann Tel. +31 (0)33-455 43 33 info@verbufa.nl | www.verbufa.nl Sparckitchen Tel. +31 (0)6-290 209 32 info@sparckitchen.nl | www.sparckitchen.nl Laurien Flohil (Verbufa) en Pablo Buwalda (Sparckitchen). (foto: Tom van der Sluijs, INDVDU)

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4