Slagersvak nr4-2022 Online

SLAGERSVAK NR 4 2022 26 SLAGERIJMACHINES Wie komend weekend de samenvattingen van Studio Sport bekijkt, doet er slim aan om tijdens de wedstrijd van FC Groningen eens aandachtig zijn ogen te richten naar de tribune achter het doel. Recht boven de fanatieke Z-Side, over de volledige breedte van het supportersvak, bevindt zich een reclamebord met daarop de tekst: ‘Of je worst lust.’ Het is de kenmerkende slogan van de slagerij van André Hofman uit Winschoten. “Ik kom tegenwoordig heel vaak op televisie”, lacht hij. Met ingang van het huidige seizoen is de slager uit Oost-Groningen een samenwerking aangegaan met de FC. “Ik durfde het haast niet te zeggen thuis”, zegt hij, “want sponsoring is toch een flinke investering. Maar inmiddels lever ik voor elke thuiswedstrijd 500 droge worsten en 2.000 gehaktballen, dus ik heb de investering er inmiddels al uit. We zijn nu aan het kijken of we de samenwerking nog wat kunnen uitbreiden, want in het sponsorhome liggen nu schaaltjes met wat kaas en vegetarische bitterballen. Die laat iedereen dus liggen. Het is de bedoeling dat we die schaaltjes gaan vullen met onze Groninger droge worst en leverworst.” VOOR EN TEGENSPOED De sponsoring bij FC Groningen maakt onderdeel uit van de profilering van zijn slagerij c.q. worstenmakerij. “Jaarlijks nemen we deel aan zo’n 600 evenementen, braderieën en beurzen in Noord-Nederland. In Groningen, Friesland en Drenthe zijn onze worsten goed bekend, maar als je online wat wilt bereiken, dan moet je verder naar het zuiden. We hebben vier slagerijen in Hoogezand, Veendam en Winschoten, inclusief uitbeenderij en worstenmakerij, die we ook gebruiken om voor bepaalde horecaklanten en andere slagers producten te maken. We willen de verkoop van onze worsten landelijk uitrollen. Door corona kwam alles even tot stilstand, maar het was eveneens een goed moment om te gaan herijken en te kijken hoe we onze producten het beste aan de man kunnen brengen. Na twee jaar met de rem erop gewerkt te hebben, zijn we sinds maart van dit jaar weer flink aan het knallen.” ‘WE KUNNEN DANKZIJ VEMAG MEER KILO’S AAN EN DE PRODUCTIE IS EENVOUDIGER GEWORDEN’ DE GRONINGER DROGE WORST VAN SLAGERIJ HOFMAN IS EEN BEGRIP IN NOORD-NEDERLAND. VOOR DE AUTOMATISERING VAN DE WEKELIJKSE PRODUCTIE VAN BIJNA 15.000 LEVER- EN DROGE WORSTEN, VERTROUWT EIGENAAR ANDRÉ HOFMAN OP VEMAG. DE ROBOT 500 VAN DE DUITSE MACHINEBOUWER – MET DOCHTER ONDERNEMING IN OSS – HEEFT ERVOOR GEZORGD DAT HET PRODUCTIEPROCES BIJ HOFMAN IS UITGEBREID EN VEREENVOUDIGD. “ONZE PRODUCTEN ZIJN UNIEK. DAT BETEKENT DUS DAT WE VOOR DE PRODUCTIE EEN MAATWERKOPLOSSING NODIG HADDEN. VEEL CONCURRERENDE MERKEN KONDEN NIET LEVEREN WAT WIJ NODIG HADDEN, VEMAG WEL.” Hofman maakt verschillende droge worsten, waaronder een traditionele Groninger Metworst, een gedroogde runderworst en ambachtelijke leverworst. Ook de Brunswijker en grillworst behoren tot het populaire assortiment van Slagerij Hofman. De in 2020 na een eerdere brand heropende (en volledig gemoderniseerde) slagerij, kent een worstenmakerij waar tot enkele maanden geleden – met uitzondering van het verpakken – het gehele productieproces nog handmatig gebeurde. “Een brand legde in november 2018 ons bedrijf volledig in de as. Ik was alle machines kwijt. Gelukkig kon ik in een oude vleesfabriek in Scheemda nog deels doordraaien, maar het was behelpen. Nadat ECHT IN EEN RECHTE LIJN WOLVEN IS VOOR ANDERE MERKEN ONMOGELIJK. DAARIN IS VEMAG UNIEK EN DAT MAAKT DE PRODUCTKWALITEIT OOK ZO GOED we alles vanaf de grond opnieuw hebben opgebouwd waren we klaar om onze worstproducten landelijk te gaan verkopen. En toen kwam corona, waardoor we opnieuw met de rem erop moesten gaan werken. Gelukkig gaat het inmiddels weer goed. Zo goed zelfs, dat het tijd werd om op te schalen en de productie verder te automatiseren.” OPSCHALEN Hofman vervolgt: “Op een gegeven moment lag de vraag voor: moet ik meer personeel aannemen of kan ik het productieproces automatiseren en vereenvoudigen zonder extra mankracht in te hoeven schakelen? Ik werd toen getipt op VEMAG, welke een oplossing kon bieden voor onze producten. Een oplossing bovendien, die veel andere machinebouwers niet konden bieden. Onze droge worsten hebben namelijk een stevige, grove structuur. Het is een heel ander type product dan een boterhammenworst of rookworst. Bovendien worden onze droge worsten ‘ondervuld’, zodat ze heel lang zijn. Daarvoor moet het product goed door de machine verpompt kunnen worden, iets dat veel concurrerende merken niet voor elkaar kregen; VEMAG wel.” Ralf Lemmerling van VEMAG legt uit: “Veel machines krijgen het deeg voor droge worst niet mooi verpompt. Het lamellen systeem zorgt veel drukopbouw. Door middel van ons dubbele wormen systeem is dat echter geen probleem. Onze machines creëren minder druk en gaan respectvoller met het deeg om,

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4