18 SLAGERSVAK NR 4 2024 FEESTDAGEN slagers en restaurants het steeds vaker aanbieden buiten het traditionele seizoen om." Toch is er een zekere seizoensgebondenheid. "Na januari zakt de vraag naar wild vlees, maar we zien dat als het goed gepromoot wordt, de vraag weer aantrekt." Gilles geeft toe dat het een nichemarkt blijft, maar één die toch redelijk stabiel is, zeker in gespecialiseerde slagerijen en restaurants. Kwaliteit en aanbod van wild De kwaliteit van wild wordt beïnvloed door de natuurlijke leefomgeving van de dieren. Wild leeft vrij in de natuur en voedt zich met wat de omgeving biedt, wat resulteert in vlees van hoge voedingswaarde. "De Veluwe is een fantastisch gebied voor wild, met een rijk aanbod aan natuurlijk voedsel”, legt Gilles uit. "Dit zorgt ervoor dat de dieren een sterke weerstand ontwikkelen, wat ook de kwaliteit en smaak van het vlees ten goede komt. Wild is dan ook volop aanwezig in Nederland, ook mooi en volgroeid klein wild zoals konijn, haas en wilde eend. Er is dit jaar extra veel voedsel door het vochtige, groeizame weer van met name het voorjaar en ook de zomer.” Er wordt weleens gespeculeerd dat veranderingen in het milieu, zoals de stikstofproblematiek, invloed zouden kunnen hebben op de kwaliteit van Volfood bevindt zich onder de rook van de Veluwe, waar een groot deel van het Nederlandse wild vandaan komt. De Barneveldse groothandel levert al jarenlang wild en gevogelte aan slagers, poeliers en restaurants en weet wat er speelt als het gaat om deze seizoensproducten. “We beschikken in ons land over een prachtig wildaanbod, die we met zijn allen toegankelijker zouden moeten maken, bijvoorbeeld via de slager”, zo stelt Gilles. De vraag naar wild vlees heeft de afgelopen 10 tot 15 jaar enige schommelingen gekend, vertelt Gilles. Traditioneel werd wild vooral rond kerst gegeten, maar die trend is aan het veranderen. "Vroeger was wild echt een kerstproduct, maar we merken nu dat er het hele jaar door vraag naar is. Dit komt ook omdat ‘ALS JE EEN GOEDE PLANNING MAAKT, KUN JE DE TOONBANK HET HELE JAAR DOOR VAN MOOI WILD VOORZIEN’ Met het najaarsseizoen voor de deur, neemt ook weer de vraag naar wild en gevogelte toe. In een gesprek met Gilles de Jager, directeur van versgroothandel Volfood, krijgen we een dieper inzicht in (Nederlands) wildvlees. Volfood wil een belangrijke rol spelen in het leveren van hoogwaardig wildvlees aan slagerijen en restaurants in met name midden Nederland. Gilles deelt zijn visie op de vraag naar wild, de kwaliteit en aanbod van het vlees en de kansen van deze bijzondere productgroep.
RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4