SLAGERSVAK NR 4 2024 35 DOCUMENTAIRE Bastiaan laat in de documentaire zien hoe de slagerij van zijn familie 66 jaar een onderdeel was van de Utrechtse wijk. Zijn vader Dick is zelfs boven de zaak geboren. Dertig jaar geleden nam hij samen met zijn vrouw Hélène de zaak over zijn vader en ze werden bekende gezichten in de wijk. Concurrerende supermarktketens Bastiaan is fotograaf geworden en gaat de familiezaak zelf niet overnemen. “Als slagerszoon ervaar ik van dichtbij wat de consequenties zijn van grote concurrerende supermarktketens en het tekort aan geschoold personeel. Steeds meer mensen kopen hun vlees bij de supermarkt, onze mening over vlees verandert. De film staat voor het eind van een generatie die bijna dagelijks SLAGERSZOON MAAKT DOCUMENTAIRE OVER HET SLAGERSVAK De Utrechtse documentairemaker Bastiaan van Schip filmde hoe zijn ouders de ambachtelijke slagerij moesten sluiten die al sinds 1957 een begrip was in de Utrechtse Rivierenwijk. De documentaire ‘Mijn vader was slager’ is een documentaire en portret van een beroep dat steeds zeldzamer wordt. Bastiaan: “Dit is meer dan familiegeschiedenis, want het brengt in beeld hoe winkels verdwijnen en de stad verandert.” ▲ Bastiaan Schip samen met zijn vader en slager Dick van Schip (fotocredit Bastiaan van Schip) Dick van Schip voor zijn winkel in de jaren ’80 naar de slager ging. Op macroniveau staat het ook voor een grotere trend van verdwijnende ambachtszaken. Ons eten verandert en ook onze wijken, omdat er steeds meer winkels verdwijnen. Hierdoor veranderen ook sociale structuren.” Emotionele reacties van klanten Door het tekort aan ambachtelijke slagers wordt het slagerswerk voor zijn vader Dick te zwaar. Wat volgt is de moeilijke beslissing om de deuren van de slagerij in mei 2023 voorgoed te sluiten. Zijn zoon Bastiaan heeft de laatste dagen alles gefilmd. Bastiaan; “In de film neem ik je mee hoe het is om je levenswerk achter je te moeten laten, daarnaast laat ik het ambacht van dichtbij zien. Nog één keer worst maken, nog één keer vlees brengen naar klanten die slecht ter been zijn. De emotionele reacties van klanten illustreren de sociale impact die Keurslagerij van Schip heeft gehad op de buurt.” Crowdfunding & laatste barbecue Om de film af te maken startte Bastiaan dit jaar een crowdfunding op Voordekunst.nl. Hij haalde daarmee meer dan 14.000 euro op voor de technische nabewerking zoals geluid- en kleurbewerking, muziek, titels en distributie. Mensen die het project hebben gesteund kunnen naar de voorpremière en met een iets grotere donatie kunnen zij daarna nog één keer genieten van de klassiekers van Keurslagerij Van Schip tijdens de allerlaatste BBQ. Als de film af is zal deze twee dagen gratis te zien zijn in de wijk als buurtinitiatief. Daarna wordt de film ingezonden voor filmfestivals en omroepen. Kijk voor meer informatie over de documentaire op voordekunst.nl en zoek op ‘Mijn Vader Was Slager’. Meer zien van de maker Bastiaan van Schip? Kijk dan op zijn Instagrampagina: www.instagram.com/bastiaanvanschip.
RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4