Fish&co nr 1 2023 Online

FISH&CO NR 1 2023 42 VERPAKKINGEN EN END-OF-LINE-OPLOSSINGEN De surimisticks waren voorheen verpakt in een multi-materiaal plastic oplossing. Door nauw samen te werken met Mondi, gaan Angulas Aguinaga® en haar merk Krissia® nu over op een secundaire verpakking met behulp van Mondi’s FunctionalBarrierpapier. Mondi bleek in staat om een oplossing te creëren die geschikt was voor het beoogde doel, door het gekoelde product te beschermen en tegelijkertijd het plastic aanzienlijk te verminderen - tot wel 20 ton plastic per jaar. Het FunctionalBarrier-papier is gemaakt van hernieuwbare en gecertificeerde bronnen, op verantwoorde wijze gewonnen en biedt een reeks voordelen: het sterke en scheurvaste kraftpapier wordt volledig intern door Mondi verwerkt om een aangepaste barrièrebescherming van het voedsel en de verzegelbaarheid van de verpakking te garanderen Innovatiemanager Mikel Grande van Angulas Aguinaga zegt: “Deze nieuwe oplossing vervangt onnodig plastic aanzienlijk en verzekert tegelijkertijd de kwaliteit van onze Krissia® surimisticks. We zijn erg trots dat we het eerste merk zijn dat dit soort papieren verpakkingen voor gekoelde vis op de markt brengt.” De uiteindelijke verpakking is recyclebaar in de bestaande papierrecyclingstromen in Spanje. Meer informatie: Mondi Group Tel. +31 (0)348-741 838 | www.mondigroup.com MONDI KOMT MET RECYCLEBARE, PAPIEREN VERPAKKING VOOR SURIMISTICKS Verpakkingsspecialist Mondi heeft seafoodproducent Angulas Aguinaga ondersteund met zijn zoektocht naar een recyclebare, op papier gebaseerde verpakking voor zijn gekoelde surimisticks van het merk Krissia. Door deze overstap is de hoeveelheid plastic, die wordt gebruikt, aanzienlijk wordt verminderd. “We hebben de tijd genomen om ons eerst op de behoeften van het product te concentreren, voordat we ons FunctionalBarrier-papier optimaliseerden om een verantwoorde, recyclebare vervanging te bieden”, aldus Jordi Gorchs van Mondi. Individuele machines en complete, sterk gedigitaliseerde productielijnen uit het volledige productportfolio GEA staan opgesteld in het XLAB. Dit omvat technisch complexe dieptrek- en verticale verpakkingsmachines, snelle snij- en laadsystemen voor vlees, worst, ham/spek, kaas, diepvriesproducten en groenten, evenals zeer flexibele cutters voor de productie van worst, kaas, vis en vleesvervangende producten. “Met het XLAB tillen we producttesten voor onze nationale en internationale klanten naar een geheel nieuw niveau. Een bijzonderheid is de nieuwe 500 m2 hal met airconditioning, die kan worden afgekoeld tot het vriespunt en op die manier klantentests onder realistische omstandigheden mogelijk maakt”, stelt Krunke. Jörg Kuhn van GEA Slicing & Packaging voegt toe: “Samen met onze klanten ontwikkelen we op maat gemaakte oplossingen die een beslissende rol zullen spelen in de technologische transformatie qua productie.” ‘KLANTENTESTS ONDER REALISTISCHE OMSTANDIGHEDEN’ IN GEA’S NIEUWE XLAB GEA heeft eind maart de deuren geopend van het nieuwe Technology Center XLAB. In het Duitse dorp Biedenkopf-Wallau, gelegen tussen Keulen en Frankfurt, is een volledig nieuw test- en trainingscentrum van 1500m2 gerealiseerd voor (potentiële) klanten die GEA willen inzetten voor hun automatiserings- en digitaliseringsvraagstukken. “Met het XLAB tillen we producttesten voor onze internationale klanten naar een geheel nieuw niveau”, vertelt algemeen directeur Moritz Krunke van GEA’s vestiging in Wallau. Meer informatie: GEA, tel. +31 (0)73-6203 111 (Nederland) Tel. +32 (0)3-304 8800 (België) | www.gea.com

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4