Fish&Co Nr 1-2024 Online

FISH&CO NR 1 2024 3 Colofon en De Visie COVERSTORY ‘Onze portioneersnijder is de ideale oplossing voor het maken van fixedweight strips en blokjes’ Vaktijdschrift voor de totale vis-, schaal- en schelpdierenindustrie | April 2024 | 1e jaargang no. 1 | Prijs € 10,50 Special SEAFOOD PROCESSING GLOBAL Vaktijdschrift voor de totale vis-, schaal- en schelpdierenindustrie Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen, The Netherlands Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.fish-co.nl Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Martijn Schwillens (hoofdredacteur) m.schwillens@gpmedia.nl Sales: GPmedia BV Gerdo van de Peppel (verkoopleider) g.peppel@gpmedia.nl Emiel Bruning (media-adviseur) e.bruning@gpmedia.nl Kevin Peeters k.peeters@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uitgevoerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamer van Koophandel. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: GPmedia BV Telefoon: +31 (0)24 3 246146 Internet: www.gpmedia.nl Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2024 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Fish&Co besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. De Visie Martijn Schwillens Hoofdredacteur vaktijdschrift Fish&Co m.schwillens@gpmedia.nl Het was niet veel meer dan een pennenstreek in het nieuws, maar de weigering van Frankrijk om haar handtekening onder het vrijhandelsverdrag met Canada (CETA) te zetten, kent stiekem meer gewicht dan een simpele éénkolommer in de landelijke kranten. Deze weigering is immers een krachtig signaal van een toonaangevend EU-land dat voedselzekerheid en -soevereiniteit hoog op de eigen agenda durft te zetten. Anders dan door veel linkse partijen wordt gepropagandeerd, is bij de CETA- of Mercosur-deal (met Zuid-Amerika) geen kwestie van ‘gelijke monniken, gelijke kappen’. Producenten en verwerkers in de Europese Unie en zeer zeker in Nederland moeten al aan veel strengere eisen voldoen dan gelijksoortige bedrijven aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Of het nu om ecologische footprint, duurzame productie of voedselveiligheid gaat. De Fransen vinden dit alvast oneerlijk en onder druk van het parlement weigert Frankrijk nu de CETA-deal te ondertekenen. Op dit vlak kan Nederland nog veel leren van de chauvinistische Fransen. DE SECTOR IS ER TERECHT KLAAR MEE TE WORDEN WEGGEZET ALS DÉ REDEN VAN OVERBEVISSING EN VERVUILING VAN DE ZEEËN Het ‘Franse’ klimaat is anders dan het ‘Nederlandse’, al zien we ook in de Benelux een voorzichtige kentering in het voordeel van de boeren en vissers. Guus Pastoor, voorzitter van de Visfederatie, legt in zijn (eerste) column op pagina 42 alvast de vinger op de zere plek. De politieke stem van de Nederlandse visserijsector klinkt nu nog vooral vanuit christelijke hoek en het is te hopen dat een nieuw kabinet onze branche, die ons land al eeuwenlang op de kaart zet, opnieuw omarmt. De sector is er terecht klaar mee te worden weggezet als dé reden van overbevissing en vervuiling van de zeeën, terwijl het een nadrukkelijkere rol kan spelen in de vraag van consumenten naar vleesalternatieven. En ook nog vele malen duurzamer. Automatiseren Nederland is en blijft gelukkig groot op het gebied in het verwerken en verhandelen van vis en seafood. In dat kader is de groeiende vraag naar automatiseringsoplossingen een positieve ontwikkeling voor Nederland, dat ook op het vlak van machinebouw wereldwijd een behoorlijk woordje meepraat. Een eerste bewijs hiervoor zag ik onlangs geleverd worden tijdens Anuga FoodTec. De vakbeurs in Keulen is van oudsher een beurs waar machinebouwers vooral oplossingen presenteren voor vlees (vegan), brood en drank, maar veel vertegenwoordigers vertelden ons dat zij verschillende klanten uit Volendam en Urk verwelkomden om hen te helpen met hun vraagstukken naar een meer geautomatiseerde productie of verwerking. Enkele van deze exposanten zijn binnenkort ook aanwezig op Seafood Processing Global in Barcelona, waar heel specifiek machines en automatiseringsoplossingen voor onze sector worden gepresenteerd. In deze editie van vaktijdschrift Fish&Co vindt u alvast een voorproefje. Veel leesplezier gewenst.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4