Fish&co nr 2 2023 Online

FISH&CO NR 2 2023 22 ‘JE ZULT MAAR EENS NIET GEHOLPEN WORDEN DOOR EEN KLANT. ZO’N BEDRIJF WILLEN WIJ NIET ZIJN’ Spako Food Machinery geniet de uitstraling van een nieuw bedrijf, maar kan bogen op een decennialange traditie als machinebouwer in de voedingsmiddelenindustrie. Inmiddels richt de familieonderneming uit Asten zich op verschillende foodsectoren, waaronder ook de visindustrie en slagersbranche. “Na onze overname enkele jaren geleden zijn we Spako gaan opbouwen alsof we een nieuw bedrijf zijn, maar gelukkig konden we doorbouwen op de goede naam die het merk had in de sector. Het bedrijf staat inmiddels zoals het naar ons idee hoort te staan”, vertelt Thomas Waals, co-owner en directeur van Spako Food Machinery en Van Bussel Metaaltechniek. Onze redactie strijkt neer in de sfeervolle ontvangstruimte van Spako Food Machinery aan de rand van Asten. Sinds ons laatste bezoek, een half jaar geleden, is het bedrijf opnieuw uitgebreid. Nieuwe machines en robots in een eveneens nieuwe hal symboliseren de groei die Spako en Van Bussel doormaken. “We zitten hier in het hart van de Brainport Eindhoven. Industrie 4.0 is een populaire term. Wij noemen het liever blijven doorautomatiseren. Dat is een vereiste voor techniekbedrijven. Juist omdat we alle expertises in huis hebben, kunnen we zowel grote volumes draaien als maatwerk afleveren”, vertelt Thomas. Wat in al die jaren onveranderd is gebleven, is de Brabantse gastvrijheid inclusief zachte g. “We hebben hier nu eenmaal een mentaliteit van de mouwen opstropen, maar werk mag best leuk zijn. Klanten vooruit helpen, is het mooiste dat er is.” Ambacht of industrie? Voor een reportage die kan worden gebruikt in onze vakbladen Meat&Co, Fish&Co en SlagersVak, lijkt het op voorhand handig om te differentiëren. Maar door onderscheid te maken, zouden we de werkwijze van Spako deels teniet doen. Het maakt ze in Asten immers weinig uit of een klant een ambachtelijke slager, semi-industriële visverwerker of grote vleesfabriek is. “Wij gaan er prat op dat iedereen met een automatiseringsvraagstuk goed geholpen wordt. En dan maakt het ons niet uit of je een slager bent die een oplossing zoekt voor zijn rook- en kookprocessen, een voedingsmiddelenfabrikant die duizenden liters soepen en sauzen verwerkt per dag of een palingverwerker die continu duizenden palingen wil roken. Uiteraard verschilt de aangeboden oplossing, maar dat de klant naar tevredenheid wordt geholpen, is het belangrijkste! Daar zie ik op toe.” Juist vanwege de nauwe samenwerking met buurman Van Bussel Metaaltechniek, dat in allerlei sectoren actief is, en het feit dat bij Spako machines seriematig kunnen worden ontwikkeld en gemaakt, kan ook – of beter gezegd juist – de ambachtelijke slager uitstekend worden geholpen. “Wij zijn onder meer gespecialiseerd in koelen en verwarmen. Zodoende zijn we onze kleinere machines gaan doorontwikkelen. In het ambachtelijke kanaal is voedselveiligheid steeds belangrijker geworden. Dan komt het heel nauw om temperaturen goed in te regelen en de rook- en kookprocessen goed te kunnen monitoren. Het past bij de roep om automatisering”, legt Thomas uit. De nieuwste innovatie van Spako is hier ook een mooi voorbeeld van. “Het gaat om onze combikast SPM80 die we hebben voorzien van een aparte unit voor wat wij koud roken noemen. De eerste rookkast draait inmiddels naar behoren bij een beenhouwer in België, die de kast gebruikt MACHINES, PRODUCTIELIJNEN EN AUTOMATISERING

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4