Fish&co nr 2 2023 Online

FISH&CO NR 2 2023 36 PLANTAARDIG TONIJNALTERNATIEF MET AUTHENTIEK MONDGEVOEL Ingrediëntenspecialist Loryma heeft verschillende toepassingen voor veganistische tonijn ontwikkeld die authentieke, vezelige sensorische eigenschappen en een delicate textuur bieden. Het visalternatief kan op dezelfde manier worden bereid als het origineel en belooft een identiek mondgevoel. “De sensorische eigenschappen van onze veganistische versie zijn net zo goed als het origineel”, belooft Norbert Klein, hoofd R&D bij Loryma. Loryma biedt toepassingsmogelijkheden voor het maken van delicatessen en diepvriesproducten, maar ook voor een klassieke blikversie. Fabrikanten kunnen alle concepten individueel aanpassen en op smaak brengen. Om een realistische textuur te verkrijgen, worden fijne Lory Tex® Snips en lange, vezelige Lory Tex® Fibers met elkaar gemengd en vervolgens gedehydrateerd met water. Dit mengsel kan verder worden verwerkt met kleur- en smaakstoffen om verschillende voedingsmiddelen te bereiden, zoals gehaktballen, delicatessensalades en toppings voor diepvriesproducten. Klein vertelt: “Wij bieden een duurzaam, authentiek alternatief met tarwe, dat we voornamelijk in Duitsland inkopen.” Vegan tonijn in blik Voor een authentieke eetervaring heeft Loryma ook een recept ontwikkeld voor visvrije tonijn in blik. Het concept combineert Lory® Tex Snips en Lory® Tex Fibers met het op tarweproteïne gebaseerde bindmiddel Lory® Bind en het gemodificeerde tarwezetmeel Lory® Starch Pearl. Het resultaat is een gebonden massa met losse textuur die vervolgens in olie wordt gedrenkt en in blikjes wordt verpakt. Het product wordt onder hoge druk in een autoclaaf verwarmd, net als bij conventionele tonijn. Dit proces zorgt voor een lange houdbaarheid, terwijl de hitte- en processtabiele ingrediënten optimale sensorische eigenschappen behouden. Meer informatie: ECP Extruded Cereal Products Tel. +31 (0)492-564124 | www.loryma.de Met behulp van UVC-licht biedt Bioclimatic uit Nieuw-Vennep een oplossing om zowel de lucht in de vrije ruimte als de wanden van de tank bacteriologisch schoon te houden. Het Duitse merk UVpro heeft een nieuw armatuur ontworpen, speciaal voor tanks in de voedingsmiddelenindustrie. Deze kan met verschillende RVS flenzen eenvoudig op bestaande tanks gemonteerd worden. Controlemodule Het systeem is compleet met controlemodule en een stevige RVS bescherming voor de UVC lamp. De controlemodule bewaakt het desinfectieproces en met een potentiaal vrij contact kunnen eventuele storingen worden gemeld. Martijn van Klink van Bioclimatic legt uit: “Dit armatuur is met recht plug-and-play te noemen voor veel tanks. De klant kan kiezen voor één of twee lampen in verschillende lengtes. En een geruststelling: voedselveilige splinterbescherming (HACCP) om de UVC-lamp is standaard.” Meer informatie: Bioclimatic B.V. | Tel. +31 (0)252-62 69 62 info@bioclimatic.nl | www.bioclimatic.nl UVC-LICHT IN OPSLAGTANKS VOOR BETERE HYGIËNE In de voedingsmiddelen- en visverwerkende industrie ontstaan soms problemen met microbiologie in opslagtanks. De lege ruimte bovenin een tank met vloeistof (‘head space’) kan ongewenste bacteriën of schimmels bevatten. Vloeistoffen zoals water of siroop kunnen besmet raken vanuit deze lucht. Bioclimatic biedt een oplossing. PRODUCTNIEUWS

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4