Fish&co nr 2 2023 Online

FISH&CO NR 2 2023 49 De nieuwste versie van de Belt Grill is het resultaat van ‘continuous development’. “Wij ontwikkelen onze machines constant door. De Belt Grill bevat nu RVS aandrijfmotoren en we hebben het hygiënische ontwerp geoptimaliseerd.” De machine beschikt over een automatisch, continu (stoom) bandwassysteem dat geen chemische toevoegingen nodig heeft voor de reiniging. “Uniek aspect is dat het werkt op basis van stoom in plaats van heet water, waardoor er veel minder water en energie nodig zijn voor de reiniging.” Betere kwaliteit, hoger rendement De Belt Grill is er in twee series: de ECO-series (met een lengte tot 1,8 meter) en de PRO-series, met een lengte tot wel twaalf meter en verschillende werkbreedtes: 600, 1000 en 1200 millimeter. “Naargelang de wens en de producten van de klant. De machine die naar Scandinavië is gegaan, heeft een lengte van 8,4 meter en is inline geplaatst tussen de vormer en spiraalvriezer. De Belt Grill heeft een oneindig instelbare productiesnelheid.” De producten worden door de machine getransporteerd tussen een bovenste en een onderste band en gebakken door elektrisch verwarmde platen of door thermische olie. “Door de glasvezelversterkte non-stick boven- en onderband is de Belt Grill geschikt voor een breed scala aan producten, ook voor sterk hechtende producten zoals geglazuurde en gemarineerde delen. Elektrisch verwarmde platen (per plaat instelbaar) verwarmen de producten in de tunnel. De temperatuur is traploos instelbaar tot max. 250° Celsius.” Afhankelijk van het gewenste uiterlijk van de producten kunnen de platen worden voorzien van patronen, zoals grillstrepen. Omdat de producten gebakken worden in hun eigen vet, is het resultaat van dit proces een product dat er smakelijk uitziet en een natuurlijke eigen smaak heeft, zonder toevoeging van vet en met een licht gewichtsverlies. Deze aspecten sluiten aan bij de huidige trend naar een gezondere en lichtere cuisine. “Voor deze klant komt het product via de transportband de Belt Grill in, waar het tot in de kern op 83 graden wordt gegrild. Het product wordt dichtgeschroeid. Hierdoor blijven alle vetten en sappen behouden voordat het wordt ingevroren. Het rendement is vele malen beter dan bij een reguliere heteluchtoven, want de sappen kunnen er bij onze manier van grillen niet meer uit. De kwaliteit en consistentie van het product zijn hierdoor echt fantastisch”, verzekert Lijkendijk. “Bijkomend voordeel van deze manier van bakken en braden, is dat er geen zichtbare sporen of strepen worden achtergelaten op het product. Bovendien is het werkgemak optimaal, want de Belt Grill heeft een intuïtieve bediening (van Siemens PLC/HMI) via een aanraakscherm met receptbeheer.” Made in Holland “In de wereldwijde vis-, snack- en eiwitverwerkende industrie geldt dat ‘Made in Holland’ eigenlijk nog veel meer van toepassing is als het een hoge bedrijfszekerheid en productkwaliteit betreft”, benadrukt Lijkendijk. De HiTec Belt Grill – gemaakt van roestvrijstaal en food-approved plastics – is daar volgens hem een mooi voorbeeld van. “Klanten willen garanties qua capaciteit, kwaliteit alsook een continuïteit van de kwaliteit. De eerste burger op de band moet dezelfde eigenschappen hebben als de burger die na een uur van de band rolt. In die zin is het echt een optimale, geautomatiseerde oplossing voor visverwerkers en voedingsfabrikanten die producten op industriële schaal willen bakken en braden en daarbij veel waarde hechten aan een hoogwaardige en gelijkmatige kwaliteit.” Rust dus in de productie voor de fabrikant. En even rust voor de medewerkers van HiTec, waar de volgende Belt Grill alweer in opbouw is. Meer informatie: HiTec Foodsystems | Tel. +31 (0)852-737 438 | info@hitecbv.nl | www.hitecbv.nl Jeroen Lijkendijk bij de Belt Grill.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4