Meat&co nr 1 2020

m e a t & c o n r 1 2 0 2 0 3 Ik was onlangs bij een studiemiddag van de KU Leuven voor de presentatie van de resultaten van het TETRA-project ‘Func-I-Meat’. Meerdere doctoren en ingenieurs gaven inzicht in de toepassing van functionele ingrediënten (gommen, zetmelen, eiwitten etc.) in vleeswaren. Leerzaam en direct toepasbaar voor vleesverwerkers en slagers, die -zo laat de KU Leuven weten- altijd mogen aankloppen om gezamenlijk wetenschappelijk onderzoek te doen naar de invloed van grondstoffen op het productieproces en de smaak. Juist om vleesproducten verder te verbeteren. Win-win dus, met wetenschappers, vleesverwerkers, slagers en uiteindelijk de consument als winnaars. En daar ging het de eerste weken van 2020 al vaak om binnen onze sector: win-win. Denk aan CETA, met betere voorwaarden voor (vlees)exporteurs. Denk aan Nepluvi, dat kan rekenen op acht ton subsidie van de Europese Unie voor een ‘Kip, het lekkerste stukje vlees’-campagne 2.0 of denk aan alle vlees- en baconproducenten die dagelijks zakendoen met Groot-Brittannië en ondanks alle doemscenario’s nog tenminste één jaar op dezelfde voorwaarden als voor 31 januari zaken kunnen blijven doen met Britse retailers. Leverde de afgelopen periode alleen maar winnaars op? Nee, dat niet. Denk aan de boeren, die na maanden protesteren nog steeds niet het gewenste akkoord hebben bereikt met de overheid. Of alle pluimveehouders die inmiddels hun kippen hebben moeten ophokken vanwege de vogelgriep. Of VVD’er Arne Weverling en D66-politicus Tjeerd de Groot, die hun wens om miljoenen overheidsgeld in kweekvlees te steken in rook op zagen gaan. En natuurlijk Westfort, dat het imago van de Nederlandse slachthuizen weinig goed deed. Duidelijk werd andermaal dat de politiek een dubbele moraal niet vreemd is. Dat blijkt bij de boeren, die veel minder uitstoten dan aanvankelijk werd gecommuniceerd. Dat blijkt bij kweekvlees, waarover na jaren van positieve berichtgeving in de media nog steeds geen wetenschappelijke literatuur is te vinden en dat ook de komende jaren nog niet te koop zal zijn in de supermarkt. En dat blijkt bij CETA, dat de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie confronteert met producten uit Canada die niet voldoen aan de EU-standaarden voor voedselveiligheid en dierenwelzijn, maar door dit handelsverdrag voortaan tóch het supermarktschap zullen halen. Om nog maar te zwijgen over de Brexit, met een groeiend aantal politici die de Britten willen laten bloeden voor hun uittreding en daarbij gemakshalve de tien procent exportwaarde van Nederlands vlees ook maar in de Noordzee willen kieperen. De grootste verliezer was natuurlijk Wakker Dier, dat verontwaardigd reageerde op het nieuws dat de Nederlandse pluimveesector een Europese bijdrage krijgt om het eten van kippenvlees te promoten (zie pagina 31). Tussen de vele reacties op het snikbericht van Wakker Dier op social media zag ik een mooie reactie voorbij komen: ‘Andersdenkenden betalen voor de vijandige munitie waarmee ze verbaal beschoten worden.’ Dat geldt zeker voor Wakker Dier, dat zelf al jaren kan rekenen op subsidies en giften van loterijen en overheidsinstellingen om een eenzijdig beeld van de ‘werkelijkheid’ te delen met de rest van Nederland. Nu het kwartje een keer de andere kant opvalt, is de wereld ineens te klein. C o l o f o n e n D e V i s i e De Visie “ANDERSDENKENDEN BETALEN VOOR DE VIJANDIGE MUNITIE WAARMEE ZE VERBAAL BESCHOTEN WORDEN” SANDERS HEFTRUCKS ‘ONZE MAGAZIJNTRUCKS ZIJN BIJ UITSTEK GESCHIKT VOOR INTERN TRANSPORT IN DE VLEESINDUSTRIE’ ... Vaktijdschrift voor de totale vlees- en eiwitverwerkende industrie | maart 2020 | 15e jaargang no. 1 Special END-OF-LINE & EMPACK TweemaandelijksVaktijdschrift - Erkenningsnummer (2590-082X) Vaktijdschrift voor de vlees- en eiwitverwerkende industrie Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.meat-co.nl Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Martijn Schwillens (hoofdredacteur) m.schwillens@gpmedia.nl Sales : GPmedia BV Gerdo van de Peppel (verkoopleider) g.peppel@gpmedia.nl Emiel Bruning (Media-adviseur) e.bruning@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uit- gevoerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamer van Koophandel. Vaktijdschrift Meat&Co heeft het HOI Keurmerk. Dit betekent dat de oplage is gegarandeerd en gecontroleerd. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Per jaar € 68,- Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: GPmedia BV Telefoon: +31 (0)24 3 246146 Internet: www.gpmedia.nl Fotografie: Maaike van Esch Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2020 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Meat&Co besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. Martijn Schwillens Hoofdredacteur vaktijdschrift Meat&Co m.schwillens@gpmedia.nl

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4