Meat&co nr 1 2020

m e a t & c o n r 1 2 0 2 0 37 vermijden en de totale ecologische voetafdruk van voedingsproducten verkleinen,” zegt Hedwige Verherbrugghen, project manager van Pack4Food. “Slimme technologieën inzetten in voedingsverpakkingen klinkt misschien als sciencefiction, maar er zit heel wat potentieel in en er zijn vandaag al enkele toepassingen op de markt. Denk maar aan een speciale bedrukking van verpakkingen, zoals een QR code, die uitgelezen kan worden met een app op jouw smartphone en je zo informatie geeft over bijvoorbeeld de origine van het voedingsproduct of hoe je de verpakking moet sorteren. Of denk maar aan kleine sensoren in verpakkingen die continu de temperatuur en vochtigheid opmeten van voedselverpakkingen tijdens het transport en deze in real-time communiceren, zowel naar leverancier als naar klant.” LOGISTIEKE PROCESSEN Zonder de juiste afstemming van de logistieke processen binnen de gehele voedingsverpakkingsketen hebben circulaire en slimmere verpakkingen weinig zin. De Roadmap wil daarom nieuwe logistieke behoeften in kaart brengen en digitale verpakkingsplatformen stimuleren. “Digitalisatie biedt heel wat mogelijkheden om tussen alle schakels van de keten efficiënter informatie te delen en de logistieke processen beter op elkaar af te stemmen. Dat is absoluut noodzakelijk om ervoor te zorgen dat eco-design ook resulteert in eco-impact op het einde van de rit”, zegt Eric Verlinden, manager transitie domeinen van VIL. “Die logistiek gaat steeds vaker tot aan de voordeur van de consument, via bijvoorbeeld e-commerce. Dat biedt nieuwe mogelijkheden maar ook extra uitdagingen. Met de Roadmap willen we de komende jaren antwoorden formuleren op die ontwikkelingen.” Meer informatie: Flanders’ FOOD | Tel. +32 (0)472-851100 michele.kint@flandersfood.com | www.flandersfood.com A D V E R T E N T I E | www.djmfoodprocessing.nl | info@djmfoodprocessing.nl | DJM VacForm Vormmachines VF015 I VF04 I VF06 I VF12 ● Bandbreedte 150, 400, 600 en 1150 mm ● Standaard geen hydrauliek, geen lucht ● Eenvoudig wisseling naar andere vormen ● Maximale productdikte 40 mm ● Optionele papierautomaat ● 70-80 slagen / minuut ● Lage druk innovatieve en duurzame agrovoe- dingsindustrie. Flanders’ FOOD versterkt de innovatieslagkracht van de doelgroep door het verho- gen van de wetenschappelijke en technologische kennis en draagt op deze manier bij tot de econo- mische en maatschappelijke ont- wikkeling van Vlaanderen. Flanders’ FOOD is een strategie-ge- dreven platform dat door innovatie bijdraagt tot een meer competitieve,

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4