Meat&Co Nr1-2021 Online Editie

m e a t & c o n r 1 2 0 2 1 26 M a c h i n e b o u w Voedingsmiddelenfabrikanten staan voor een forse opgave. Van hen wordt verwacht dat zij producten van de hoogst mogelijke kwaliteit realiseren binnen budgetbeperkingen, terwijl tegelijkertijd een voortdurende innovatiekracht wordt gevraagd om aan de vraag van de consument te kunnen voldoen. Bijkomende factor is dat het creëren van perfect gevormde voedingsproducten een zeer nauwkeurig technisch proces is. In plaats van een legpuzzel moet elk onderdeel van het proces perfect uitgelijnd en op zijn plaats zijn om het plaatje met succes te voltooien. Met meer dan een halve eeuw aan ervaring op het gebied van (vlees- en product)vorming, heeft GEA nu een informatiepakket ontwikkeld op basis van zes sleutelelementen, met als doel dit veelzijdige proces te ontrafelen en de ondersteuning te benadrukken die GEA kan bieden aan fabrikanten en vleesverwerkers. APPLICATIE-KNOWHOW De uitgebreide ervaring in de verwerking van gevormde (food)producten heeft GEA in staat gesteld om oplossingen te ontwikkelen waarmee alle gevraagde technische uitdagingen getackeld kunnen worden. Om bijvoorbeeld de best mogelijke opbrengst te garanderen, moet het vereiste vochtgehalte in de gevormde vlees-, vis- en vegan producten worden vastgehouden. Water fungeert ook als drager voor zouten en andere additieven die de houdbaarheid verlengen en de smaak, textuur, kleur en bindingseigenschappen verbeteren. Het binden van water aan kippenmassa blijkt vaak het enige moeilijke aspect van de vorming. Om dit te verhelpen, heeft GEA een technologie ontwikkeld die de ingrediënten mengt in bijna-vacuümomstandigheden. Dit helpt om de vleescellen te openen, waardoor de waterretentie van de kip wordt verbeterd. MACHINE EN INNOVATIE GEA is alweer toe aan zijn negende generatie van vormapparatuur. De machinefabrikant biedt twee primaire productiemethoden voor gevormde producten: Plaatvormen voor lage tot gemiddelde productieniveaus, bijvoorbeeld met behulp van de MultiFormer-machine, en roterend vormen voor GEVORMDE VLEESPRODUCTEN, ZOALS BURGERS EN KIPNUGGETS, DOMINEREN MOMENTEEL DE MARKT, MAAR SMAKEN VERANDEREN. EÉN VAN DE UITDAGINGEN VOOR VOEDSELFABRIKANTEN EN VLEESVERWERKERS IS DE TOEGENOMEN VRAAG VAN DE CONSUMENT NAAR EEN VERSCHEIDENHEID AAN CLEAN LABEL-PRODUCTEN, EVENALS NAAR VIS- EN VEGETARISCHE OPTIES. GEA FOOD SOLUTIONS HEEFT NU EEN INFORMATIEPAKKET ONTWIKKELD OP BASIS VAN ZES SLEUTELELEMENTEN, MET ALS DOEL DIT VEELZIJDIGE PROCES TE ONTRAFELEN EN DE ONDERSTEUNING TE BENADRUKKEN DIE GEA KAN BIEDEN AAN VLEESVERWERKERS. “GEA BIEDT EEN 24-UURS SERVICE MET SNELLE, GEMAKKELIJKE OPLOSSINGEN OM DE CAPACITEIT OF PRESTATIES VAN DE LIJN TE VERBETEREN.” GEA: OPLOSSINGEN WAARMEE ALLE GEVRAAGDE TECHNISCHE UITDAGINGEN GETACKELD KUNNEN WORDEN

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4