Meat&Co nr2 2019
m e a t & c o n r 2 2 0 1 9 3 In de vorige uitgave heb ik geschreven over de negatieve beeldvorming rond de veesector in Nederland en het schapen van een klimaat waarin vleeseters worden weggezet als ongezonde types die direct verantwoordelijk zijn voor de opwarming van de aarde. De praktijk blijkt minder wispelturig dan de berichtgeving in de consumentenpers suggereert. De vleesconsumptie in Nederland neemt (nog) niet af, terwijl de vraag naar vegetarische en vegan alternatieven toeneemt, al mogen die -als het aan de Europese Unie ligt- in de toekomst niet langer namen als burger, worst of schnitzel dragen. Slachthuizen, voedselproducenten en machinefabrikanten spelen uiteraard op beide consumentenvragen in. Daarbij kunnen zij rekenen op ondersteuning van de verpakkingsbranche, die blijft verduurzamen en oplossingen aandraagt die de (plastic) afvalberg aanzienlijk verkleinen. Gemene deler voor alle partijen binnen de vlees- en voedingsmiddelenindustrie is echter een verdere efficiencyslag. Automatisering als antwoord op de grootste uitdaging die de sector op dit moment kent: het vinden van goed geschoold (technisch) personeel om de productie draaiende te houden. In die zin kijken vlees- en eitwitverwerkend Nederland en Vlaanderen (en de rest van de wereld) uit naar de vakbeurs IFFA, die van zaterdag 4 tot en met donderdag 9 mei plaatsvindt in Messe Frankfurt. Onder de noemer ‘Meet the Best’ biedt IFFA het volledige spectrum van de vleesindustrie, van handwerk tot hightech en van industrie tot handel. Het gaat om geoptimaliseerde productie, resource- efficiëntie, voedselveiligheid, digitale oplossingen en voedseltrends. IFFA is een spiegel van de markt. Vegan heeft zodoende op deze beurs nog maar een klein aandeel, want buiten West-Europa stijgt de vleesconsumptie wereldwijd nog overal. Stelregel is dat als exposanten het niet presenteren, dat juist dát een goed bewijs is dat de markt op dat gebied nog niet zover doorontwikkeld is. Deze beurs bepaalt de technologische standaarden voor de toekomst. Voor producenten zijn automatisering, robotisering en optimalisering van de productie belangrijkere aankoopargumenten dan inspelen op een relatief kleine vraag naar vleesalternatieven. Nog wel(?). Uiteraard reist het team van vaktijdschrift Meat & Co begin mei af naar Frankfurt, om met eigen ogen nieuwe machines, productielijnen en andere oplossingen te ontdekken. Een voorproefje van wat machinefabrikanten te bieden hebben, vindt u uiteraard al in de IFFA-special in deze uitgave. Veel leesplezier! Martijn Schwillens Hoofdredacteur vaktijdschrift Meat&Co m.schwillens@gpmedia.nl C o l o f o n e n D e V i s i e De Visie “IFFA IS EEN SPIEGEL VAN DE MARKT. VOOR PRODUCENTEN ZIJN AUTOMATISERING, ROBOTISERING EN OPTIMALISERING VAN DE PRODUCTIE BELANGRIJKERE AANKOOPARGUMENTEN DAN INSPELEN OP EEN RELATIEF KLEINE VRAAG NAAR VLEESALTERNATIEVEN” ... Vaktijdschrift voor de totale vlees- en eiwitverwerkende industrie | Mei 2019 | 14e jaargang no. 2 DJM FOOD PROCESSING INNOVATIEF, FLEXIBEL EN BETROUWBAAR Special IFFA 2019 TweemaandelijksVaktijdschrift - Erkenningsnummer (2590-082X) e 02/10/18 11:27 Vaktijdschrift voor de vlees- en eiwitverwerkende industrie Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.meat-co.nl Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Martijn Schwillens (hoofdredacteur) m.schwillens@gpmedia.nl Advertentieverkoop: GPmedia BV Gerdo van de Peppel (verkoopleider) g.peppel@gpmedia.nl Emiel Bruning (Media-adviseur) e.bruning@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uit- gevoerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamer van Koophandel. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Per jaar € 68,- Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: GPmedia BV Telefoon: +31 (0)24 3 246146 Internet: www.gpmedia.nl Fotografie: Maaike van Esch Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2019 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Meat&Co besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4