Meat&Co nr2-2021 Online

m e a t & c o n r 2 2 0 2 1 11 B r a n c h e n i e u w s Projectmanager Andreas Oerlemans legt uit: “Een groep koplopers maakt serieuze stappen in de verduurzaming van het productiemodel, maar vier op de vijf bedrijven blijven achter.” Vaak is de basis wel op orde, maar ligt het verduurzamingstempo structureel te laag. Uit de benchmark blijken vermeende hoge investeringskosten een obstakel. “Bedrijven overzien dan niet wat het ze mogelijk oplevert op de langere termijn”, stelt hij. ‘ZET STIP OP DE HORIZON’ Koplopers onderscheiden zich doordat intrinsiek gemotiveerd management met een (vaak jonge) groep medewerkers, gedreven zijn om stappen te zetten in duurzame energiebronnen, secundaire materialen en grondstoffen, een lager energieverbruik en circulaire productontwikkeling. “Ze voeren verduurzaming door in alle bedrijfsprocessen, maar dat hoeft niet allemaal in één keer.” Oerlemans pleit ervoor dat bedrijven in actie komen door een DE FOODSECTOR MOET SNELLER VERDUURZAMEN OM DE AMBITIES UIT HET KLIMAATAKKOORD VOOR EEN LAGERE CO2-PRODUCTIE WAAR TE KUNNEN MAKEN. IN HET HUIDIGE TEMPO LUKT HET DE MEESTE PRODUCENTEN NIET OM IN 2030 DE CO2-UITSTOOT MET DE VASTGESTELDE 49% (STRAKS MOGELIJK 55%) TE VERLAGEN. DAT BLIJKT UIT DE EERSTE NATIONALE BENCHMARK ‘DUURZAAM PRODUCEREN IN DE FOODSECTOR 2020’, EEN ONDERZOEK ONDER ZESTIG TOONAANGEVENDE FOOD- EN VERPAKKINGSBEDRIJVEN VAN CONSULTANCYBUREAU P2. ‘INVESTERINGSKOSTEN EN KORTE TERMIJNVISIE STAAN VERDUURZAMING FOODSECTOR IN DE WEG’ ambitie te ontwikkelen en daar met een plan stapsgewijs naartoe te werken. “Dat levert meestal het beste eindresultaat op. Zet daarom een stip aan de horizon en bedenk daar vervolgens de eerste stap bij. Juist de koplopers kunnen de rest helpen met hun ervaringen, successen en inzichten.” Door die te delen kunnen ze andere bedrijven helpen om sneller te verduurzamen. Daarnaast kan de overheid duurzame voedselproductie stimuleren met subsidies of een btw-verlaging of vervuiling extra belasten. Tot slot roept Oerlemans op tot meer samenwerking. “Je ziet nu bijvoorbeeld veel initiatieven om ketens te verkorten en zo de footprint te verlagen. Kijk hoe je aansluiting kunt vinden bij dat soort initiatieven.” Meer informatie: Consultancybureau P2 Tel. +31 (0)418-66 47 47, info@p2.nl | www.p2.nl Omdat ionisatie naast micro-organismen ook geuren neutraliseert beveelt Bioclimatic dit apparaat extra aan voor kleedkamers van productiebedrijven. Ook is het geschikt voor kantines, vergader- en ontvangstruimtes. Juist in deze omgevingen komen veel verschillende mensen samen, waardoor het risico op virusbesmettingen relatief groot is. IONISATIETECHNIEK Ionisatie is het generen van ionen op basis van hoge spanning. Dit geeft een luchtzuiverend effect, dat vergelijkbaar is met wat in de natuur gebeurt in de nabijheid van watervallen en oceanen. Een geïntegreerde VOC-sensor zorgt ervoor dat de ionisatie automatisch wordt aangepast aan de ruimte en aanwezige luchtvervuiling. Het in Duitsland ontworpen en geproduceerde apparaat is te integreren in een systeemplafond en vervangt een plafondplaat van 600 x 600 millimeter of 625 x 625 mm. Meer informatie: Bioclimatic Tel. +31 (0)252-62 69 62 info@bioclimatic.nl www.bioclimatic.nl BIOCLIMATIC, SINDS 2005 GESPECIALISEERD IN UVC EN IONISATIE- TECHNIEK, INTRODUCEERT EEN NIEUW LUCHTREINIGINGSSYSTEEM OP BASIS VAN BIPOLAIRE IONISATIE. LUCHT-ZUIVERING IS EEN ACTUEEL THEMA OMDAT HET GEZIEN WORDT ALS MOGELIJKHEID OM VIRUSVERSPREIDING TE BEPERKEN. ER ZIJN DIVERSE MOGELIJKHEDEN OM LUCHT TE ZUIVEREN VAN VIRUSSEN ZOALS HEPA-FILTRATIE, UVC- LICHT OF LUCHTIONISATIE. NIEUW VAN BIOCLIMATIC: LUCHTZUIVERING IN BESTAAND SYSTEEMPLAFOND

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4