Meat&Co nr2-2021 Online

m e a t & c o n r 2 2 0 2 1 3 C o l o f o n e n D e V i s i e Ik weet natuurlijk niet hoe het u is vergaan met Pasen, maar binnen alle beperkingen hebben we er thuis en bij mijn schoonouders toch een klein culinair feestje van gemaakt. Warme broodjes, allerlei lekkernijen en hapjes, chocolade-eieren en natuurlijk heerlijke vleeswaren. Daarin stonden wij niet alleen, bleek op Tweede Paasdag. De vleesschaamte (voor zover u die al had) lijkt definitief voorbij, want -zo berekende Wakker Dier- supermarkten, retailers en slagers adverteerden in de aanloop naar Pasen met een recordaantal aanbiedingen voor vlees en vleeswaren, en fors minder met vleesalternatieven, ten opzichte van 2020 en 2019. “De Week Zonder Vlees is nog maar net voorbij en de supermarkten knallen er weer flink op los met het vlees. Hypocriet”, klaagt Anne Hilhorst van Wakker Dier. Ik noem het liever: ‘Goed weten wat je klanten willen.’ Want zowel de retail als de slagersbranche komt hiermee tegemoet aan de vraag van de consument. Meer dan 95% van alle Nederlanders en Vlamingen eet immers ‘gewoon’ vlees 1 . En een tofuburger of vegetarische worst wordt blijkbaar (nog) niet gezien als een product om de tafel mee op te leuken als het een feestelijke (familie)aangelegenheid betreft. Dit nieuws volgde in een periode waarin de vleesverwerkende industrie in Nederland toch al wat minder reden tot klagen had. Want in de stukken over de verkenning (om tot een nieuw kabinet te komen), bleek bijvoorbeeld dat Jesse Klaver van GroenLinks -in zijn geilheid om mee te mogen regeren- aan de onderhandelingstafel al meteen het klimaat en de halvering van de veestapel als zogeheten ‘breekpunten’ overboord had gegooid. Uit diezelfde documentatie was bovendien te lezen dat D66 ‘ineens’ vindt dat de EU leidend moet zijn in het klimaatbeleid. Geheel onlogisch is dat natuurlijk niet, want de plasticsoep -die wel degelijk écht is- is geen voortvloeisel van Nederlands of Vlaams beleid dan wel voortkomend uit een gebrek aan innovatiekracht bij de machinebouwers en fabrikanten van verpakkingen die actief zijn in de vleesverwerkende industrie in de Benelux. Juist het tegendeel is waar. Het bewijs daarvoor leest u in de special ‘Verpakkingen en end-of-line-oplossingen’ (vanaf pagina 21) in deze editie van vaktijdschrift Meat & Co, waarin verschillende oplossingen worden aangedragen voor het verpakken van vlees, vleeswaren en maaltijden zonder dat het milieu daarin (flink) belast wordt en/of waarbij de verpakkingen zelfs voor 100% recyclebaar zijn! Veel leesplezier met deze uitgave van vaktijdschrift Meat & Co. De Visie “EEN TOFUBURGER OF EEN VEGETARISCHE WORST WORDT BLIJKBAAR (NOG) NIET GEZIEN ALS EEN PRODUCT OM DE TAFEL MEE OP TE LEUKEN ALS HET EEN FEESTELIJKE (FAMILIE)AANGELEGENHEID BETREFT, BLEEK ANDERMAAL TIJDENS PASEN” Martijn Schwillens Hoofdredacteur vaktijdschrift Meat&Co m.schwillens@gpmedia.nl 1 Blijkt uit onafhankelijk onderzoek van Zest Marketing en Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing. Vaktijdschrift voor de vlees- en eiwitverwerkende industrie Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen, The Netherlands Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.meat-co.nl Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Martijn Schwillens (hoofdredacteur) m.schwillens@gpmedia.nl Sales: GPmedia BV Gerdo van de Peppel (verkoopleider) g.peppel@gpmedia.nl Emiel Bruning (Media-adviseur) e.bruning@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uitgevoerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamer van Koophandel. Vaktijdschrift Meat&Co heeft het HOI Keurmerk. Dit betekent dat de oplage is gegarandeerd en gecontroleerd. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Per jaar € 42,- Losse verkoop € 10,50 Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: GPmedia BV Telefoon: +31 (0)24 3 246146 Internet: www.gpmedia.nl Fotografie: Maaike van Esch Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2021 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Meat&Co besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. TweemaandelijksVaktijdschrift - Erkenningsnummer (P708169) Vaktijdschrift voor de totale vlees- en eiwitverwerkende industrie | April 2021 | 16e jaargang no. 2 Special VERPAKKINGEN EN END-OF-LINE- OPLOSSINGEN COVERSTORY 'VERVO NEEMT EEN STERKE POSITIE IN. EIGEN PRODUCTIE EN KENNIS ZIJN DE BASIS VAN HET SUCCES'

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4