Meat&Co nr2-2022 Online

M e a t & c o n r 2 2 0 2 2 3 C o l o f o n e n D e V i s i e Eerlijk? Het voelde die eerste keer wel een beetje raar. Ik heb het natuurlijk over handenschudden. Bij de recente verpakkingsbeurs Empack in Gorinchem en kort daarop tijdens Anuga FoodTec in Keulen bleek al snel dat de meeste standhouders de box, elleboog of het opsteken van de hand weer hebben ‘ingeruild’ voor het ouderwetse handenschudden. Maar drie zoenen op de wang bij een bevriende relatie? Toch nog maar even niet… Ik moest denken aan het (weer normale) handenschudden toen ik een column las van Jasper van Kuijk in de Volkskrant. Zijn titel: ‘Vegafundamentalisme: hoezo vegetarisch? Nee joh, je moet gelijk helemaal vegan gaan’. Daarin beschreef Van Kuijk hoe hij zelf omgaat met de eiwittransitie en vaker voor een vleesvervanger kiest zonder het eten van dierlijke eiwitten te veroordelen. Terwijl veganisten in zijn eigen omgeving direct pleiten voor volledig stoppen met vlees, zuivel en dierlijke producten als hij bij hen meldt dat hij ‘voor de verandering’ een vegetarische schnitzel of zeewierburger heeft gegeten. Alsof een betere wereld niet begint met een eerste stap, maar van ieder van ons een reuzesprong moet worden verlangd. Van Kuijk bracht de discussie terug naar de essentie: vegafundamentalisme helpt niet om mensen minder vlees te laten eten. Laat mensen zelf kiezen en stop met (klimaat)drammen. De eiwittransitie inWest-Europa is al in volle gang en Nederland loopt hierin voorop. Maar in de opmaat naar meer plantaardige eiwitten moeten nogal wat drempels overwonnen worden. Op het gebied van smaak, kwaliteit en -vooral- moraliteit. Wie vlees eet, is niet fout. Of om in de terminologie van Van Kuijk te blijven: ‘Omarm de vleesvervanger’. Want wie het veganisme vooral door de strot wil duwen, is niet veel beter dan de producent van bepaalde patés waartegen diezelfde vegafundamentalisten ageren. En wie nog steeds gelooft dat het Amazonewoud (uitsluitend) gekapt wordt voor vleesvee in plaats van voor soja, doet er slim aan eens de rapporten van onafhankelijke bronnen te raadplegen. Een betere wereld begint bij jezelf, maar wél op je eigen manier en snelheid. Zolang de allerbeste foodtechnologen van Nederland en België – en dus van de wereld – erkennen er nog onvoldoende in te slagen om een grote verscheidenheid aan smaakvolle (plantaardige of hybride) vleesalternatieven te ontwikkelen, is geduld gewenst. We zijn onderweg. Stop dus te beweren dat we er al zijn, want het staat de innovaties die eraan komen alleen maar in de weg. De komende editie van de internationale vakbeurs IFFA bewijst volgens Messe Frankfurt dat de eiwitverwerkende industrie zijn ogen niet sluit voor deze ontwikkelingen. Om u goed voorbereid op pad te sturen, bevat deze extradikke uitgave (vanaf pagina 12) een uitgebreide special over IFFA 2022, inclusief productontwikkelingen, nieuwe machines en innovatieve oplossingen die toegepast kunnen worden voor vlees én vleesvervangers. Want de eiwittransitie is eigenlijk net als handenschudden. Het voelt misschien een beetje raar, maar als je er eenmaal aan gewend bent, is het eigenlijk niets geks. En doe je het liever niet? Dan volstaat nog steeds een box of elleboog. Maar om nu meteen aan te sturen op drie zoenen op de wang: toch nog maar even niet. Veel leesplezier en mogelijk tot ziens in Frankfurt. De Visie “IN DE OPMAAT NAAR MEER PLANTAARDIGE EIWITTEN MOETEN NOGAL WAT DREMPELS OVERWONNEN WORDEN. OP HET GEBIED VAN SMAAK, KWALITEIT EN -VOORAL- MORALITEIT” Martijn Schwillens Hoofdredacteur vaktijdschrift Meat&Co m.schwillens@gpmedia.nl Vaktijdschrift voor de vlees- en eiwitverwerkende industrie Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen, The Netherlands Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.meat-co.nl Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Martijn Schwillens (hoofdredacteur) m.schwillens@gpmedia.nl Sales: GPmedia BV Gerdo van de Peppel (verkoopleider) g.peppel@gpmedia.nl Emiel Bruning (Media-adviseur) e.bruning@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uitgevoerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamer van Koophandel. Vaktijdschrift Meat&Co heeft het HOI Keurmerk. Dit betekent dat de oplage is gegarandeerd en gecontroleerd. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Per jaar € 42,- Losse verkoop € 10,50 Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: GPmedia BV Telefoon: +31 (0)24 3 246146 Internet: www.gpmedia.nl Fotografie: Maaike van Esch Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2022 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Meat&Co besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. TweemaandelijksVaktijdschrift - Erkenningsnummer (P708169) Vaktijdschrift voor de totale vlees- en eiwitverwerkende industrie| Mei 2022| 17e jaargang no. 2 Special IFFA 2022 COVERSTORY : DJM FOODPROCESSING ‘BIJ ELKE AANBESTEDINGSRONDE MOET AUTOMATISCH OOK AAN DJM FOODPROCESSING GEDACHT GAAN WORDEN’

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4