Meat&Co nr2 2023 Online

Image by wirestock on Freepik MEAT&CO NR 2 2023 37 COLUMN Meattech is in 2003 opgericht door Gerard Smelt, Philip Schippers en Paul Grimberg. Samen zagen zij een behoefte, bij met name technologen, voor een platform op het gebied van foodtechnologie en netwerken. Vaak als ik in Zwolle boekhandel Waanders in De Broeren binnenloop, kijk ik altijd even op de kookboekenafdeling. Daar zag ik in het schap deze titel staan: ‘Niet iedereen kan een Bizon schieten’ van Charlotte De Backer. Via het ongebruikelijke pad van bizon tot cupcake, fileert ze daarin genadeloos onze eetgewoontes. De titel van het boek bleef vanaf dat moment in mijn hoofd zitten en zette mij aan tot denken. Ja, het is waar: niet iedereen kan een Bizon schieten. En ik dacht daarbij gelijk aan een ander boek: ‘Butcher Crossing’ van John Williams. Een verhaal over Will die met de bizonjagers meegaat en de laatste bizons afschiet in een vallei vanwege hun huid. Een indringend verhaal over deze massaslachting. In de voedselketen heeft ook iedereen zijn expertise, de boer staat daarbij aan het begin van de keten, en de producent/retailer aan het eind. Als we alles intensief willen (blijven) doen, dan gaat dat ten koste van elkaar en komen we in een neerwaartse spiraal. De beoogde winst van de retailer geeft druk in de keten. En wil de boer nog iets verdienen, dan zal deze waarschijnlijk meer moeten produceren. Waar we nu naar moeten zoeken, is de nieuwe balans in onze voedselketen. Ik zelf ben in de loop van de jaren steeds bewuster gaan eten. Van biologisch en verantwoord vlees naar steeds meer vegetarisch. En als je dit doet wordt je vanzelf flexitariër. Het is juist de kunst om lekker te koken. Vaak is dan de eiwitbron niet meer belangrijk. Een nieuwe balans Een nieuwe balans in onze voedselketen, waarbij iedereen zijn rol heeft en neemt. Dankzij een verduurzaming van de landbouw en veeteelt, in de combinatie met nieuwe eiwitbronnen, vinden we dan ook een nieuwe balans met elkaar. Wat kan of moet leiden tot een eerlijke verdeling van de verdiensten, van boer tot retailer. 50% vleesproducten tegenover 50% plantaardige of nieuwe eiwitbronnen (of in een combinatie) komt steeds dichterbij voor de retail. Mijn overtuiging is dan ook dat in de toekomst we steeds meer gaan spreken over de dagelijkse hoeveelheid eiwitten en mineralen, ongeacht de oorsprong. Waarbij we vooral op zoek moeten naar smakelijke producten. Niet iedereen kan een Bizon schieten. Dat klopt. Maar met z’n allen kunnen we wel op zoek naar de nieuwe balans, waarbij een ieder zijn of haar bijdrage kan leveren met hun expertise. Philip Schippers www.meattech.nl ‘NIET IEDEREEN KAN EEN BIZON SCHIETEN’ Philip Schippers

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4