Meat&Co Nr 2-2024 Online

... 34 MEAT&CO NR 2 2024 te bereiken. Wat wel veranderd is, is de apparatuur zelf”, benadrukt hij. “Een hygiënisch ontwerp is nu een primaire focus bij het ontwerpen en produceren van beslag- en paneerapparatuur. Heat and Control volgt de ontwerpprincipes van AMI (minimalistisch design) en heeft veel functies ingebouwd om te helpen bij de reinigbaarheid van onze coatingapparatuur. Naast een hygiënisch ontwerp bevat onze apparatuur functionaliteit, betrouwbaarheid en duurzaamheid. Heat and Control heeft een eenvoudige maar zeer effectieve manier van dynamisch spannen voor de transportband ontwikkeld, waardoor de levensduur aanzienlijk wordt verlengd.” Begrijpen van product en klantwensen Van oudsher heeft coatingapparatuur hydraulische aandrijvingen gebruikt voor alle bewegende componenten. Tegenwoordig vragen klanten regelmatig om elektrische aandrijvingen. Een belangrijke reden hiervoor is dat het veel praktischer is om coatingapparatuur met elektrische aandrijvingen te ontwerpen en te bouwen vanwege de huidige elektrische aandrijftechnologie en -afmetingen. “Dit maakt de integratie van de coatingapparatuur in een PLC-gestuurd systeem mogelijk voor automatische snelheidsinstelling/-aanpassing en voor prestatiefeedback”, zegt Kozenski. “Wanneer we door een klant worden benaderd om een gecoat product te produceren, besteden we vooraf de tijd om de kenmerken van de ingrediënten en het gewenste eindproduct volledig te begrijpen. Het is belangrijk om te begrijpen of het vlees zonder been of met bot is, of het gevormd is of met een hele spier, en hoe het op de lijn zal worden geladen. Vervolgens wordt het type en de hoeveelheid coating besproken.” Optimaal systeem Het is belangrijk om te weten hoeveel coating er aan het vlees moet worden toegevoegd, de textuur die het product moet hebben en eventuele andere specifieke kenmerken, stelt Kozenski. “Deze informatie hebben we nodig om het optimale systeem te ontwerpen om het gewenste eindproduct te bereiken. Het kan zijn dat een single-pass-lijn voldoende is, maar voor een zwaarder gecoat product kan een double- of zelfs triple-pass-lijn nodig zijn. Het type product bepaalt ook de juiste apparatuur die moet worden gebruikt. Voor een gevormd product moet bijvoorbeeld lineaire coatingapparatuur worden gebruikt om schade aan het product te voorkomen. Door alle attributen en kenmerken van het ruwe en afgewerkte product te begrijpen, kan het meest geschikte en compatibele coatingsysteem worden ontworpen om een volledige en stabiele coating van het product te garanderen.” Meer informatie: Heat and Control Tel. +31 (0)320-809 960 | info@heatandcontrol.com | www.heatandcontrol.com MACHINES, PRODUCTIELIJNEN EN AUTOMATISERING INDUSTRIËLE PANEERTOEPASSINGEN PLUIMVEEPRODUCTEN “Het paneren van pluimveeproducten kan variëren van een zeer lichte tot een zeer zware meel- of kruimellaag. Meelcoatings bieden een zachtere coating en bite, terwijl kruimelcoatings juist zorgen voor de knapperige textuur die veel verwerkers willen. Ook hebben lichte coatings de voorkeur voor producten wanneer de meeste smaak en textuur afkomstig zijn van het vlees zelf, terwijl zwaardere coatings worden gekozen wanneer de meeste smaak en textuur afkomstig zijn van de coating”, vertelt process prepared food expert Doug Kozenski van Heat and Control. Hygiënisch en minimalistisch design Volgens Kozenski is de coatingtechnologie niet heel veel veranderd, maar de apparatuur om de coating te maken juist wél. “De beslag- en paneertechnologie is in de loop der jaren niet veel veranderd. Het is altijd nodig geweest om coatinglagen aan te brengen om de juiste hechting te krijgen en deze op te bouwen om het gewenste eindproduct Pluimvee is ‘s werelds belangrijkste bron van dierlijke eiwitten en is sinds de jaren ‘60 vervijfvoudigd. Gepaneerde kip is een zeer populair gevogelteproduct en de wereldwijde markt voor gefrituurde kip voor (afhaal)maaltijden zal naar verwachting de komende vijf jaar aanzienlijk toenemen. Heat and Control biedt apparatuur die nodig is voor ‘de best mogelijke coating’ voor een smakelijk stuk gepaneerde kip. Heat and Control ontwikkelt apparatuur voor het industrieel coaten van pluimveeproducten Wat is de best mogelijke coating voor een smakelijk stuk gepaneerde kip?

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4