Meat&Co Nr 2-2024 Online

38 MEAT&CO NR 2 2024 Maatwerk De UKM2001 Versatile is leverbaar als een 1-wagenkast, maar is volgens Lex ook leverbaar als een 8-wagenkast. “Producenten kunnen kiezen voor een “standaard” rookkast met 1 deur, maar het is ook mogelijk om de UKM Versatile te leveren als een tunneluitvoering met transportsysteem. Afhankelijk van wat een klant wil, kan er gekozen worden voor elektrisch, stoom- of gasverwarming. Deze rookkamer beschikt standaard over een rookgenerator op basis van houtchips. Ook kan de UKM Versatile worden uitgerust met een applicatie voor vloeibare rook. De UKM Versatile is ideaal voor wie flexibel wil zijn of een hoge rookcapaciteit nodig heeft.” Meer informatie: LEX Food Equipment Tel. +31 (0)30-268 79 99 | +31 (0)6-516 361 34 | info@lexfoodequipment.nl www.lexfoodequipment.nl | www.mauting.com ROKEN EN KOKEN NIEUWE ROOKKAMER MAUTING UKM VERSATILE GAAT DE HOOGTE IN De UKM Versatile – beschikbaar in twee versies (SMART en CLASSIC) – beschikt over multi-positie klepmotoren, ventilatoren en warmtewisselaars die zorgen voor een directe en stabiele airflow in elk gedeelte van de rookkamer. Deze kunnen onafhankelijk van elkaar ingeregeld worden. “Hierdoor is het rookresultaat zeer gelijk, wat bijdraagt aan een hoge kwaliteit van het product. En of het nu om vis, vlees, een droog of wat natter product gaat: dat maakt niet uit. Want deze rookkamer kan het allemaal”, benadrukt Lex. De rookkamer kan bovendien worden uitgerust met een zogeheten ‘smoke burner’ die zorgt voor een aanzienlijke emissiereductie, wat gezien de huidige (vergunnings)eisen een extra meerwaarde is. Gebruiksgemak Dankzij de geïntegreerde software en bediening is het verwerkingsproces altijd onder controle. De temperatuur in de rookkamer, het product, de relatieve luchtvochtigheid en luchtstroom kunnen via het scherm worden gereguleerd en bewaakt. “Het controleert en activeert de rookgenerator, alsook het proces van automatisch reinigen. Het proces kan worden geregistreerd met behulp van het Mauting registratieprogramma waardoor je een proces kunt evalueren en indien nodig aanpassen. Bovendien is dit een ideale borging van processen volgens HACCP-normen”, vertelt Lex. Een doorontwikkeling van de rookkamer, met verbeterde drainagekanalen aan de zijkanten, zorgt voor een zeer efficiënte afvoer van vocht en condensatie in de rookkamer. “De rookgenerator bevindt zich ofwel aan de linkerkant ofwel aan de rechterkant van de kast, maar als de klant het anders wil, dan kunnen we deze ook op een andere plek installeren.” De UKM Versatile garandeert een gelijkmatig rook- en/of droogproces van de producten. “Er is nagedacht over een verbeterde hygiëne. Er zit in een automatische sproei-installatie in die onder hoge druk de binnenzijde van de rookkamer grondig reinigt. De UKM Versatile beschikt over een automatisch reinigingsprogramma, dus na gebruik hoeft je alleen maar op de knop te drukken en de machine doet verder alles zelf.” Mauting presenteerde tijdens Anuga FoodTec de nieuwe rookkamer UKM Versatile. Zoals de Engelse benaming al impliceert, is de UKM Versatile veelzijdig. Doordat de rookkamer letterlijk de hoogte ingaat, is de capaciteit vele malen groter dan vergelijkbare machines. “Wat deze rookkamer uniek maakt is de veelzijdig in te stellen luchtstroming, waardoor karren met tot 42 rekken met producten gerookt kunnen worden. Daarbij kan de UKM Versatile worden gebruikt voor warm- en koudroken. De rookkamer onderscheidt zich door veelzijdigheid en de hoge capaciteit”, vertelt Lex den Hollander van LEX Food Equipment, dat Mauting vertegenwoordigt in de Benelux. De UKM Versatile biedt ruimte aan 42 trays met producten om te roken ▲

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4