MEAT&CO nr3 2019 Online

m e a t & c o n r 3 2 0 1 9 3 ‘Veganisme is gevaarlijk voor kinderen die moeten groeien’. Het kan zijn dat deze kop u eind mei is ontgaan in de krant of andere nieuwsmedia. De reden is simpel. Hij ontbrak in de redactionele kolommen en werd nauwelijks benoemd in het nieuws of bij actualiteitenprogramma’s.Toch werd de bewuste uitspraak niet bepaald door de minste organisatie gedaan. Belgische kinderartsen, georganiseerd binnen de toonaangevende Académie Royale de Médecine, spreken namelijk hun zorgen uit. Steeds vaker worden zij in hun ziekenhuis geconfronteerd met kinderen die zijn ondervoed en/of een groeiachterstand, ontwikkelingsachterstand en bloedarmoede hebben. Het zijn problemen die simpel op te lossen zijn. Simpelweg door kinderen, jongvolwassenen en moeders-in-spé vlees te laten eten. Maar niemand die dat tegenwoordig nog hardop zegt. Tijdens handelsmissies en internationale foodbeurzen zijn Nederland en België standaard goed vertegenwoordigd op de beursvloer. Seoul, Peking of Tokio… Juist in Azië durven ambtenaren, ambassadeurs en jawel, politici, vol trots te spreken over onze vlees- en pluimveesector. Het zou ‘onze’ Kamerleden sieren als ze eens in eigen land hardop zouden uitspreken wat ze in het buitenland wél met regelmaat doen. Of durven. Juist omdat Nederland en Vlaanderen op het gebied van dierenwelzijn, traceerbaarheid, voedselveiligheid en hygiëne ver voorop lopen. Dat is terug te zien in de productielijnen en machines die dagelijks overal ter wereld worden geplaatst. Ook andere West-Europese machines en lijnen vinden via agenturen uit de Benelux hun weg naar slachterijen, vrieshuizen en voedingsmiddelenfabrikanten. Met deze visie doe ik ook een beroep op de veesector, vleesverwerkers, supermarkten, leveranciers, politici en machinebouwers om de handen ineen te slaan. Te werken aan een gerichte marketing- campagne, waarbij het eten van vlees ‘sexy’ gemaakt wordt. Zoals de Nederlandse bakkerijsector dat al jaren met succes doet. Want vlees, daar zit wat in… Een campagne waarbij vooral het gezond- heidsbelang wordt benadrukt. Niet om de mensen te overtuigen die veganisme tot levensstijl hebben gebombardeerd, maar om ouders het belang in te laten zien dat vlees niet alleen lekker is, maar een primaire levensbehoefte die bijdraagt aan een gezonde levensstijl voor hun kinderen. In deze uitgave van Meat&Co vindt u treffende voorbeelden van de verschillende oplossingen die op het gebied van klimaatbeheersing, hygiëne en voedselveiligheid binnen de markt voorradig zijn. Veel leesplezier! C o l o f o n e n D e V i s i e De Visie “POLITICI ZOUDEN IN EIGEN LAND DE NEDERLANDSE EN VLAAMSE VLEESSECTOR NET ZO GOED MOETEN VERKOPEN ZOALS ZE DAT IN AZIË WÉL DOEN. OF DURVEN…” BIOCLIMATIC ‘WIJ BRENGEN DE HYGIËNE IN DE VLEESINDUSTRIE EEN STAP VERDER’ ... Vaktijdschrift voor de totale vlees- en eiwitverwerkende industrie | Juni 2019 | 14e jaargang no. 3 Special KLIMAATBEHEERSING, HYGIENE& INRICHTING TweemaandelijksVaktijdschrift - Erkenningsnummer (2590-082X) Vaktijdschrift voor de vlees- en eiwitverwerkende industrie Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.meat-co.nl Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Martijn Schwillens (hoofdredacteur) m.schwillens@gpmedia.nl Advertentieverkoop: GPmedia BV Gerdo van de Peppel (verkoopleider) g.peppel@gpmedia.nl Emiel Bruning (Media-adviseur) e.bruning@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uit- gevoerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamer van Koophandel. Vaktijdschrift Meat&Co heeft het HOI Keurmerk. Dit betekent dat de oplage is gegarandeerd en gecontroleerd. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Per jaar € 68,- Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: GPmedia BV Telefoon: +31 (0)24 3 246146 Internet: www.gpmedia.nl Fotografie: Maaike van Esch Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2019 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Meat&Co besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. Martijn Schwillens Hoofdredacteur vaktijdschrift Meat&Co m.schwillens@gpmedia.nl

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4