MEAT&CO nr3 2019 Online

m e a t & c o n r 3 2 0 1 9 41 Marian beaamt de potentie. “ABN-AMRO bracht vorig jaar ook een rapport uit met de veelzeggende titel: ‘Insecten: Kleine sector, grote kansen’. Als je een goed concept hebt, is er markt. Overigens zijn wij, als NGN en Albinsecta, altijd op zoek naar partners, zoals vleesverwerkers, inkopers van specerijen en kruiden plus andere professionals uit de voedingsmiddelenbranche, met wie we graag willen samenwerken.” KWEEKPROCES Het kweekproces duurt in totaal 37 dagen. “We hebben alle certificaten en voldoen aan alle normen. Alles wordt gecontroleerd, omdat onze krekels zijn bedoeld voor de humane consumptie. Het voer is gecertificeerd. Er zijn duidelijke richtlijnen over wat je ze wel en niet mag voeren. Maar dat geldt voor elk type veehouderij, dus dat was voor ons niets nieuws. Het duurt 37 dagen tot ze zijn uitgegroeid en geoogst kunnen worden. Ze worden schoon verzameld (gescheiden van de mest) en in winterslaap gebracht in een koelcel. We bootsen echt de natuur na. Vervolgens worden ze ingevroren en daarna gedroogd of geblancheerd (geroosterd). Ook worden alle krekels kort gestoomd om de bacteriën eruit te halen.” Het verwerkingsproces bij Albinsecta is inmiddels volledig ISO:22000-gecertificeerd. Marian: “Alles is te traceren, voedselveilig en gecertificeerd. Samen met ons heeft Folkert ook zelf meegeschreven aan de kwaliteitshandboeken, waarin alle zaken staan waaraan een kweker moet voldoen volgens de NVWA. Dat is belangrijk, want zonder bepaalde certificering is het niet mogelijk om insecten te leveren aan voedselbedrijven, supermarkten of verwerkers van burgers. Nederland loopt qua onderzoek voorop. De samenwerking met de NVWA en overheid is ook prima. Minister Carola Schouten noemt insecten niet zomaar ‘de nieuwe koe’. In Vlaanderen speelt de overheid ove- rigens ook een faciliterende rol. Flanders’ FOOD heeft ervoor gezorgd dat op een laagdrempelige manier iedereen kon meedoen aan nieuwe projecten en onderzoek. Zodoende is daar een goed onderbouwd veiligheidsdossier ontwikkeld.” AFZETMARKT De zoektocht naar afnemers noemt Folkert ‘relatief lastig’. “Ik ben gewoon begonnen door in Google te zoeken naar foodconcepten op basis van insecten en heb vervolgens contact gezocht met zulke leveranciers. Er zijn nu een aantal merken die onze krekels verwerken in hun producten, zoals proteïnerepen en snacks. Het Franse merk Jimini’s biedt onder meer gekruide insecten als borrelhapje. Wij klop- ten bij hen aan, juist op het moment dat ze explosief gingen groeien”, vertelt Folkert, die vooropstelt dat één ding doorslaggevend is bij alle concepten en dat is de smaak. “Er wordt nu gewerkt aan een batch van 600 kilogram ‘krekelvlees’ voor krekelburgers. Dat zijn burgers op basis van 20% krekels en de rest bestaat uit tarwe en kruiden. Het belangrijkste is echter dat ze gewoon lekker smaken. Eerdere burgers die op de markt kwamen, werden niet goed beoordeeld door de con- sument. Maar ik wil benadrukken dat deze burger ook geen burger is die specifiek wordt gemaakt voor veganisten en vegetariërs. Deze burger is in zeven maanden ontwikkeld, samen met een chef-kok en slager. Daar is een smaak en structuur uitgekomen die passen bij wat de consument wil. We hebben ook op de Horecava gestaan met onze krekelburger, die door BidFood wordt opgenomen in het assortiment.” Het positioneren van producten met insecten is volgens Marian ‘het moeilijkste wat er is’. “Zo’n krekelburger is ideaal voor vegetariërs, maar ook voor vleesliefhebbers of flexitariërs. Het is een prima vleesvervanger, omdat het dierlijke eiwitten, voedingsvezels en vitamine B12 bevat. De producent gelooft enorm in dit concept.” Folkert is uitgesproken in waar de krekelburgers na de pilot in de horeca behoren te liggen in de supermarkt. “Wij vinden dat de krekelburger gewoon tussen het vlees moet liggen. De receptuur en de smaak zijn er ook naar. De verkoopprijs is 16 euro per kilo. Elke burger weegt 100 gram. Als je dat doorrekent, kom je uit op een consumentadviesprijs van 4,50 euro per twee. Maar het concept klopt gewoon, waardoor het geen probleem is dat het wat duurder is dan een regulier vleesproduct.” Marian lacht tot slot: “We kennen vegetariërs en flexitariërs. Misschien moeten we voor dit soort pro- ducten insectariërs gaan creëren.” Meer informatie: NGN Tel. +31 (0)6-48885575 | www.ngn.co.nl | www.albinsecta.nl “ER WORDT NU GEWERKT AAN EEN BATCH VAN 600 KILOGRAM ‘KREKELVLEES’ VOOR KREKELBURGERS. DAT ZIJN BURGERS OP BASIS VAN 20% KREKELS EN DE REST TARWE EN KRUIDEN. HET BELANGRIJKSTE IS DAT ZE GEWOON LEKKER SMAKEN” Folkert de Jong (Albinsecta) en Marian Peters (NGN) Alle krekels worden schoongemaakt voor- dat ze worden gedroogd of geblancheerd voor verdere verwerking.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4