Meat&Co nr3-2022 Online

M e a t & c o n r 3 2 0 2 2 3 C o l o f o n e n D e V i s i e Ze zijn wel wat gewend in Boxtel inmiddels. Dat eind mei op straat, gevels en zelfs op de kerk met krijt duizenden witte varkentjes gespoten werden (verwijzend naar het aantal varkens dat dagelijks bij Vion wordt geslacht), zal dan ook nauwelijks tot een schrikreactie hebben geleid in het Brabantse dorp. De actiegroep ‘Sluit Vion!’ vindt dat elk dier dat bij het slachthuis in Boxtel wordt verwerkt ‘vermoord wordt’. Het protest kreeg zelfs wat aandacht in de media. Zo nam het Brabants Dagblad voor haar online editie een video van een lokaal persbureau over en het AD publiceerde een kort artikel. Het protest paste bij een week waarin slachterijen weer eens negatief werden geframed. Uitgerekend D66, de partij die (via Brussel) actie wil ondernemen tegen fakenews, zette juist dít middel in om zogenaamde ‘voortdurende misstanden in slachterijen’ aan de kaak te stellen. Zo pleitte D66, samen met Partij voor de Dieren, SP en GroenLinks, voor een verlaging van de slachtsnelheid vanwege de aanhoudende problemen. Factcheck: een bijna 100% score op een volledige naleving van de dierenwelzijnsregels (bron: NVWA). Ook wilden de vier partijen dat de camerabeelden eigendom zouden worden van de overheid. Factcheck: in strijd met privacywetgeving en een onaanvaardbare inbreuk op de veiligheid van de medewer- kers. Dan maar vraagtekens zetten bij de verdovingsmethoden… Factcheck: alleen in EU-verband kunnen dergelijke methoden worden aangepast. Gelukkig vonden deze partijen alleen een paar door idealen en niet door feiten gedreven Kamerleden aan hun zijde. Alles voor de deugpunten, zeg maar. Daarbij werd PvdD- Kamerlid Leonie Vestering zelfs betrapt op een leugen om haar argumenten kracht bij te zetten. Maar goed, wat heb je aan feiten als je ook kunt framen… Nietwaar, Leonie? “Onze bedrijven zorgen elke dag voor lekker, veilig en diervriendelijk geproduceerd vlees, dat door 95% van de Nederlanders graag gegeten wordt. Die bedrijven en hun duizenden medewerkers verdienen het dat politieke besluitvorming over de vleessector gebaseerd is op feiten en niet op framing”, liet voorzitter Laurens Hoedemaker van de COV zich uit over de bijzondere praktijken van D66, PvdD, SP en GroenLinks. Gelukkig blijkt deTweede Kamer soms ook nog een prima werkend gremium, waarin wetgeving nog leidend is en (achttien) kansloze moties als ‘overbodig, onnodig en onuitvoerbaar’ werden gezien. Het zal deze vier partijen er niet van weer- houden ook volgend jaar weer een debat aan te vragen ‘over de voortdurende misstanden in de slachterijen’. Het zou de Kamerleden sieren eens de feiten te gebruiken. Dan zal al snel blijken dat vooral hun manier van politiek bedrijven ‘onnodig’ is. Laten we er vervolgens als sector nu voor zorgen dat een gevalletje-Gosschalk (aanleiding voor het debat) een geïsoleerd gevalletje blijft. Dan zal ook het volgende misstandendebat in 2023 er eentje voor de bühne blijven. Oftewel, overbodig! Veel leesplezier. De Visie “UITGEREKEND D66, DE PARTIJ DIE ACTIE WIL ONDERNEMEN TEGEN FAKENEWS, ZETTE JUIST DIT MIDDEL IN OM ZOGENAAMDE ‘VOORTDURENDE MISSTANDEN IN SLACHTERIJEN’ AAN DE KAAK TE STELLEN” Martijn Schwillens Hoofdredacteur vaktijdschrift Meat&Co m.schwillens@gpmedia.nl Vaktijdschrift voor de vlees- en eiwitverwerkende industrie Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen, The Netherlands Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.meat-co.nl Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Martijn Schwillens (hoofdredacteur) m.schwillens@gpmedia.nl Sales: GPmedia BV Gerdo van de Peppel (verkoopleider) g.peppel@gpmedia.nl Emiel Bruning (Media-adviseur) e.bruning@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uitgevoerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamer van Koophandel. Vaktijdschrift Meat&Co heeft het HOI Keurmerk. Dit betekent dat de oplage is gegarandeerd en gecontroleerd. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Per jaar € 42,- Losse verkoop € 10,50 Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: GPmedia BV Telefoon: +31 (0)24 3 246146 Internet: www.gpmedia.nl Fotografie: Maaike van Esch Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2022 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Meat&Co besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. TweemaandelijksVaktijdschrift - Erkenningsnummer (P708169) Vaktijdschrift voor de totale vlees- en eiwitverwerkende industrie| Juni 2022| 17e jaargang no. 3 Special KLIMAATBEHEERSING, KOELEN EN VRIEZEN SAMENWERKING VERVO EN BEMA ‘BUNDELEN VAN KNOWHOW ZORGT VOOR TOEGEVOEGDE WAARDE’

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4