Meat&Co nr3-2022 Online

M e a t & c o n r 3 2 0 2 2 39 Van Klink legt uit: “Als je een luchtsysteem alleen lucht laat rond- blazen, dan worden bacteriën opgezogen en vervolgens weer uitge- blazen. Schimmels en bacteriën, zoals listeria, maar ook corona en verkoudheidsvirussen, wil je zo min mogelijk hebben. Dat doe je door de lucht continu te reinigen, filteren is niet genoeg. Hier is nu de lucht die de units uitblazen schoner is dan de lucht die erin gaat. Dat komt door het ioniseren en de UVC-lampen.” VEEL MINDER VERVUILING Slagerijen Kaldenberg is erg tevreden met de units van Bioclimatic, stelt Kaldenberg. “We hebben gedurende 2020 en 2021 enkele geïso- leerde coronagevallen gehad, maar nooit met onze productieruimte als bron. Dankzij de luchtkwaliteit en de toegepaste techniek die bacteriën afbreekt, hebben we hier geen uitbraak gehad. De omgeving is schoner, de lucht zuiverder en het werkklimaat is beter”, accentueert Kaldenberg. Dat is ook de reden dat we UVC luchtreinigingsunits in de kantine heb- ben opgehangen. “Het systeem in de productieruimte hadden we al voor corona, tijdens corona hebben we ook in de kantine units laten plaatsen.” Bijkomend voordeel, zo stelt Van Klink, is dat de luchtkasten, verdam- pers en lekbakken veel minder vervuiling kennen. “Dat zien we tel- kens terug bij het onderhoud en de reiniging. Er is minder vervuiling. De groei van kiemen wordt door de hele productieruimte voorkomen. De UV-lampen gaan anderhalf jaar mee, maar wij plannen sowieso om de negen maanden onderhoud in. Dat is essentieel voor een maximale werking van de luchtbehandelingssystemen. Er zit ook een storingsmelder in de kast, zodat we zeker zijn dat het systeem het altijd doet”, vervolgt hij. “Risicobeperking is nergens zo belangrijk als in de vleesverwerking. Vlees is een heel delicaat product. Listeria is gevaarlijk. Je wilt niet dat het in je bedrijf komt. Door een goede lucht- kwaliteit verklein je risico’s en kun je de houdbaarheid verlengen. Laatst was ik bij een producent van kippenvlees, na hun investering in luchtkwaliteit werd de hele productieruimte als hygiënischer ervaren. We werken ook veel voor de bakkerij-, AGF-sector en visindustrie.” GEEN OMKIJKEN NAAR Kaldenberg besluit: “Het onderhoud wordt ingepland en uitgevoerd door een monteur die de weg kent. Alles wordt prima gedocumenteerd. Bioclimatic is een betrouwbare partner die ervoor zorgt dat alles bij ons blijft draaien. De luchtkwaliteit binnen ons bedrijf is niet alleen goed, maar we hebben er ook geen omkijken naar. Dat is erg prettig.” Meer informatie: Bioclimatic Tel. +31 (0)252-62 69 62 | info@bioclimatic.nl | www.bioclimatic.nl ▲ Bert van Klink (Bioclimatic) en Dirk Kaldenberg (Slagerijen Kaldenberg). LBK met UVC-cassettes

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4