Meat&Co nr3-2023 Online

MEAT&CO NR 3 2023 10 CASESTUDY: VAN UHM BIJ INTERMEZZO MEAT ‘WIJ ZIJN AL TWEE JAAR BEZIG MET WAT IN DE TOEKOMST MEER BEDRIJVEN GAAN DOEN’ Intermezzo Meat heeft de afgelopen twee jaar een forse groei doorgemaakt. Het vleesbedrijf uit Borne levert ‘hoogwaardige convenience vleesproducten voor de topindustrie’. Om het automatiseringsproces optimaal te laten verlopen, vertrouwt Intermezzo op machines die Van Uhm heeft geleverd. “Het gaat ze bij Van Uhm niet alleen om de verkoop, maar ook hoe ze ons snel kunnen helpen met produceren van zowel bestaande als nieuwe producten. Oplossingsgericht, van de ontwikkelfase tot en met de installatie van de machine”, weet eigenaar Peter Kleinhout van Intermezzo Meat. Kleinhout loopt al een klein leven mee in de vleessector. Na jarenlang voor de productie van zijn eigen producten afhankelijk te zijn geweest van derde partijen waar hij te gast was, begon hij twee jaar geleden met een eigen productiefaciliteit in Borne. “Ik ben nu 59 jaar en heb mijn jongensdroom eindelijk kunnen realiseren. In 2014 begon ik met het sous-vide garen van vlees. Ik wilde de regie volledig in eigen hand houden, maar ik was te gast bij een bedrijf. Dat betekende dat ik altijd afhankelijk was van derden wanneer ik aan de slag kon om mijn producten verder te verbeteren. Daar was ik op een gegeven moment klaar mee en ben toen gaan kijken naar een ruimte waar ik voor mezelf kon beginnen. In Borne kwam dit pand vrij. Dat heb ik toen gekocht, volledig verbouwd en opnieuw ingericht. We maken hier sinds 2021 geweldige producten met een geweldig team mensen.” Volledig ontzorgen Mede-eigenaar Jacky Wijnen vult aan: “Restaurants, slagerijen en foodstores hebben steeds minder vakspecialisten die zelf nog kunnen garen of koken. Wij bieden een duidelijke toegevoegde waarde doordat onze producten goed van kwaliteit zijn en zo gegaard worden dat iedereen ermee kan werken. In een tijd dat er steeds minder chef-koks zijn, is dit één van onze onderscheidende krachten. Peter zag vijf jaar geleden de foodmarkt al veranderen en haakte hierop in door Intermezzo Meat te beginnen. Inmiddels hebben we 35 convenienceproducten voor de topindustrie, waar iedereen in de keuken mee kan werken. De producten zijn ook ideaal voor kwaliteitsslagers met een mooie winkel.” Bij een hoogwaardige productkwaliteit hoort ook een vleesbedrijf die dit uitstraalt, vindt Wijnen. “Wij krijgen continu complimenten over hoe strak, professioneel en netjes er alles uitziet in onze productieruimtes. Daarnaast hebben we flink geïnvesteerd in ons personeel. We werken met winstdeling en onze mensen mogen meedenken over nieuwe producten. Iedereen weet bij ons waarvoor hij het doet. Wij geloven in die manier van werken.” Kleinhout onderstreept: “Het pand was volledig gedateerd en moest volledig verbouwd worden. Niet alleen de buitenkant is onder handen genomen, maar ook binnen is alles gemoderniseerd. Wij ontvangen hier veel klanten. Dan moet je productie hygiënisch zijn en alles er gelikt uitzien.” Samen succesvol zijn Een betrouwbare partner die de machines levert om (nieuwe) producten te maken, is volgens Kleinhout een pré om succesvol te kunnen zijn. “We hebben een chef-kok in dienst, die zich bezighoudt met productontwikkeling. Soms omdat wij zien dat de markt er behoefte aan heeft, maar andere keren ontwikkelen we een nieuw product op verzoek van een klant. Om lekkere producten ook schaalbaar voor productie te kunnen maken, is het prettig om samen te kunnen werken met een leverancier van machines die dan precies weet wat er nodig is”, legt Kleinhout uit. “Toen ik met Intermezzo begon, heb ik ervoor gekozen om de kosten voor de baten uit te laten gaan, en heb meteen goede, nieuwe machines aangeschaft. Alle machines die we hebben, gebruiken we. En op basis van de volumes die we van tevoren hadden verwacht. Er staat een kooklijn, met kookapparatuur, -ketels, een tumbler en een verpakkingslijn. Door de groei die we hebben doorgemaakt, zijn er daarna nog wat machines bijgekomen, zoals een wolf, een ontvlies- en blokjessnijmachine, een vuller, een grotere ketel plus een extra dieptrekker. Hierdoor staat er een stevig bedrijf.” Stephen van Uhm spreekt van ‘een echt partnerschap’. “Het project dat we bij Intermezzo hebben gerealiseerd, vanaf scratch, is natuurlijk heel gaaf.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4