Meat&Co nr3-2023 Online

MEAT&CO NR 3 2023 3 ... Vaktijdschrift voor de vlees- en eiwitverwerkende industrie Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen, The Netherlands Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.meat-co.nl Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Martijn Schwillens (hoofdredacteur) m.schwillens@gpmedia.nl Koen Fens (redacteur) k.fens@gpmedia.nl Sales: GPmedia BV Gerdo van de Peppel (verkoopleider) g.peppel@gpmedia.nl Emiel Bruning (Media-adviseur) e.bruning@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uitgevoerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamer van Koophandel. Vaktijdschrift Meat&Co heeft het HOI Keurmerk. Dit betekent dat de oplage is gegarandeerd en gecontroleerd. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Per jaar € 42,- Losse verkoop € 10,50 Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: GPmedia BV Telefoon: +31 (0)24 3 246146 Internet: www.gpmedia.nl Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2023 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Meat&Co besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. Colofon en De Visie Tweemaandelijks Vaktijdschrift - Erkenningsnummer (P708169) Vak t i j ds ch r i f t voo r de t o t a l e v l ee s - en e iwi t ve rwe r kende i ndus t r i e | J un i 202 3 | 1 8 e j aa r gang no . 3 Special PLANTBASED & VEGAN COVERSTORY D.I. Koeltechniek verzorgt complete installatie voor Hillco Poeliersbedrijf Omdat onze uitgeverij vaktijdschrift Meat & Co pas in 2018 heeft overgenomen, kan ik helaas niet nagaan of de oprichters er achttien jaar geleden al rekening mee hielden dat de vleesverwerkende industrie in Nederland en Vlaanderen een eiwittransitie zou ondergaan. Maar door te kiezen voor een naam waarbij & Co prominent de cover van het blad siert, lijkt er toch sprake te zijn geweest van een enige profetische kennis. Wie enkel en alleen naar de huidige marktontwikkelingen kijkt (Nederlanders eten netto nog net zoveel kilo’s vlees en vleeswaren als enkele jaren geleden, terwijl het aanbod in het vegaschap in supermarkten kleiner wordt), zou denken dat de toekomst voor plantbased en vega(n) producten weinig rooskleurig is. In werkelijkheid lijken alternatieve eiwitten echter alleen pas op de plaats te maken om daarna een vlucht naar voren te nemen. De eiwittransitie is aan de gang, maar door een gebrek aan vreemd (internationaal) kapitaal drogen startups wat op. De markt is nu aan de bekendere merken en fabrikanten. Dat is niet erg. De tijd van uitproberen is na jaren vol (matige) productlanceringen voorbij. Concessies op bite, smaak en structuur worden niet langer gepikt. De kwaliteit moet gelijkwaardig zijn aan ‘echt’ vlees om met name de flexitariër te blijven verleiden om regelmatig voor plantbased alternatieven te kiezen. In de Verenigde Staten is bij een gebrek aan kwaliteit de consument (tijdelijk?) afgehaakt. In Europa en Azië is de vraag daarentegen nog steeds groeiende. In de EU wordt deze groei mede gevoed door Europese regelgeving en subsidies. Nederland gidsland Gelukkig is Nederland een gidsland als het aankomt op plantaardige vleesvervangers. Kweekvlees, plantbased, vegan, paddenstoelen en nieuwe soorten proteïnen: ze vonden allemaal hun oorsprong in een Nederlandse kwekerij, laboratorium of vleesfabriek. Vleesfabriek? Jazeker, de innovatie op het gebied van plantbased wordt voor een groot deel voortgetrokken door de bekendere A-merken in de vleesverwerkende industrie en retailers die hun eigen merk vleesvervangers willen upgraden. Oók zij geloven in ‘& Co’. Omdat wij als vaktijdschrift voor de totale vlees- én eiwitverwerkende industrie onze lezers meer inzicht wilden geven in alle ontwikkelingen op dit vlak, is de redactie de afgelopen periode grondig in de eiwittransitie gedoken. Het resultaat daarvan leest u in de special ‘Plantbased & Vegan’ (vanaf pagina 29). Verder besteden we in deze derde uitgave van Meat & Co in 2023 extra aandacht aan klimaatbeheersing. De coverstory van D.I. Koeltechniek en ons subcoververhaal over de Ventilex DryGenic® geven onze lezers inzicht in hoe zij het klimaat in hun productiefaciliteit kunnen optimaliseren. En of u nu vlees, plantbased of beiden ontwikkelt, dat maakt dan niet uit. Meat én Co hebben immers allebei de toekomst. Veel leesplezier gewenst. Martijn Schwillens Hoofdredacteur vaktijdschrift Meat&Co m.schwillens@gpmedia.nl CONCESSIES OP BITE, SMAAK EN STRUCTUUR WORDEN NIET LANGER GEPIKT. DE KWALITEIT MOET GELIJKWAARDIG ZIJN AAN ‘ECHT’ VLEES OM FLEXITARIËRS TE VERLEIDEN OM VOOR PLANTBASED ALTERNATIEVEN TE KIEZEN De Visie

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4