Meat&Co nr3-2023 Online

MEAT&CO NR 3 2023 35 Een vleesvervanger, zo stelt productontwikkelaar Igor Oïnk, vergt een andere focus dan traditionele vleesproducten. “Een vegetariër of veganist die voor het schap staat, vergelijkt niet met een vleesproduct. Flexitariërs staan er open voor om minder vlees te eten. Die groep kijkt behalve naar smaak en kwaliteit vooral ook naar de prijs. Juist om die groep te overtuigen, moeten er goede producten zijn. Dat is voor ons de reden geweest om met de zogeheten ‘hardlopers’ te beginnen.” Mulder vult aan: “Je hebt een minimaal volume nodig om rendabel te kunnen produceren en vanuit daar innovatie op gang te brengen. Retailers snappen dat heel goed. We zien inmiddels dat steeds meer supermarktketens hun aanbod verkleinen. Minder vleesvervangers, maar wél beter. Dat is voor alle partijen het beste, want het verhoogt de rotatiesnelheid in het schap.” Productontwikkeling The Blue Butcher heeft zijn productiefaciliteit in Son. Voor het vormen, extruderen en verwerken van het plantaardige deeg, vertrouwt Van Loon Group op de machines van Vemag. “Vanuit de ideeën die wij hebben, is een mooie synergie ontstaan. De ontwikkeling van nieuwe plantbased producten komt vanuit twee kanten”, vervolgt Oïnk. Erik van Roekel van Vemag Nederland legt uit: “Wij zijn veel meer dan een aanbieder van sec roestvrijstalen machines. Zowel Vemag Nederland als Vemag Duitsland, met een expertise- en testcentrum in de buurt van Bremen, heeft productspecialisten in dienst die graag meedenken over plantbased producten. Er kan vaak veel meer dan producenten denken. Het vergt andere voorbereidingsstappen, maar met onze machines kun je alle kanten op. Onze machines bieden vaak vier of vijf verschillende toepassingen. Zodoende houden we bij Vemag regelmatig brainstromsessies of werken we samen aan unieke plantaardige producten. Denk bijvoorbeeld aan bacon, steak of calamariringen. Als The Blue Butcher een nieuw product wil ontwikkelen of testen wil doen voordat ze gaan opschalen, dan gaan we met de klant naar Duitsland of dan laten we een aantal machines bij de klanten op locatie plaatsen) en gaan we testen. Wij geloven in partnership.” Mulder geeft aan dat een betrouwbare en ervaren machinefabrikant een must is voor de productontwikkeling. “Wij zijn continu bezig om onze bestaande productrange te verbeteren”, benadrukt hij. “Minder vet, lager in zout, geen suikers, geen smaakversterkers et cetera. Naargelang smaakbehoefte en de wens van onze afnemers waarvoor we private label produceren, moeten wijzigingen worden aangebracht aan de receptuur en samenstelling. Smaak, structuur en bite zijn elementen die heel nauw komen bij vleesvervangers. Dan is het fijn om te weten dat je erop kunt rekenen dat Vemag bijpassend advies kan geven over hoe hun machines ingezet kunnen worden om het gewenste eindproduct te realiseren.” Groot voordeel Dat juist Van Loon Group, als traditionele vleesproducent, vleesvervangers produceert, is volgens Krijnen een groot voordeel. “Alles wat we willen, kunnen en mogen met vlees, kunnen we toepassen op onze vegetarische producten. Alle expertise en ervaring qua produceren, garen en marineren neem je mee in de productontwikkeling. Als Van Loon Group ben je nu eenmaal veel beter uitgerust dan een startup, die het hele proces nog moet leren.” Het is deze slagkracht waarmee Van Loon Group de toekomst vol vertrouwen tegemoet ziet. Een toekomst waarin doortastendheid van belang is, weet Mulder. “Vleesvervangers verdwijnen per definitie niet. Het zal altijd blijven groeien, simpelweg omdat de groep traditionele vleeseters kleiner wordt. Ondertussen is er echter een enorme concurrentiestrijd gaande. In Amerika zijn producenten die de fabriek voor plantbased producten hebben stopgezet omdat de vraag in de Verenigde Staten stabiliseert en zelfs afneemt. Er zal een schifting plaatsvinden”, voorspelt hij. Krijnen maakt de vergelijking met alcoholvrij bier en Cola Light. “Bij de introductie van die producten gruwelde mensen ervan. Youp van ’t Hek maakte er zelfs een sketch over. Maar inmiddels is een 0,0-biertje niet meer weg te denken. Daar is echter wel dertig jaar overheen gegaan. De groep consumenten die plantbased accepteert, wordt steeds groter. Daarbij werkt het overheidsbeleid ook nog eens in het voordeel van vleesalternatieven. Bij nuggets is het verschil tussen dierlijk en plantaardig al niet meer te proeven. Waarom zou je dan nog nuggets van kip willen aanbieden? De toekomst voor plantbased ziet er goed uit.” Leergeld is betaald Dat de verkoop van alternatieven stagneert, ziet Krijnen vooral als ‘een tijdelijke ontwikkeling’. “De consument heeft altijd gelijk, dus elk product moet uiteindelijk smakelijk zijn. Dat is de belangrijkste reden dat consumenten in Amerika zijn afgehaakt. Maar de markt daar is heel anders dan de WestEuropese markt. Natuurlijk moet het ook bij ons smakelijk zijn, maar hier komen meerdere aspecten bij elkaar. De gezondheidseisen liggen veel hoger, net als de duurzaamheidsdoelen. Bovendien kent Amerika een hele stevige vleeslobby. Die is in Europe vele malen kleiner. En alles wat de consument wil, een lekker product, kunnen wij hier realiseren zonder in te boeten op die andere zaken.” Mulder besluit: “Wij hanteren voor The Blue Butcher dezelfde filosofie als bij vlees: First Time Right! Wij brengen het pas op de markt als het goed is. De retail heeft door de jaren heen zijn leergeld betaald, dus uiteindelijk zullen alleen de smakelijke vleesvervangers overblijven in het schap. En dat is in ons voordeel.” Meer informatie: Van Loon Group | Tel. +31 (0)499-37 88 31 | www.thebluebutcher.com Vemag NL | Tel. +31 (0)412-640 858 | info@vemag.nl | www.vemag.nl HET PRIJSNIVEAU VAN PLANTBASED LIGT WAT HOGER DAN VAN TRADITIONELE VLEESPRODUCTEN. DAN MOET DE SMAAK DUS GOED ZIJN

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4