Meat&Co nr3-2023 Online

MEAT&CO NR 3 2023 39 Directeur Rieks Smook “De koe heeft een stikstofefficiëntie van maximaal dertig procent. Dat betekent dat dertig procent van de eiwitten wordt omgezet in melk en vlees. Zeventig procent komt dus in de mest terecht. Wij halen vijftig procent van het eiwit uit het gras, waarna het overige ontsloten gras gebruikt wordt als ruwvoer voor koeien. Met het ontsloten gras produceert de koe tot wel dertig procent minder stikstof. Dit is waar de magie plaatsvindt in ons proces. Het ontsloten gras is de duurzame variant van het originele gras. Je kan het originele gras niet volledig vervangen door ontsloten gras, maar wel tot zestig procent. De productie van melk en vlees blijft daarmee gelijk. We hebben daarmee goud in handen. Het zijn klinkende duurzaamheidscijfers die we behalen, ook op basis van wetenschappelijk onderzoek.” Humane toepassingen Op dit moment richt Grassa zich op de optimalisatie van de productie van het ontsloten gras en eiwit. “We willen volgend jaar op verschillende plekken in het land dicht bij de boeren persunits neerzetten. Een loonwerker regelt dan de logistiek van de grasverwerking. Het is de bedoeling dat we de raffinage van het grassap op een centrale plek plaatsen. In 2026 kunnen we deze gebruiken. De raffinage kan dan al producten voor humane toepassingen produceren, maar voor de consumptie moet eerst een novel food proces doorlopen worden. Dat duurt een paar jaar. Wij zijn ervan overtuigd dat die goedkeuring er komt en dat het Grassa-proces een nieuwe schakel wordt in de voedselketen. Als je vijftig procent meer voedsel kan halen uit gras en je daarmee het alternatief voor soja in handen hebt, ben je gek als je daar niks mee doet.” LU-koekje Het verhaal van Grassa zorgt ervoor dat de stikstofdoelen worden behaald, zonder dat de veestapel hoeft te krimpen, zo beweert Smook. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. “Aah, die hoor ik vaker”, besluit hij. “Dat is een perceptie waar we tegenop moeten boksen. En toch is het wel zo simpel als hoe ik het uitleg. We moeten de melkveehouder ervan overtuigen dat hij ontsloten gras gaat voeren en daar net zoveel melk mee kan produceren. Dat gaat ons lukken, want voor de melkveehouder is het een verdienmodel, omdat hij de leverancier is van het gras. Hij is de eigenaar van het systeem. En daarmee ook nog duurzaam bezig. Ik vergelijk ons proces altijd met die koekjes van LU waar een enorme plakkaat chocola op zit. De boer geeft ons een koekje, wij halen de chocola eraf en geven het koekje terug. De chocola zetten we in waar die meer toegevoegde waarde heeft. Oftewel: we halen de overvloed – die misschien wel lekker, maar niet functioneel is – eraf en geven de voedingswaarden terug. Dat is exact hoe Grassa werkt met gras.” Meer informatie: Grassa Tel. +31 (0)6 55 23 66 53 | info@grassa.nl | www.grassa.nl

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4