Meat&Co nr3-2023 Online

MEAT&CO NR 3 2023 38 ‘GRASSA ZORGT ERVOOR DAT JE 50 PROCENT MEER VOEDSEL VAN EEN HECTARE GRAS HAALT’ Eiwit uit gras inzetten als sojavervanger en meteen de hoeveelheid stikstof drastisch reduceren. Daar zet Grassa op in. Het productiebedrijf uit Afferden lijkt met haar unieke model goud in handen te hebben. “We helpen de melkveehouderij om duurzamer te worden en additioneel brengen we een plantaardige eiwitstroom op gang”, stelt directeur Rieks Smook van Grassa. Grassa bestaat sinds 2014. Het Noord-Limburgse bedrijf was lang een onderzoeksorganisatie, opgericht door emeritus hoogleraar Johan Sanders van de Wageningen University. Beter bekend als de stikstofprofessor van D66. Hij liet een nieuw geluid horen binnen de partij en vond dat het ook anders kon dan simpelweg de veestapel halveren. In 2018 hebben drie grote partijen als aandeelhouder in Grassa geïnvesteerd, waarna Rieks Smook een paar jaar later directeur werd van de startup. “We richten ons op het vergeten voedsel dat in Nederland wordt geproduceerd”, vertelt Smook, die hiervoor twintig jaar in de financiële dienstverlening werkte en naar eigen zeggen een paar jaar geleden ‘het licht zag’. “Wat bedoel ik daarmee? Bladmateriaal. In de traditionele landbouw oogsten we uit zaden en peulvruchten, de opslagplaatsen van voedingsstoffen van de plant. Maar voedsel wordt daadwerkelijk geproduceerd in het blad. Grassa heeft een technologie ontwikkeld om uit bladmateriaal belangrijke voedingsstoffen te winnen. Daarbij focussen we ons in eerste instantie op het bladmateriaal waaruit Nederland voor een derde bestaat: gras. Het oogstseizoen van gras duurt zo’n acht maanden, dus kan je het proces heel lang inzetten. Bovendien bevat gras veel voedingswaarden.” Persen, verhitten en filteren Het proces van Grassa bestaat simpel gezegd uit het persen, verhitten en filteren van gras. “Uit het gras halen we eiwitten, suikers, mineralen en vezels”, gaat Smook verder. “De eiwitten zijn geschikt voor mensen en dieren. Daarmee maken we een einde aan het eeuwenoude alleenrecht van herkauwers op gras als gouden eiwitbron. Het witte gedeelte van het graseiwit is rubisco. Dit is de holy grail onder de plantaardige eiwitten. Het lijkt het meeste op het dierlijke eiwit en heeft allerlei functionele mogelijkheden, zoals kloppen, gellen en verbinden. Dat kan met veel andere plantaardige eiwitten niet. Het groene gedeelte van het graseiwit is de perfecte vervanger van importsoja, wat een van de grootste veroorzakers is van het stikstofprobleem. Als je een sojavervanger van eigen bodem kan maken, los je daar veel problemen mee op. Het is niet de vraag óf soja in de ban wordt gedaan, maar wannéér.” Productie melk en vlees blijft gelijk Een van de problemen is volgens Smook dat een te grote hoeveelheid van de overvloed van voedingsstoffen in het gras door de koe wordt omgezet in mest. SPECIAL: PLANTBASED & VEGAN

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4