Meat&Co nr3-2023 Online

MEAT&CO NR 3 2023 43 Groeiende behoefte Rival Foods heeft met enkele partijen (waaronder GFI en ProVeg) marktonderzoek gedaan en stelt dat consumenten ervoor openstaan om minder vlees te eten. “Het aantal flexitariërs neemt toe en er is een bereidheid onder consumenten om minder vlees te eten. Tegelijkertijd geven zij aan dat lastig te vinden omdat goede alternatieven ontbreken”, vertelt Dekkers. “De productkwaliteit is niet goed genoeg. Daarop zijn wij de uitdaging aangegaan op producten te ontwikkelen die qua mondgevoel overeenkomen met de hele spiervleesvarianten. Verschillende typen consumenten zaten in ons testpanel en juist qua sensorische eigenschappen scoorden onze plantbased producten uitstekend”, weet ze. “Onze bedrijfsnaam is niet toevallig Rival Foods. Wij willen rivaliseren met een dierlijk product. Wij geloven daarin. Voor vlees zal altijd een plekje in de keten blijven, maar de manier waarom we vlees aan het produceren zijn, is niet houdbaar. De uitdagingen op het gebied van uitstoot van broeikassen, stikstof, dierenwelzijn et cetera zijn te groot, zeker in combinatie met een groeiende wereldbevolking. Dat vraagt om een nieuwe ratio dierlijk/plantaardig. Dus moet je goede producten ontwikkelen, die in smaak, sappigheid en structuur vergelijkbaar of zelfs beter zijn.” Geen concessies De receptuur en het productieproces van Rival Foods blijven geheim. Wel wil Dekkers een tipje van de sluier oplichten qua ingrediënten. “We hebben gekozen voor een breed scala aan plantaardige eiwitten, zoals soja, erwten en tarwe. Maar we gebruiken ook tuinbonen, zonnebloem en raapzaad. Het belangrijkste ingrediënt is water om de spiervezels na te bootsen en sappigheid te creëren. Ook gebruiken we natuurlijke smaak- en kleurstoffen en voegen we wat kruiden en specerijen toe voor smaak. Ook zijn onze producten volledig vrij van toegevoegde verzadigde vetten en E-nummers. En zeker ten opzichte van vleesvervangers gebruiken we minder zout. Het totaalpakket van ingrediënten en ons unieke productieproces zorgen ervoor dat we een kippenborstfilet en varkenshaas goed kunnen re-creëren. Een eerlijke keuze, transparant, clean label, net zo gezond en een zegen voor dierenwelzijn.” Tijdens de recente vakbeurs IFE in Londen presenteerde Rival Foods hun producten aan een internationaal (professioneel) publiek. “Er werd enorm enthousiast gereageerd op onze producten”, herinnert Breel. “Vanwege de lange vezels, de bite en smaak hoorden we van mensen dat ze anders gingen denken over plantbased. Een veelgehoorde reactie was: ‘Het is dus wél mogelijk.’ Juist in de horeca is er veel scepsis over plantbased. Maar mensen die het eenmaal geproefd hebben, zijn in één klap overtuigd. Daarbij wordt het ook nog eens enorm gewaardeerd dat het een eerlijk product is.” Toegankelijker maken Hij vervolgt: “Wij roepen ook niet dat consumenten afscheid hoeven te nemen van dierlijk, maar om óók plantaardig te gaan eten. Wat is er nou mooier voor restaurants en slagerijen om producten dierlijk én plantaardig op dezelfde manier te kunnen aanbieden? Simpelweg omdat de smaakervaring bij een plantbased sparerib of kipfilet dezelfde is als bij de dierlijke variant. Zodoende hoef je niet anders te gaan koken of een compromis te sluiten. Plantaardig heeft op dit moment slechts 3% marktaandeel van de totale vleesmarkt. Het is nu ook nog duurder, maar de prijzen van vlees zullen vanwege een andere manier van produceren en een afnemende veestapel in de toekomst gaan stijgen. En omdat het volume van onze productie juist zal toenemen, zal de prijs van onze plantbased producten die van dierlijk vlees gaan benaderen. Daarmee wordt Rival Foods dus toegankelijker voor consumenten. Het belangrijkste is vooral de kwaliteit. Als die goed is, dan is de bereidheid om meer te betalen ook groter. Wij verkopen onze producten direct aan chef-koks, slagers, viswinkels en poeliers, maar we zullen op termijn tevens bij groothandels komen te liggen.” Meer informatie: Rival Foods Tel. +31 (0) 85 130 46 90 | sales@rival-foods.com | www.rival-foods.com ONZE BEDRIJFSNAAM IS NIET TOEVALLIG RIVAL FOODS. WIJ WILLEN RIVALISEREN MET EEN DIERLIJK PRODUCT. DIT KUNNEN WIJ NU BIEDEN

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4