Meat&Co nr3-2023 Online

MEAT&CO NR 3 2023 45 Het is mede daarom dat Giezen niets ziet in jaartallen of scenario’s waarbij vlees in zekere mate vervangen moet zijn door plantaardige alternatieven. “Wij zijn heel tevreden over de marktontwikkeling. Er zijn altijd demografische verschillen en factoren. De oorlog in Oekraïne, een ongekende inflatie en de prijs van producten heeft de verkoop van plantbased vleesvervangers in Nederland wat gestagneerd, maar wij kijken niet naar Nederland alleen. Wij maken ons geen zorgen, juist omdat wij vol inzetten op kwaliteit. Dat is het belangrijkste goed dat we hebben. De afgelopen jaren zijn we jaarlijks gemiddeld met 50 procent gegroeid, maar wij werken met allerlei verschillende scenario’s, uiteenlopend van 20 tot 100 procent groei per jaar. Daarbij staat vast dat we de vraag goed kunnen behappen, en tegelijkertijd de kwaliteit borgen. Zodra de productie straks is uitgebreid, kunnen we ons weer verder richten op innovatie, want die is er door de forse groei de laatste jaren soms wat bij ingeschoten.” Basisverhaal De afgelopen jaren schoten startups als paddenstoelen uit de grond. Giezen ziet dat retailers kritisch kijken naar ruimte in het schap. “Discounters hebben beperkte schapruimte en kiezen voor een beperkt aantal producten met een hogere rotatie. Maar ook de andere ketens zetten nu in op meer kwaliteit en minder kwantiteit. Nederland en Duitsland zijn volwassen markten op het gebied van plantbased, dus dat retailers én merken gaan differentiëren, is logisch. Maar ook in Oost-Europa zien we bijvoorbeeld de vraag fors toenemen. De gemiddelde besteding is daar lager dan in het westen, maar de hoeveelheid in absolute aantallen stijgt enorm.” Giezen stelt dat ‘het basisverhaal van Ojah altijd goed is geweest’. “Water, sojaeiwit en kruiding of marinade vormen ons vertrekpunt. Onze producten hebben een natuurlijke, kipachtige structuur. Dat is een eigenschap die soja-eiwit bijna van zichzelf heeft. Daarnaast zijn we bezig met de doorontwikkeling van onze ‘Heppi Ribs’ op basis van erwteneiwit, dat zorgt voor een meer kortvezelige structuur waardoor je al snel de associatie met varkens-of rundvlees hebt. Bovendien zijn onze producten clean label. De Heppi ribs worden nu alleen nog in restaurants verkocht. Door de uitbreiding kunnen we de productie daarvan nu gelukkig ook gaan opschalen. Door de jaren heen hebben we enorm veel geïnvesteerd in schaalbaarheid. Goede volumes, zodat ook de prijs betaalbaar blijft.” Marketing & Communications Manager Klaartje Hilhorst vult aan: “Zelfs met de grote volumes die we draaien, kunnen we de hoge kwaliteit constant houden en tegelijkertijd gericht inspelen op specifieke vragen vanuit klanten uit de verschillende regio’s. In Duitsland willen ze bijvoorbeeld kipstukjes die malser en zachter zijn dan in Nederland. Zoals ook de markt in het Verenigd Koninkrijk net weer wat andere behoeften heeft. En andersom gebeurt soms ook. Dat we worden verrast door smaken in Spanje of Italië en dat we die dan integreren in nieuwe producten voor de Nederlandse of Britse markt.” Toekomst De toekomst voor vleesvervangers is goed, voorspelt Giezen. “Mensen die bewust niet of minder vleeseten zijn natuurlijk niet weg en nieuwe generaties kijken sowieso al heel anders naar eten. Over vijftig of 100 jaar zal door iedereen op een andere manier gekeken worden naar de manier waarop we eiwitten produceren en consumeren. Tot die tijd is het van belang om mensen te verleiden om een uitstapje naar plantbased te maken. Het probleem is dat er ook producten van een mindere kwaliteit in het schap liggen. De kwaliteit moet omhoog. Veel voedingsmiddelenfabrikanten dachten in het verleden te vaak: ik zet een Extruder neer en gaan… Maar de technologie op de juiste wijze toepassen is heel lastig. Wij leiden ons mensen gericht op. Als je 24/7 wilt draaien, dan heb je goede medewerkers nodig. Daarnaast bewaakt de afdeling kwaliteit of onze producten voldoen aan alle eisen en we voeren onafhankelijke consumenten smaaktesten uit. De gehele sector is er overigens bij gebaat dat de standaard verbetert. De consument die een vleesvervanger koopt, mag niet teleurgesteld worden”, vindt hij. “Consumenten kijken kritischer naar de impact van producten op klimaat en dierenwelzijn, maar ook het gezondheidsaspect wordt steeds belangrijker. Daarom gaan wij er prat op dat onze producten NutriScore A hebben. Additieven, te lange declaraties en allergenen willen wij niet! Zodoende ook clean label. Veel vleesvervangers bevatten tarwe of ei-eiwit. De onze niet.” CEO Frank Giezen ALS HET PLANTAARDIGE ALTERNATIEF NET ZO GOED IS ALS HET DIERLIJKE PRODUCT, DAN ZIJN MENSEN EERDER BEREID OM EEN KEER EEN STUKJE VLEES TE LATEN STAAN. OOK ZONDER NEGATIEVE FRAMING VAN DE VEE- EN VLEESINDUSTRIE De markt voor vleesvervangers is ook er niet bij gebaat om de vleessector ‘negatief te framen’. “Mensen die uit principe helemaal geen vleeseten, die zijn niet op zoek naar een vleesvervanger maar een goed niet-dierlijk en toch eiwitrijk voedselproduct. Nog belangrijker is echter de grote groep van flexitariërs. Die overtuig je door kwaliteit; een smakelijk en voedzaam product en een eerlijk verhaal. In de media wordt vaak onterecht verteld dat het regenwoud wordt gekapt voor soja voor plantbased voedsel. Maar alle soja die wij bijvoorbeeld gebruiken, is afkomstig uit Europa (Donau Soja GmbH). Transparantie over hoe producten worden geproduceerd is dus key. Wij communiceren eerlijk met onze klanten, die vervolgens de juiste informatie kunnen brengen naar de consument. Wij helpen ze graag met de juiste informatie om dit verhaal te kunnen vertellen”, zegt Giezen. “Wij hebben ook mensen bij ons werken die graag een stukje vlees eten. Mede door de pandemie is gezondheid, naast milieu en dierenwelzijn een steeds belangrijker aspect geworden. Voor flexitariërs zijn er drie belangrijke drijfveren: structuur, smaak en bite. Zij zoeken een product dat op ‘echt’ lijkt. Onze kipstukjes kun je bereiden zoals je kip bereid; los of als onderdeel van een maaltijd. Als het plantaardige alternatief net zo goed is als het dierlijke product, dan zijn mensen eerder bereid om een keer een stukje vlees te laten staan. . Ook zonder negatieve framing van de vee- en vleesindustrie.” Meer informatie: Ojah | Tel. +31 (0)85-902 02 40 | info@ojah.nl | www.ojah.nl

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4