Meat&Co nr4-2021 Online

m e a t & c o n r 4 2 0 2 1 3 C o l o f o n e n D e V i s i e De zomermaanden vormen in uitgeversland traditiegetrouw de periode dat je als redacteur iets minder wordt geleefd door de waan van de dag of een werkweek volgepland staat met allerlei afspraken. Ik gebruik zelf deze tijd van het jaar altijd om wat afspraken in te plannen met directeuren, CEO’s en andere ondernemers in de vleessector om eens aan te horen wat er speelt, met welke uitdagingen zij te maken hebben en hoe zij zich aanpassen in een constant wisselend speelveld van nieuwe regelgeving en (plantaardige) innovaties. Wat vrijwel alle ondernemers bindt, is het vermogen om snel te schakelen. Dat je als directeur of manager moet kunnen schaken op meerdere borden, is inmiddels een gevraagde vaardigheid die bij elke vacature in onze sector wordt vermeld. Wat vaak onderbelicht blijft, is dat de innovatiedrang en het investeringsvermogen van de Nederlandse en Vlaamse vlees- en eiwitverwerkende industrie groot zijn. Liever wordt de focus van conventionele media gelegd op een enkele misstand in plaats van op het gegeven dat vleesverwerkers, slachthuizen en foodfabrikanten inspelen op het feit dat (goed) personeel moeilijk te vinden is en zij daardoor het gehele productieproces zoveel mogelijk automatiseren. Wist u dat ‘Made in The Netherlands’ en ‘Made in Belgium’ een keurmerk zijn geworden waar ze in Brazilië, de Verenigde Staten en China en zelfs in grote delen van Europa jaloers naar kijken? Vast wel, maar gelezen in de krant of gezien op het nieuws heeft u het ongetwijfeld niet. Natuurlijk draait het om volumes, winstmarges en goed relatiebeheer, maar dan nog heeft elke ondernemer de keuze om een wat meer conservatieve grondhouding aan te nemen of juist de vlucht naar voren te nemen. “Onze investeringen in innovatie, in slagkracht, in samenwerking en in werkgelegenheid: die bijdragen willen wij laten zien. Moeten we laten zien”, zegt directeur Marijke Everts van de VanDrie Group (terecht, red.) in haar interview op pagina 10 en 11 in deze uitgave. Om maar even aan te geven dat óók, of misschien wel juist, de sector zelf aan zet is als het gaat om het tonen waar we goed in zijn. Gelukkig gaan transparantie en innovatie prima samen. Voedingsmiddelenfabrikanten vragen en eisen. Machinebouwers en productontwikkelaars ontwikkelen en maken. Dit samenspel leidt eigenlijk continu tot mooie nieuwe oplossingen die een podium verdienen. Vaktijdschrift Meat & Co werpt zich al meer dan vijftien jaar op als medium dat deze noviteiten samenbrengt, en presenteert aan elke speler die actief is in de vlees- en eiwitverwerkende industrie. Onze special ‘Machines en productielijnen’ in deze uitgave is hier andermaal een mooi voorbeeld van. Veel leesplezier! De Visie “WIST U DAT ‘MADE IN THE NETHERLANDS’ EN ‘MADE IN BELGIUM’ EEN KEURMERK ZIJN GEWORDEN WAAR ZE IN BRAZILIË, AMERIKA EN CHINA EN ZELFS IN GROTE DELEN VAN EUROPA JALOERS NAAR KIJKEN?” Martijn Schwillens Hoofdredacteur vaktijdschrift Meat&Co m.schwillens@gpmedia.nl Vaktijdschrift voor de vlees- en eiwitverwerkende industrie Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen, The Netherlands Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.meat-co.nl Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Martijn Schwillens (hoofdredacteur) m.schwillens@gpmedia.nl Sales: GPmedia BV Gerdo van de Peppel (verkoopleider) g.peppel@gpmedia.nl Emiel Bruning (Media-adviseur) e.bruning@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uitgevoerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamer van Koophandel. Vaktijdschrift Meat&Co heeft het HOI Keurmerk. Dit betekent dat de oplage is gegarandeerd en gecontroleerd. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Per jaar € 42,- Losse verkoop € 10,50 Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: GPmedia BV Telefoon: +31 (0)24 3 246146 Internet: www.gpmedia.nl Fotografie: Maaike van Esch Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2021 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Meat&Co besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. TweemaandelijksVaktijdschrift - Erkenningsnummer (P708169) Vaktijdschrift voor de totale vlees- en eiwitverwerkende industrie| September 2021 | 16e jaargang no. 4 Special MACHINES& PRODUCTIELIJNEN COVERSTORY: SCHMERSAL VEILIGHEIDSOPLOSSINGEN VOOR DE VOEDINGSINDUSTRIE: HET BELANGRIJKSTE IS HYGIËNE

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4