Meat&Co nr 4 2023 online

MEAT&CO NR 4 2023 11 Flexibeler opereren Ludo legt uit: “Toen Alexander aangaf dat ze toe waren aan een tweede gaarlijn, zijn we om de tafel gaan zitten en hebben we gekeken hoe alles het beste ingevuld kon worden. Daarbij keken we niet alleen naar welke oplossingen zij wensten, maar ook naar welke andere producten zij in de toekomst eventueel nog willen ontwikkelen”, benadrukt Ludo. “Retailers en industriële klanten eisen dat fabrikanten altijd dezelfde gewichten en vormen kunnen leveren. Maar elke klant heeft zijn eigen eisen, waar je als producent op wilt kunnen inspelen.” “De nieuwe lijn van GEA moet zodoende flexibel ingezet kunnen worden”, gaat Ludo verder. “Op deze lijn wordt gewerkt met een bandbreedte van 600 millimeter, zodat de input en output van de lijn overal hetzelfde zijn. Voorheen werd er gewerkt met 400 millimeter, wat minder efficiënt is, temeer omdat de oven apart beladen moest worden. Nu wordt het gehele proces, van vormen, coaten en frituren in één rechte lijn gebracht. Naargelang de wensen van de familie Coussens hebben wij uitgelegd wat de mogelijkheden zijn met de nieuwe lijn. Vervolgens hebben we doorverwezen naar een aantal andere producenten in West-Vlaanderen, die graag wilden dienen als referentie voor GEA.” Alexander bevestigt de lezing van Ludo: “Wij hadden natuurlijk al vertrouwen in de naam GEA, maar omdat het voor ons een forse investering is en we verzekerd wilden zijn van de best denkbare oplossing, hebben we informatie ingewonnen bij een aantal klanten die een soortgelijke of dezelfde gaarlijn hadden staan. Daaruit kwam naar voren dat de CookStar de ideale oplossing is voor de producten die wij hier verwerken.” Stappen maken The Farmchix Company is opgedeeld in twee afdelingen: Fresh en Convenience. “Wij verwerken rauwe kip tot allerlei producten, zoals worst, saté, kipburgers, gyros et cetera. Deze leveren wij regionaal uit aan professionele grootverbruikers. We zijn in de convenience-afdeling gespecialiseerd in het garen van producten. We hebben zowel gevormde als niet-gevormde producten, met én zonder bot”, legt Alexander uit. “In 2012 was de vleesindustrie voor ons nog een compleet nieuwe sector. Wij hebben een achtergrond in de bakkerijsector en net als mijn broer heb ik een economische studie afgerond. De eerste jaren hebben we veel moeten leren en productkennis opgebouwd. Gedurende die eerste jaren hebben we daarom verschillende bedrijven in deze sector bezocht. We hadden al snel door dat we een flinke inhaalslag moesten maken. Qua voedselveiligheid, certificering en met name qua automatisering. Om mee te kunnen op de markt en de toekomst van de convenienceafdeling te verzekeren zijn wij zelf stappen gaan maken. Totdat we toe waren aan een extra gaarlijn.” Ludo laat aanvullend weten dat de keuze voor de nieuwe CookStar-frituurlijn mede is voortgekomen uit het feit dat GEA de afgelopen jaren de familie Coussens van advies voorzag waardoor het bedrijf stapsgewijs kon groeien. “Zoals elk bedrijf heeft ook The Farmchix Company te maken met een bepaald budget. Elke keer als Alex een occasion wilde aanschaffen voor een bepaalde toepassing, heb ik hem geholpen. Bijvoorbeeld om te achterhalen wat de historiek van een machine was en ongeacht het merk, zodat hij wist dat hij een goede aankoop deed. Daarbij keken we niet naar een snelle winst voor GEA, maar naar het totaalpakket en het ontzorgen van de klant. Daar is een fijne samenwerking uit voortgekomen. Dus toen zij toe waren aan het automatiseren van het verpakkingsproces, hebben we namens GEA een SmartPacker SX400 (ideaal voor zakken met een gewicht tot 10 kilogram) geplaatst. Die draait hier nu al een aantal jaren naar behoren. The Farmchix Company verwerkt met de SX400, afhankelijk van het zakgewicht, vijftig zakken per minuut.” Alexander: “De producten voor de versafdeling gaan in kratten en de convenienceproducten in kartonnen dozen. Als de CookStar volledige capaciteit gaat draaien, zetten we er een tweede Multihead bij, die de zakkenverpakker en traysealer bedient. Dan sluit het verpakkingsproces ook naadloos aan op de hogere productie. Doordat die wordt verdrievoudigd, kunnen we onze producten nog meer gaan exporteren naar het buitenland.” Betrouwbare servicepartner De service van GEA eindigt niet bij het installeren van de frituurlijn. Ook op het gebied van aftersales wenst de machinebouwer zich op te werpen als een betrouwbare partner die naast de voedingsmiddelenfabrikant staat. “Stilstand in de productie is ongewenst. Doordat wij de CookStar wereldwijd leveren, beschikken we over de juiste data om op basis van historiek te kunnen voorspellen welke onderdelen in de machine het snelste slijten. Door The Farmchix Company gericht te informeren over welke spareparts zij het beste kunnen inkopen, kunnen zij snel verder bij een storing en zelfs stilstand van de lijn voorkomen, omdat onderdelen al vervangen kunnen worden voordat ze stuk gaan.” Alexander besluit: “En in de gevallen dat er zich een calamiteit voordoet, komt er snel iemand aan de deur om het probleem te verhelpen. Dat heeft GEA al bewezen bij de andere machines die we van ze hebben. Dat is voor een producent zoals wij gewoon heel erg fijn!” Meer informatie: GEA | Tel. +31 (0)73 6203 111 (Nederland) Tel. +32 (0)3 304 8800 (België) www.gea.com Alexander Coussens

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4