Meat&Co nr 4 2023 online

MEAT&CO NR 4 2023 39 EIWITTRANSITIE “Laten we slimmer werken en helpen de inflatie op een slimme manier te verslaan. Dat geldt niet alleen voor de worstproductie met coëxtrusie en alginaat, maar bijvoorbeeld ook voor goede bladerdeegvullingen en pekels. Laten we afval verminderen en de opbrengst verhogen, zonder aan kwaliteit in te boeten. Wij van Vaess hebben een boodschap en de oplossing: ‘Doe en denk slim. Kijk niet naar de kosten per kilo. Focus op de integrale systeemkosten.’ Wij willen je daarbij helpen om te slagen.” ‘Experience the power…’ Daarom voert Vaess momenteel campagne om zijn alginaattechnologie onder de aandacht te brengen bij producenten en retailers. De campagne heet: ‘Experience the power of our alginate solutions!’ Coen van Oorschot vervolgt: “We lopen voorop als het om alginaat gaat. Bij Vaess begrijpen we echt alles van alginaatgel en worst. Al 76 jaar werken wij aan worst. Wij weten alles van alginaat en binding. Alginaat als grondstof is een vak dat wij beheersen. We weten hoe we een alginaat-omhulsel moeten laten knappen en hoe we collageen-omhulsels kunnen vervangen door alginaat-omhulsels. We weten hoe we (verzadigd) vet kunnen vervangen of verminderen door het gebruik van alginaat. Bovendien weten we op te schalen naar supersnelle coëxtrusielijnen en kosten te besparen. We kijken naar het hele proces en onze technische specialisten aan de lijn zijn betrokken en blijven tot alles draait.” ‘DOE EN DENK SLIM. KIJK NIET NAAR KOSTEN PER KILO MAAR FOCUS OP SYSTEEMKOSTEN’ “Britse detailhandelsmarkten onder druk door stijgende voedselprijzen.” Verschillende media hebben er onlangs over gepubliceerd: er is een enorme druk op de kosten in de hele voedselwaardeketen. En vanuit de retail sijpelt het door de hele waardeketen. Van voedselproducenten gaat het naar voedselingrediënten. “We weten allemaal dat dit het systeem onder druk zal zetten. Het resultaat is een race naar de bodem. Wij als Vaess vinden dat dit het moment is om niet alleen naar de kosten per kilogram te kijken”, benadrukt directeur Coen van Oorschot van Vaess. Toegevoerde waarde creëren “Ons R&D-team helpt je direct als je iets nodig hebt dat technisch gerelateerd is aan vlees, worst of vegan. Ons doel is om kennis te delen en toegevoegde waarde te creëren voor onze klanten. Door samen te werken en het proces af te ronden. Wij geloven dat het maken van gel een vak op zich is dat we tot in de puntjes beheersen. Want de gevolgen van een fout kunnen enorm zijn. Een gel maken is niet iets wat je erbij doet. Omdat we gel maken kunnen we innoveren. Het runnen van Coex is bijvoorbeeld gebaseerd op hoge doorvoer. Onze engineers ontwikkelen een maatwerk product en gel en helpen mensen feilloos te werken, met als resultaat kwaliteits- en procesverbetering en lagere kosten.” WE WETEN HOE WE (VERZADIGD) VET KUNNEN VERVANGEN OF VERMINDEREN DOOR HET GEBRUIK VAN ALGINAAT. BOVENDIEN WETEN WE OP TE SCHALEN NAAR SUPERSNELLE COËXTRUSIELIJNEN EN KOSTEN TE BESPAREN “Neem bijvoorbeeld onze AgerGel-darmtechnologie op basis van alginaat. We ontwikkelden VascoPrime, een gepatenteerde primer voor plantaardige worsten die voorkomt dat de darm loskomt van de worst. Wat VascoPrime zo uniek maakt, is dat het stabiel is tijdens het koken zonder verlies van structuur en smaak. Zelfs een kookproces in twee stappen is mogelijk. VascoPrime is soja- en palmolievrij, vetarm en 100% vegan”, verduidelijkt Van Oorschot. “Laat ik een goed voorbeeld geven van onze expertise en werkwijze. Eén van onze klanten concludeerde dat het omhulsel van hun worst geen lekkere bite gaf en uit klantonderzoek bleek dat het product niet zo goed presteerde als de producten van sommige concurrenten op de markt. Ze hadden binnen vijf dagen een oplossing nodig. We hebben deze kans gretig aangegrepen en door samen met onze klant aan het bindsysteem en de juiste alginaat gel te werken, werd binnen de afgesproken tijd een passende oplossing bedacht. De verbetering van het eindproduct dat voldeed aan de verwachtingen en eisen van de consument resulteerde in een omzetstijging voor onze klant.” Meer informatie: Vaess | Tel. +31 (0)570-500 840 hello@vaess.com | www.vaess.com/alginate

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4