Meat&Co nr 4 2023 online

succesvol in, want we hebben een lange lijst met mensen die al langer dan 25 jaar voor Vemag werken. Onlangs hebben we zelfs nog het 50-jarig jubileum van een medewerker gevierd.” In een tijd dat voedsel steeds duurder wordt, biedt Vemag haar personeel tevens de mogelijkheid om voor een paar euro een warme maaltijd te nuttigen in de bedrijfskantine. Ook op die manier draagt het bedrijf bij aan goed werkgeverschap en de gezondheid van honderden medewerkers. ‘Volledige ondersteuning’ Het is in het Kundencenter, oftewel het klant- en testcentrum, dat de redactie van vaktijdschrift Meat & Co wordt ontvangen door Erik van Roekel en Ralf Lemmerling van Vemag.nl, dat sinds een jaar of vijftien de officiële vertegenwoordiging van het Duitse merk is in Nederland. “Heel veel vleesverwerkers en voedingsmiddelenfabrikanten zijn bekend met ons bedrijf in Nederland. Maar als dochteronderneming van Vemag Duitsland is het wel eens goed om te laten zien hoe groot het bedrijf eigenlijk is. Wij verkopen niet alleen oplossingen, maar helpen klanten ook met hun productontwikkeling”, vertelt Lemmerling. “Wij zijn in Nederland groot geworden binnen de vleesverwerkende industrie, maar net als in Duitsland beschikken we in eigen land over jarenlange expertise en mensen die gespecialiseerd zijn in toepassingen voor de diverse branches.” Van Roekel geeft aan ‘erg blij te zijn met de support, volledige ondersteuning en de vele mogelijkheden om te testen’ in Verden. “Het is heel fijn om op een paar uur rijden van Nederland een volledige productie na te kunnen bootsen. Bovendien beschikt ons testcentrum over de juiste certificering, zodat producenten het testproduct kunnen meenemen om weg te zetten bij hun eigen klanten. En de meer gangbare producten die we hier testen, worden geleverd aan de kantine. De Zweedse balletjes bij de asperges en de hamburgers die het personeel bij de lunch gegeten heeft, zijn op deze lijn geproduceerd”, vertelt Van Roekel. Behalve een volledige voorbewerking, voorzet- en productielijn bevat het Kundencenter ook rookkasten, ovens en een vriesinstallatie om de productie letterlijk van begin tot eind na te bootsen. “Vemag staat open voor innovatie, zowel bij machines als op het gebied van productontwikkeling. Juist door specialisatie kunnen we het verschil maken voor onze klanten. Van oudsher realiseerde Vemag veel toepassingen voor de industrie, maar wij beleveren zowel de industrie als het volledige ambachtelijke- en middensegment. Veel bedrijven hebben zich samen met Vemag.nl ontwikkeld. Vaak is het een wisselwerking. Wij leren ook enorm veel van onze klanten.” Focus op automatisering Vemag Maschinenbau viert volgend jaar zijn 80-jarig bestaan. Het feit dat in West-Europa (iets) minder vlees wordt gegeten, maakt volgens Thelen weinig verschil voor hoe het bedrijf de toekomst tegemoet treedt. “Natuurlijk hebben we een lange traditie in de vleesindustrie, maar we zijn actief in vlees en vleeswaren, plantbased, petfood, kaas, brood, maaltijden, non-food, noem maar op. Het is zodoende belangrijk om naast onze klanten te blijven staan. Wat willen zij en hoe kunnen wij bijdragen aan de oplossingen voor hun problematiek? Mensen zullen ook in de toekomst moeten blijven eten. Soms verandert het gedrag van de consument, soms niet. Zoals de markt zich aanpast aan de consument, passen wij onze machines aan de markt aan.” Maar, zo benadrukt Thelen: “Er gaat voorlopig wereldwijd echt nog niet minder vlees gegeten worden. Eerder het tegenovergestelde. Wat we voorheen derde wereldlanden noemden, zijn nu groeilanden geworden die qua economie gaan opschalen naar industriële volumes. Het eten van vlees is juist in die landen een teken van status. Nog los van het gezondheidsaspect: in plaats van alleen een bolletje rijst, een voedzame maaltijd met een stuk kip of vlees. In West-Europa kijken we naar reductie, terwijl de rest van de wereld juist meer vlees wil en nodig heeft. Daarnaast voorspellen wij een groei voor de bakkerijsector en petfood, want steeds meer mensen gaan huisdieren houden. En dan is er nog plantbased. De groei blijft achter bij de eerste verwachtingen, maar het is een onderdeel van de voedselketen geworden dat niet meer verdwijnt. Bovendien hebben wij ons als Vemag ook gespecialiseerd in convenience. Dit beslaat alle producten die op onze machines en lijnen gemaakt kunnen worden, van loempia’s tot salades en van snacks tot plantbased.” Een andere trend die volgens Thelen nooit meer zal verdwijnen, is de roep om automatisering van de voedselproductie. “Tien jaar geleden riep iedereen: ‘Ik heb genoeg mensen.’ Maar nu komen ze overal handjes tekort, ook in Azië en de Verenigde Staten. Daar is het tekort nog niet zo erg als in Europa, maar over tien jaar is elke foodproducent ter wereld toe aan een volledig of grotendeels geautomatiseerd proces. Personeel is óf niet meer te betalen óf ze doen liever ander werk. En dan zijn er nog de voordelen van voedselveiligheid, hygiëne, constante kwaliteit en leverbetrouwbaarheid. Automatisering levert nu eenmaal veel meer voordelen op dan manueel produceren. Zodoende blijven wij voortdurend met onze klanten meedenken en innoveren. Dat is waar wij ons op blijven focussen. Dat hebben we de afgelopen tachtig jaar gedaan en dat zullen we ook in de komende decennia blijven doen”. Meer informatie: Vemag NL | Tel. +31 (0)412-640 858 info@vemag.nl | www.vemag.nl MEAT&CO NR 4 2023 43 ▲ Het team van vaktijdschrift Meat&Co bekijkt een productielijn in het testcentrum van Vemag in Verden

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4