Meat&Co nr 4 2023 online

MEAT&CO NR 4 2023 42 REPORTAGE: VEMAG MASCHINENBAU ‘JUIST DOOR SAMEN MET KLANTEN OPLOSSINGEN TE ONTWIKKELEN, MAKEN WE HET VERSCHIL’ VemagMaschinenbau behoeft eigenlijk geen introductie. De Duitse machinebouwer, actief in onder meer de vlees-, vegan, convenience- en bakkerijsector, geldt als één van de marktleiders op het gebied van automatiseringsoplossingen in de genoemde branches. Het hoofdkantoor in Verden – onder de rook van Bremen – ondersteunt dagelijks Vemag.nl en de Belgische agentuur Dirk Latré Foodmachinery. “We zijn veel meer dan enkel een producent van machines. Juist door mee te denken en samen met onze klanten oplossingen te ontwikkelen maken we het verschil”, aldus Erik van Roekel. De Weserstraße in Verden oogt in eerste instantie als de gemiddelde toegangsweg tot een weinigzeggend industrieterrein. De drukte langs de weg ter hoogte van nummer 32 suggereert echter anders. Achter de façade van de verschillende gebouwen van Vemag Maschinenbau gaat een hele wereld schuil. Zodoende is het op de invalsroute tot het 27.000 tellende dorp elke dag opnieuw een drukte van jewelste. Langs de weg, maar ook op de naastgelegen terreinen. “Vemag heeft zo’n 900 medewerkers. Daarnaast verwelkomen we hier ook onze klanten. Het is dus elke dag zoeken naar een goede parkeerplaats”, lacht media officer Bastian Borchfeld tijdens een rondleiding. Hij stopt bij een groot stuk braakliggend land op nog geen vijf minuten lopen van het hoofdgebouw. Het bord langs de weg spreekt boekdelen: ‘Hier werkt Vemag Maschinenbau aan een nieuwe productieruimte van 3.500m2’. “Telkens als er vierkante meters vrijkomen, dan spelen we daar direct op in, want we kunnen maar aan één zijde uitbreiden. Achter deze gebouwen bevindt zich namelijk een woonwijk en aan de andere kant een beschermd natuurgebied”, wijst Borchfeld naar de groene weide achter het Vemag Kundencenter aan de andere kant van de weg. Duurzame werkgever Duurzaamheid gaat bij Vemag Maschinenbau verder dan behoud van de natuurpracht achter het Kundencenter. Het bedrijf wil met goed werkgeverschap het verschil maken in een gebied waar (technisch) personeel schaars is. Managing director Cristoph Thelen legt uit: “Iedereen in de regio is op zoek naar goed personeel, zodoende zetten we een stap extra voor onze medewerkers. We hebben hier twee shifts: vroeg en laat. We zijn overgestapt op een werkweek van vier dagen, zodat je één dag extra vrij hebt in de week. Ook hebben we een eigen fitnessfaciliteit waar onze medewerkers gratis gebruik van kunnen maken. We adverteren op regionale bussen, werken samen met twee universiteiten en we hebben headhunters in dienst, die continu op zoek zijn naar nieuwe medewerkers.” Thelen vervolgt: “Iedereen die hier begint, van technici tot kantoorpersoneel, volgt een interne opleiding zodat ze het Vemag-DNA krijgen. Wij willen mensen graag in hun kracht zetten. Wij bieden iedereen die dat wil de kans om door te groeien met interne trainingen. Zo houden we onze mensen vast. Daar zijn we redelijk ▲ Het Kundencenter van Vemag Maschinenbau

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4