Meat&co nr5 online

m e a t & c o n r 5 2 0 1 8 23 ELFSTEDENTOCHT De toekomst lijkt Koopmans gunstig gezind. Toch loert er elke winter weer een klein (tijdelijk) gevaar voor de productie. “Als het kanaal dichtgevroren is, moet elke vracht vanuit Harlingen per vrachtauto naar hier worden gebracht. Dat zijn per schip zestig vrachtwagens met aanhanger”, verduidelijkt Krijgsheld. Wie nagaat dat alleen al tijdens de drie uur durende bijeenkomst van Meattech twee binnenvaartschepen aanmeren bij Koopmans en de graanmolens 24 uur per dag draaien, kan zich voorstellen dat niet iedereen in Leeuwarden enthousiast wordt van een lange vorstperiode. “Elk jaar weer vrezen wij een Elfstedentocht”, lacht Krijgsheld tot slot. Meer informatie: Koopmans (KIEM) Tel. +31 (0)58-2948228 | www.koopmansingredients.com . Aanvullende informatie over Meattech Technologisch Platform via www.meattech.nl INNOVATIE Koopmans verkoopt inmiddels onder dit Natuurkracht label diverse producten die voor 100% uit Nederlandse tarwe bestaan. Daarvoor heeft het bedrijf veel bestaande recepturen omgebouwd. Later zijn daar nieuwe, innovatieve producten bijgekomen. Koopmans Foodcoatings houdt zich bezig met paneermeel en batter-systemen voor de voedingsindustrie. Koopmans Ingredients ontwikkelt met nieuwe ingrediënten allerlei concepten, bijvoorbeeld voor het binden van groenten, vis en vlees. Of bij het verrijken van de nutritionele eigenschappen “Wij hebben hier een bijzonder hoge kennis van de graankorrel”, verduidelijkt Jan Krijgsheld van KIEM. “Wij houden ons hier bezig met hoe wij de eiwitkwaliteit van de graankorrel positief kunnen beïnvloeden en duurzamer kunnen bewerken. Koopmans heeft een speciaal productieproces dat ertoe bijdraagt dat de graankorrel maximaal wordt gebruikt. Wij gebruiken graankorrels met een eiwitpercentage van tien tot 14 procent. Dat is hoog! Dankzij onze kennis van grondstoffen en de gebruikte technologie creëren wij een duidelijke meerwaarde voor de klant, die deze kwaliteit inmiddels herkent. Hierdoor kan Koopmans zich onderscheiden van concurrenten.” BINDSYSTEEM Koopmans Ingredients heeft een bindsysteem ontwikkeld met als basis specifieke clean label tarwe-ingrediënten waarmee groenten, vlees en vis gebonden kan worden. “Het gaat om één type systeem, waarvan de dosering aangepast wordt afhankelijk van het substraat. Ook hebben we een nieuw coating systeem ontwikkeld voor ovenbereiding van bijvoorbeeld snacks en vlees. Met FryLess ® wordt het product kort voorgefrituurd maar kan bij de bereiding met een oven of airfryer worden volstaan. Dit zorgt ervoor dat de producten, zoals bijvoorbeeld kroketten en inktvisringen, 35 procent minder vet bevatten. In combinatie met ons brede assortiment aan paneermeel kunnen wij totaaloplossingen bij klanten aanbieden die voldoen aan al hun wensen.” Lodewijk vult aan dat consumententrends constant in de gaten worden gehouden en het uitgangspunt zijn van alle innovaties. “Spelt, haver kijken we ook naar, maar we zijn er tevens van overtuigd dat er nog meer te halen valt en dus gedaan kan worden met tarwe en rogge.” ‘WORST’ SEMINAR IN HOUTEN Meattech Technologisch Platform houdt op donderdag 8 november een zogeheten ‘Worst’ Seminar. Onder begeleiding van de vaste dagvoorzitter Clyde Don worden allerlei facetten en technologische onderdelen van het worst maken behandeld. Het ‘Worst’ Seminar vindt plaats bij SVO vakopleiding food in Houten. Meer informatie of aanmelden via info@meattech.nl. Niet-leden betalen 108 euro (excl. BTW).

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4