Meat&co nr5 online

Mogelijkerwijs dat Dierendag er iets mee te maken heeft, maar er is de laatste tijd veel geschreven over de vleessector. Consumentenbladen en zelfs ‘kwaliteitskranten’ slaan elkaar om de oren om te kunnen schrijven hoe schadelijk de veestapel in Nederland en Vlaanderen wel niet is voor de volksgezondheid. ‘Als heel Nederland één dag geen vlees eet, blijven 500 duizend dieren leven’, kopte de Volkskrant. Uiteraard op 4 oktober. Het bericht werd tientallen keren gedeeld op social media, niet op de laatste plaats door Wakker Dier en de Partij voor de Dieren. Het bericht van COV Vleessector, dat slechts 238 tekens nodig had om deze stelling keihard onderuit te halen, kwam op social media niet verder dan twee retweets. Waarmee nogmaals werd bewezen dat (gesubsidieerde) organisaties die het hardste roepen al snel het gelijk aan hun zijde weten. En dat is jammer, want de vleesindustrie en -in hun kielzog- de primaire sector zijn juist zo goed bezig. Met innovatief beleid, aanpassingen in stallen en verdere modernisering van machines en productielijnen. Waardoor consumenten erop kunnen vertrouwen dat het stuk vlees op hun bord niet alleen diervriendelijk tot stand is gekomen, maar door alle moderne faciliteiten in zowel de boerderij als in het slachthuis ook kwalitatief een stuk beter is. De visie op kringlooplandbouw die minister Carola Schouten eind september lanceerde, moet een verdere bijdrage leveren aan de bestaande innovatiekracht in Nederland. In ‘Dossier Kringlooplandbouw’ (te lezen vanaf pagina 43) laten wij in meat&co zien wat er allemaal al wordt gedaan. De sector zit zeker niet stil… In dat kader is het ook interessant wat machine- bouwers en andere bedrijven op 5 en 6 november gaan presenteren op Slavakto 2018. Een greep uit dat aanbod vindt u al in deze uitgave. Tegen deze achtergrond gaat de ontwikkeling van vleesvervangers ook in volle vaart verder. De totale jaaromzet van vleesvervangers in de retail in Nederland heeft inmiddels zelfs de magische grens van 100 miljoen euro gepasseerd. ‘Bedrijven zijn bezig met opschalen en maken winst met plantenvlees’, liet dagvoorzitter Jeroen Willemsen eerder deze maand weten tijdens de Foodvalley Summit Proteins of the Future. Kortom, de vlees- en eiwitindustrie is volop in ontwikkeling. Nu nog het eerlijke verhaal. Hoofdredacteur vaktijdschrift Meat&Co m.schwillens@gpmedia.nl C o l o f o n e n D e V i s i e De Visie m e a t & c o n r 5 2 0 1 8 3 “COV VLEESSECTOR HAALDE ARTIKEL IN DE VOLKSKRANT KEIHARD ONDERUIT, MAAR HET BERICHT KWAM HELAAS NIET VERDER DAN TWEE RETWEETS” Martijn Schwillens e m 02/10/18 11:27 Vaktijdschrift voor de totale vlees- en eiwitverwerkende industrie | Oktober 2018 | 13e jaargang no. 5 COVERSTORY (SNIJ)HANDSCHOENENWASMACHINE BEWIJST MAATWERK UNIKON Special SLAVAKTO 2018 TweemaandelijksVaktijdschrift - Erkenningsnummer (P924045) Vaktijdschrift voor de vlees- en eiwitverwerkende industrie Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.meat-co.nl Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Martijn Schwillens (hoofdredacteur) m.schwillens@gpmedia.nl Advertentieverkoop: GPmedia BV Verkoopleider: Gerdo van de Peppel g.peppel@gpmedia.nl Media-adviseur: Emiel Bruning e.bruning@gpmedia.nl Tarieven op internet: www.gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uitge- voerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamer van Koophandel. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Per jaar € 68,- Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: Studio Intensive Telefoon: +31 (0)24 3 246140 info@studio-intensive.com www.studio-intensive.com Fotografie: Maaike van Esch Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2018 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Meat&Co besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4