Meat&Co nr5 online editie

m e a t & c o n r 5 2 0 1 9 3 Ik weet niet hoe het bij u is, maar als ik op een verjaardag zit, durf ik tegenwoordig nauwelijks nog te vertellen dat ik hoofdredacteur ben van een vaktijdschrift voor de vleesindustrie. Het gezelschap valt spontaan stil of de gesprekpartner gaat drie plekken verderop zitten. Vlees als een soort van slechte deodorant. Want laten we het maar zeggen zoals het is: U heeft het gedaan! Bij de consument, bij de politiek en al helemaal bij de klimaatdrammers. Tenminste, dat was het idee. Tot 1 oktober, het boerenprotest. Lange files op de A12 en een volgepropt Malieveld in Den Haag. Maar vooral een uitstekende vertegenwoordiging van boeren en professionals uit de vleesindustrie die dankbaar gebruik maakten van de geboden redactionele kolommen en spreekruimte op radio, televisie en vlogs om hun trots uit te spreken over het boerenleven en de kwaliteit van het Nederlandse product. Een product dat dagelijks zijn weg vindt naar de Nederlandse consument, die na het uitspreken van zijn verontwaardiging over de manier waarop dieren worden gehouden net zo gemakkelijk zijn vorkje prikt in een stukje worst en een dag later vlees serveert bij de avondmaaltijd. Hypocriet of toch gewoon trots? Het lijkt dat laatste, want maar liefst 90% van de Nederlanders kon zich volledig vinden in de wijze van protest van de boeren. Onlangs was ik op werkbezoek in Brazilië, waar ik onder meer te gast was bij BRF, één van de bedrijven die in 2017 waren betrokken bij het grote salmonella-schandaal. Zij wilden de pers laten zien welke maatregelen zijn genomen om de voedselveiligheid in de productie te verbeteren. Jaloersmakend werd gesproken over Nederland en Duitsland, waar alle apparatuur en machines die stonden opgesteld bij de productiefabriek van de kipnuggets voor alle McDonald’s en Burger Kings van Brazilië, afkomstig was uit beide landen. Opmerkelijk was vooral ook mijn interview met Ricardo Santin van het Braziliaanse ABPA (zie pagina 30), voor wie duurzaamheid ook een andere betekenis heeft: het voeden van de wereld. En juist aan dat aspect gaan we in ons land te vaak voorbij. Nederland en België zijn exportlanden. Eén miljard mensen ter wereld hebben honger. De vraag in China is groter dan het aanbod, Afrika wil meer vlees en ook in India groeit het aantal vleeseters. Vlees als economisch model. Dat is niet vies, dat is normaal. En vooral duurzaam. Of willen D66, GroenLinks en de Partij voor de Dieren inderdaad een wereld waarin varkens worden opgefokt tot 200-500 kilo, zoals in China nu al gebeurt? Een indirect gevolg van hun anti-boerenbeleid in Nederland. Schotel dat verhaal eens voor tijdens een verjaardag. Het zal u verrassen hoe snel u gesprekspartner overtuigd is. Als hij weer eens een plakje worst aan zijn vorkje rijgt. Veel plezier! C o l o f o n e n D e V i s i e De Visie “VLEES ALS ECONOMISCH MODEL. DAT IS NIET VIES, DAT IS NORMAAL. EN VOORAL DUURZAAM” COVERSTORY SICK: PROCESZEKERHEID ZONDER ZWAKKE SCHAKELS ... Vaktijdschrift voor de totale vlees- en eiwitverwerkende industrie | Oktober 2019 | 14e jaargang no. 5 Special SLICING EN SNIJDEN TweemaandelijksVaktijdschrift - Erkenningsnummer (2590-082X) derdie vooroploopt ogieënen eveproducten zoals wiju veiligaf van preventie zodat oorkomen. enpakkettendie neenoplossing .Metmeerdan200 erde nweeen landelijke tseomu te it. unietvreemd. enmust. derdie vooroploopt ogieënen veproducten zoals wiju veiligaf van pr venti zodat oorkomen. enpakkettendie neenoplossing .Metmeerdan200 erde nweeen landelijke tseomu te it. unietvreemd. enmust. Vaktijdschrift voor de vlees- en eiwitverwerkende industrie Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.meat-co.nl Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Martijn Schwillens (hoofdredacteur) m.schwillens@gpmedia.nl Advertentieverkoop: GPmedia BV Gerdo van de Peppel (verkoopleider) g.peppel@gpmedia.nl Emiel Bruning (Media-adviseur) e.bruning@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uit- gevoerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamer van Koophandel. Vaktijdschrift Meat&Co heeft het HOI Keurmerk. Dit betekent dat de oplage is gegarandeerd en gecontroleerd. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Per jaar € 68,- Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: GPmedia BV Telefoon: +31 (0)24 3 246146 Internet: www.gpmedia.nl Fotografie: Maaike van Esch Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2019 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Meat&Co besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. Martijn Schwillens Hoofdredacteur vaktijdschrift Meat&Co m.schwillens@gpmedia.nl

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4