Meat&Co nr5-2020 Online

m e a t & c o n r 5 2 0 2 0 16 X X XR o u n d T a b l e 2 0 2 0 “Gelukkig hebben we corona lang buiten onze productiefaciliteiten weten te houden, mede doordat we alle nationale richtlijnen direct hebben uitgevoerd en in de zomer nog hebben aangescherpt. Begin augustus hadden we toch een paar individuele gevallen die waren terug te leiden naar één productiefaciliteit dankzij onze zeer geavanceerde contact-tracing. Uit voorzorg zijn alle medewerkers getest.” Belgian Pork Groep beschikt over zeven productiesites, waar 1.800 medewerkers op jaarbasis ruim 420.000 ton vlees per jaar verwerken. “Onze omzet bedraagt 750 miljoen euro per jaar en we exporteren ons vlees naar meer dan vijftig landen. Stilstand kunnen wij ons niet permitteren. Vandaar dat wij vergaande coronamaatregelen hebben genomen. Dat betekent dat wij carpoolen hebben beperkt, dat mensen die terugkomen uit ‘oranje gebieden’ in thuisquarantaine moeten en dat op bepaalde plaatsen binnen de fabriek het personeel FFP2-gezichtsmaskers moet dragen. Ook is de ventilatie in de fabrieken verbeterd door de plaatsing van Hepa-luchtfilters. Daarnaast werken bij onze productiesites nu zogeheten ‘Stop Covid’-stewards, die controleren en uitleggen. Vooral tijdens de lunch en de aankomst op het werk is het handig als je bewust gemaakt wordt op bepaalde zaken. Door een gerichte aanpak hebben we corona onder controle kunnen houden”, stelt Goderis. “Onze klanten maken zich geen zorgen, maar sommige consumenten doen dat wel. Er is wat ons betreft een belangrijke rol weggelegd voor de vleesfederatie om een geruststellende boodschap door te geven. Ook zouden wij het fijn vinden als de voedselautoriteiten vaker zouden bevestigen dat vlees eten volkomen veilig is.” KANSEN VOOR DE EXPORT CEO Luc de Lille van Danis Pork Masters vreest dat de export van Belgisch vlees wel eens een deuk kan oplopen. “Toen er in België nog geen enkele sprake was van een lockdown, was Italië al zwaar getroffen door corona. Gedurende een korte periode hebben we daar een flinke dip door gehad, mede omdat er geen foodservice was omdat er ook geen toerisme meer kwam. Corona bracht ons in die zin een crisis bovenop een andere crisis, want door de Afrikaanse Varkenspest hebben we eerder al veel export verloren”, schetst De Lille. “Nederland en Duitsland konden bijvoorbeeld wél profiteren toen de Chinese markt openging. Onze doelstelling voor 2021 is dan ook om de export naar derde landen terug te winnen en ons exportniveau terug te krijgen naar het oude level, mede omdat we hopen dat meerdere landen de grenzen weer zullen openen voor Belgisch vlees.” Inhakend op het verhaal van De Lille geeft Rupert Claxton aan dat er kansen en bedreigingen liggen voor de Europese vleessector. “Waar we in de VS grote schommelingen zien na sluiting van een slachthuis, merken we dat problemen zoals bij Tönnies in Duitsland in Europa veel gemakkelijker opgevangen kunnen worden. De ongerustheid zit ‘m dan ook niet in de productiemogelijkheden of de prijzen, maar wel in het feit dat China door een sluiting zoals bij Tönnies of gevallen van corona bij Nederlandse slachterijen anders tegen de rest van de West-Europese markt is gaan aankijken en minder snel overgaat op het importeren van vlees uit bijvoorbeeld België, Nederland of Duitsland.” Daartegenover staat volgens Claxton het gegeven dat de Europese vleesindustrie ‘als de beste’ kan inspelen op de vraag van klanten. “De vraag naar convenienceproducten zal alleen maar toenemen, want zeker jongere generaties willen alleen nog maar geprepareerd vlees. Europese vleesfabrikanten zijn uitermate goed in staat om vlees geautomatiseerd te verwerken tot een product dat volledig voldoet aan de kwaliteit van klanten uit derde landen, maar vooral ook tot wat de consument wil. Echt tailormade!” Meer informatie: Belgian Meat Office Tel. +32 (0)2 552 81 20 | meatinfo@vlam.be | www.belgianmeat.com c n r ▲ Marketingadviseur Kris Michiels (VLAM) en manager Joris Coenen van de Belgian Meat Office tijdens de online editie van de Round Table “EUROPESE VLEESFABRIKANTEN ZIJN UITERMATE GOED IN STAAT OM VLEES GEAUTOMATISEERD TE VERWERKEN TOT EEN PRODUCT DAT VOLLEDIG VOLDOET AAN DE KWALITEIT VAN KLANTEN UIT DERDE LANDEN, MAAR VOORAL OOK TOT WAT DE CONSUMENT WIL”

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4