Meat&co Nr5-2021 Online

m e a t & c o N R 5 2 0 2 1 3 c o l o F o n e n d e v i s i e Misschien heeft u het al gemerkt, misschien ook niet, maar er is een kentering gaande in de vlees- en eiwitverwerkende industrie. Steeds meer (traditionele) vleesverwerkers maken de overstap naar de productie van plantaardige alternatieven als onderdeel van verdere verduurzaming van hun bedrijfsvoering of als aanvulling op hun productassortiment, al dan niet gestuurd door hun klanten. Daarmee zeg ik weinig verrassends, maar het resultaat is inmiddels duidelijk zichtbaar aan het worden. In de omzet, in de productiecapaciteit en uiteindelijk ook in het (supermarkt)schap. Ik begin erover omdat deze kentering steeds meer parellel begint te lopen met de politieke ontwikkelingen in Den Haag en Brussel. De vraag is alleen: jaagt de eiwittransitie inmiddels de politiek op of speelt de industrie in op de te verwachten (drastische) gevolgen die de Green Deal van de Europese Unie (zie pagina 12-14) de komende jaren met zich meebrengt? “Je kunt niet alles overeind houden als je vasthoudt aan de ambities qua duurzaamheid en milieu. Vleesverwerking gaat óók elders plaatsvinden”, erkende Europarlementariër Tom Vandenkendelaere tegenover onze redactie. De term ‘level playing field’ viel regelmatig tijdens ons gesprek, maar hij moest toegeven dat het huidige EU-beleid ertoe zal leiden dat export vanuit goedkope lonen- en ‘schijt aan de dieren’-landen zal toenemen om het tekort aan eigen capaciteit te compenseren. Een beter klimaat in Europa is (dus) belangrijker dan dierenwelzijn wereldwijd. Grappig dat de boodschap zo echter niet wordt ‘verkocht’ aan de consument (lees: de kiezer). In dit licht bezien, past ook de ludieke campagne van ProVeg International (zie pagina 41) om belastingbetalers erop te wijzen dat de EU jaarlijks 60 miljoen uitgeeft ‘voor het promoten van de consumptie van vlees en zuivel’. Een kwestie van de pot verwijt de ketel, want Ngo’s pakken verreweg de grootste ruif uit de Europese subsidiepot. Over een level playing field gesproken… Hoe hard de conclusies echter ook zijn, ze vormen een realiteit waar de vleesverwerkende industrie in de Benelux op in moet spelen. Wie dat nog niet heeft gedaan, heeft waarschijnlijk al een achterstand opgelopen, die mogelijk niet eens meer ingehaald kan worden. De vleesverwerkers en voedingsfabrikanten waar ik over de vloer kom, geven gelukkig blijk van een toekomst waarbij plantaardig en dierlijk eiwit allebei op het menu staan. De bewijzen daarvan leest u onder meer in deze uitgave van Meat & Co. Daarnaast is het positief om te zien dat bedrijven en brancheorganisaties er steeds vaker in slagen om de handen ineen te slaan, eenduidig de tegenaanval zoeken en gelukkig ook een podium krijgen, met de COV (weerleggen van feitelijke onjuistheden over de voedingswaarde van vlees) en VanDrie (transparantie als antwoord op inval door dierenactivisten) als meest recente voorbeelden. Keep up the good work! De Visie “HET HUIDIGE EU-BELEID ZAL ERTOE LEIDEN DAT EXPORT VANUIT GOEDKOPE LONEN- EN ‘SCHIJT AAN DE DIEREN’-LANDEN ZAL TOENEMEN OM HET TEKORT AAN EIGEN CAPACITEIT TE COMPENSEREN” Martijn Schwillens Hoofdredacteur vaktijdschrift Meat&Co m.schwillens@gpmedia.nl Vaktijdschrift voor de vlees- en eiwitverwerkende industrie Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen, The Netherlands Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.meat-co.nl Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Martijn Schwillens (hoofdredacteur) m.schwillens@gpmedia.nl Sales: GPmedia BV Gerdo van de Peppel (verkoopleider) g.peppel@gpmedia.nl Emiel Bruning (Media-adviseur) e.bruning@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uitgevoerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamer van Koophandel. Vaktijdschrift Meat&Co heeft het HOI Keurmerk. Dit betekent dat de oplage is gegarandeerd en gecontroleerd. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Per jaar € 42,- Losse verkoop € 10,50 Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: GPmedia BV Telefoon: +31 (0)24 3 246146 Internet: www.gpmedia.nl Fotografie: Maaike van Esch Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2021 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Meat&Co besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. TweemaandelijksVaktijdschrift - Erkenningsnummer (P708169) Vaktijdschrift voor de totale vlees- en eiwitverwerkende industrie| Oktober 2021| 16e jaargang no. 5 Special SLICING EN INDUSTRIËLE SNIJMACHINES COVERSTORY FOODLINE SYSTEM ‘PRIJS EN KWALITEIT ZIJN ALTIJD DE BELANGRIJKSTE CRITERIA EN OP BEIDE VLAKKEN SCOORT DE PUJOLÀS LAPEG ENORM GOED’

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4