Meat&Co nr 5 2023

MEAT&CO NR 5 2023 3 COLOFON EN DE VISIE Vaktijdschrift voor de vlees- en eiwitverwerkende industrie Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen, The Netherlands Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.meat-co.nl Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Martijn Schwillens (hoofdredacteur) m.schwillens@gpmedia.nl Koen Fens (redacteur) k.fens@gpmedia.nl Sales: GPmedia BV Gerdo van de Peppel (verkoopleider) g.peppel@gpmedia.nl Emiel Bruning (Media-adviseur) e.bruning@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uitgevoerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamer van Koophandel. Vaktijdschrift Meat&Co heeft het HOI Keurmerk. Dit betekent dat de oplage is gegarandeerd en gecontroleerd. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Per jaar € 42,- Losse verkoop € 10,50 Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: GPmedia BV Telefoon: +31 (0)24 3 246146 Internet: www.gpmedia.nl Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2023 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Meat&Co besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. Tweemaandelijks Vaktijdschrift - Erkenningsnummer (P708169) Vak t i j ds ch r i f t voo r de t o t a l e v l ee s - en e iwi t ve rwe r kende i ndus t r i e | Novembe r 202 3 | 1 8 e j aa r gang no . 5 | Pr i j s € 10, 50 Special SLICING & INDUSTRIËLE SNIJMACHINES COVERSTORY SORTARE ‘Automatisch tellen biedt heel veel voordelen ten opzichte van wegen’ Op het moment dat de redactie de laatste hand legde aan deze uitgave, kwamen de belangrijkste spelers uit de wereldwijde vleesindustrie samen in Maastricht. Natuurlijk, de Limburgse hoofdstad ligt op nog geen uurtje treinen of rijden van Keulen (waar in de dagen voorafgaand aan het congres Anuga plaatsvond), maar Maastricht als locatie van het World Meat Congress heeft ook een enorme symbolische waarde. Nederland voor even hét hart van de vleesindustrie, omdat de rest van de wereld wél durft te onderschrijven dat de Nederlandse vee- en vleessector op duurzame wijze bijdragen aan het voeden van de wereld. Martijn Schwillens Hoofdredacteur vaktijdschrift Meat&Co m.schwillens@gpmedia.nl JE MOET HET MAAR DURVEN: DE SLINGERS OPHANGEN VANWEGE EEN STIJGENDE INFLATIE, EEN HOGERE ARMOEDE EN DUS EEN LAGER BESTEDINGSPATROON De Visie Maastricht is ook de keuze voor de woonplaats van de man die met zijn Europese maatregelen de sector en de economie de afgelopen jaren weinig goeds heeft gedaan. Oftewel, de keuze voor Maastricht is in zekere zin de ultieme middelvinger van de sector naar diezelfde persoon, die volgende maand namens PvdA/GroenLinks de verkiezingen hoopt te gaan winnen. Helaas kan ik u geen keiharde cijfers overleggen dat de Green Deal uit zijn koker een slechte uitwerking heeft op onze maatschappij. De gewone burger mag van de Europese Commissie namelijk niet weten wat de impact van de Green Deal is op de werkgelegenheid en de economie. “Je kunt maatregelen nemen die goed zijn voor het klimaat, maar als mensen dan geen werk meer hebben of er te weinig eten is, dan heb je daar weinig aan”, verduidelijkt Hélène Simonin van de Europese Vereniging voor Vee- en Vleeshandel in deze uitgave van Meat&Co (zie pagina’s 33 t/m 35). Vleesconsumptie historisch laag De negatieve beeldvorming lijkt zowaar effect te hebben gesorteerd. De vleesconsumptie per hoofd van de Nederlandse bevolking is gedaald naar 75 kilogram per persoon in 2022: een historisch laag aantal. De waarheid is echter niet dat mensen minder vlees willen eten. Nee, een torenhoge inflatie en stijgende prijzen voor vlees zijn de redenen dat vleesproducten minder gekocht en dus gegeten zijn afgelopen jaar (bron: Wageningen UR). “Nu is het zaak om door te zetten en de oplossing is simpel: maak vlees duurder”, jubelt Collin Molenaar van Wakker Dier. Je moet het maar durven: de slingers ophangen vanwege een stijgende inflatie, een hogere armoede en dus een lager bestedingspatroon. Een vrijwel leeg bord bij het avondeten: het is blijkbaar de natte droom van Wakker Dier. Overigens betekent deze ontwikkeling niet dat er vaker naar een plantaardig alternatief wordt gegrepen. In tegendeel, het marktaandeel vleesalternatieven (5%) stijgt (al enkele jaren) niet. Of er een politieke kentering aanstaande is, weten we pas over een paar weken. Maar dat de sector zich niet zonder slag of stoot naar de slachtbank laat leiden, wordt steeds duidelijker. De veevoederbedrijven Fransen Gerrits en P. Bos Veevoeders hebben de Staat nu aangeklaagd en willen gecompenseerd worden voor het feit dat de veestapel krimpt door overheidsbeleid. “Waarom geldt de compensatie niet voor de gehele keten, terwijl de overheid wel vindt dat boeren gecompenseerd moeten worden voor het inkrimpen van de veestapel?” Verdere krimp heeft uiteindelijk ook zijn weerslag op de andere kant van de keten, namelijk die van slachterijen, slagerijen, vleesverwerkende fabrieken, vervoerders en toeleveranciers. De COV pleit al langer voor een goede regeling, maar concrete voorstellen liggen er nog niet. De sector bijt in ieder geval eindelijk van zich af. En dat komt geen moment te laat.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4