Meat&Co nr 5 2023

MEAT&CO NR 5 2023 32 BELGIAN MEAT OFFICE - ROUND TABLE 2023 België is én blijft een belangrijke exporteur van vlees en vleeswaren. Het land produceert jaarlijks 240kt rundvlees (3,3% van de totale productie in de EU), waarvan 169kt is bedoeld voor de export. Met 36% is Nederland met de afstand de belangrijkste handelspartner voor onze zuiderburen, gevolgd door Frankrijk (20%) en Duitsland (16%). België produceert daarnaast ruim één miljoen Eens per jaar nodigt Belgian Meat Office de internationale vakpers uit voor een Round Table om journalisten meer inzicht te geven in de ontwikkelingen in de Belgische vleessector. De media werden aan het einde van deze zomer verwelkomd in Brussel om kennis te nemen van hoe de Vlaamse vleesverwerkende industrie aantoonbaar stappen zet om een duurzaam stuk vlees op tafel van Europese huishoudens te krijgen. Veranderende wetgeving, een dalende productie en klimaatgedram zorgen ervoor dat de sector steeds moeilijker kan anticiperen op de toekomst. “Feiten zijn belangrijk, maar een goede lobby is nog veel belangrijker”, stelt Hélène Simonin van de European Livestock & Meat Trades Union (UECBV). ‘FEITEN ZIJN BELANGRIJK, MAAR EEN GOEDE LOBBY IS NOG VEEL BELANGRIJKER’ ton varkensvlees (4,4% van de totale EU-productie), waarvan Polen (23%) en Duitsland (20%) de belangrijkste handelspartners zijn, gevolgd door Nederland (16%). “Als België zijn we altijd op zoek naar nieuwe afzetmarkten, overal ter wereld. Zo zijn Ivoorkust en Ghana er in recente jaren bijgekomen en onlangs zijn we samen met enkele Vlaamse vleesexporteurs naar India gegaan om ons marktaandeel verder uit te bouwen. We exporteren nu al 500 ton varkensvlees naar India. Dat zijn kleine volumes, maar daarmee zijn we wel de grootste exporteur voor dat land”, weet Export Advisor Sharon Lagarde van de Belgian Meat Office (BMO). Ongunstige markt Manager Joris Coenen (BMO) geeft aan dat de vleessector in België sinds een paar jaar te maken heeft gekregen met verschillende uitdagingen die een verdere groei bijna onmogelijk maken. “België is nog steeds goed voor 1% van de wereldwijde productie van varkensvlees. De markt is echter minder gunstig dan vóór 2020. Toen zagen we meer opbrengst per varken. Verder zien we dat boeren geen opvolging vinden en dus stoppen. Of zich gedwongen voelen te stoppen doordat ze een gunstig bod krijgen van de overheid”, verduidelijkt Coenen. Eén andere uitdaging voor de sector is de (hoge) inflatie, met gevolgen voor de prijs van ingrediënten én vlees. “Dit is iets waar we de afgelopen twintig jaar niet Joris Coenen (Belgian Meat Office), Hélène Simonin (UECBV) en Michael Gore (FEBEV)

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4