Meat&Co nr 5 2023

MEAT&CO NR 5 2023 34 BELGIAN MEAT OFFICE - ROUND TABLE 2023 Het duurzaamheidscertificaat is eveneens een mooie getuigenis voor bedrijven die veel hebben geïnvesteerd in duurzaamheid, veronderstelt Gore. “Zij zijn blij met dit certificaat omdat zij potentiële klanten kunnen laten zien welke stappen ze ondernomen hebben. Retailers willen én moeten meer maatschappelijk verantwoord inkopen en zullen dus ook steeds vaker vragen om een bewijs van duurzaamheid. Daar is dit label ideaal voor.” Gore benadrukt: “De sector moet als één blok gaan communiceren. Als wij het niet doen, dan gaat niemand het doen. De neuzen dezelfde kant op krijgen, was én is de grootste uitdaging voor FEBEV. Deze Duurzaamheidsmonitor is alvast het bewijs dat we daarin geslaagd zijn.” Op korte termijn hoopt FEBEV een nieuwe film over duurzaamheid te lanceren (de Europese vakpers kreeg tijdens de Round Table al een preview te zien, red.) om ‘de juiste feiten te presenteren’. Gore zegt: “Gevoed door misinformatie door Ngo’s menen veel mensen dat de vee- en vleessector het klimaat aan het vernielen zijn. Deze film is gemaakt om bepaalde tegenstellingen te benadrukken en feiten te benoemen. De uitstoot van de vee- en vleessector is vele malen lager dan dat van een gemiddeld huishouden (3x zoveel) en de transportsector (5x zoveel). En het waterverbruik bij vleesproductie is veel lager dan bij de productie van plantbased producten. De film is inmiddels goedgekeurd door de leden van FEBEV en zal weldra gelanceerd worden via de verschillende mediakanalen.” Lobby is noodzakelijk Hélène Simonin, director Sustainability & Food Policy bij de Europese Vereniging voor Vee- en Vleeshandel (UECBV) bevestigt de woorden van Coenen en Gore, maar weet dat de uitdaging voor de vleessector vele malen groter is dan soms wordt gedacht. Dit heeft niet op de laatste plaats te maken met het ‘activistische klimaatbeleid’ van de onlangs afgetreden Eurocommissaris Frans Timmermans. “Timmermans heeft het altijd alleen maar over het klimaat, maar bijvoorbeeld het milieu interesseert hem helemaal niets. Je kunt maatregelen nemen die goed zijn voor het klimaat, maar als mensen dan geen werk meer hebben of er te weinig eten is, dan heb je daar weinig aan. Voedselzekerheid wordt zelden genoemd als argument in de politieke discussies over het klimaat. Er zijn zelfs politici die roepen dat we geen tekorten (wereldwijd) hebben. Dat we gerust minder vlees kunnen of zelfs moeten eten. Maar de realiteit is dat we teveel kinderen en vrouwen in een bepaalde leeftijd hebben, die juist meer vlees moeten eten om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Toch hoor ik dit maar zelden genoemd worden”, vertelt Simonin. En daarin schuilt volgens de Française het grote gevaar voor de vee- en vleessector in Europa. “De politieke wil ontbreekt vaak. Je kunt wetenschap en feiten inbrengen, maar als het niet past bij de groene agenda die ze zelf voorstaan, dan word je gewoon genegeerd. Dat is gevaarlijk”, vindt Simonin, die aangeeft te begrijpen dat bij veel Europarlementariërs de vlag uitging toen bekend werd dat Timmermans lijsttrekker werd van de PvdA/GroenLinks voor de komende Kamerverkiezingen in Nederland (op 22 november 2023). “Er zijn geen data beschikbaar om te laten zien wat de exacte impact is van de Green Deal op de economie, op de landbouw, op de maatschappij en op de vleessector. De Europese Commissie stak daar hoogstpersoonlijk een stokje voor. Zo’n onderliggend onderzoek heb je doorgaans nodig voor draagvlak, maar de Europese Commissie vond én vindt van niet. Wij willen graag weten waarom niet, maar dat antwoord moeten we iedereen schuldig blijven. En degene (Timmermans) die het kan zeggen, heeft onlangs Brussel verlaten.” Het vacuüm dat Timmermans achterlaat, biedt ook enige kansen voor alle partijen die de klimaatcrisis met minder drastische maatregelen het hoofd willen bieden. Dan zal de internationale vleessector echter sneller moeten schakelen. Om te duiden hoeveel-nul de sector op sommige vlakken achterstaat wijst Simonin naar de Verenigde Staten. “Voedselzekerheid is onderdeel van de Amerikaanse defensiestrategie en verankerd in de grondwet. In de Europese Unie zijn we altijd wat naïef geweest (al staan voedselzekerheid en een groeiende voedselbeschikbaarheid in de Europese grondwet, red.). Poten, staarten en oren, bijproducten dus, worden geëxporteerd. Deze export is noodzakelijk om een karkas volledig te verwaardigen. Maar de rest van het dier (93%) wordt geproduceerd voor, én gegeten door, de Europese consument. Het debat over voedselzekerheid moet niet gezien worden als een nationaal iets maar als een uitdaging voor de gehele EU. Je kunt geen kaart van Europa erbij pakken en stellen: ‘In Scandinavië, Nederland en België kunnen we gerust wat minder slachtfaciliteiten hebben en juist meer in Spanje en Portugal.’ Dat gaat simpelweg niet. Daar is geen water. Er is vaak een reden waarom er een concentratie vleesproducerende bedrijven in een bepaalde regio zijn gevestigd. In theorie lijken zaken soms makkelijk, die in de praktijk onzinnig en zelfs dom zijn. Daar kijkt de Europese Commissie wel naar, maar politieke invloeden maken alles vloeibaar. Een goede lobby is zodoende noodzakelijk.” Ontbrekende kennis Simonin gaat verder: “De politiek stuurt meer op plantbased en de stevig gefinancierde Ngo’s krijgen hun boodschap wél naar voren. Er zijn zoveel wetenschappelijke studie beschikbaar die niet in de discussie worden gebracht. Daardoor blijft er ruimte voor de plantbased-agenda om deze erdoor te drukken. Vlees eten als ongezond bestempelen, is allang ondergraven door erkende wetenschappers. Toch blijft het terugkomen op de agenda als een waarheid. Feiten zijn belangrijk, maar een goede lobby is nog belangrijker, omdat we anders geconfronteerd blijven worden met gedateerde feiten en wetenschap.” Michael Gore zegt tot besluit: “De vraag is: representeert de Europese Unie de zwijgende meerderheid of vooral een schreeuwende minderheid? Dat laatste lijkt het geval. De vee- en vleessector moeten zelf onderdeel worden van de oplossing. We maken stappen, maar we zullen als Europese sector de handen ineen moeten slaan om alle uitdagingen het hoofd te bieden.” Meer informatie: VLAM - Belgian Meat Office meatinfo@vlam.be | flandersmeat.com/nl De Europese vakpers kwam aan het einde van de zomer bijeen in Brussel voor de jaarlijkse Round Table van de Belgian Meat Office

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4